Annonce
Langeland

Klumme: Glansbilledet

Lulu Okholm undrer sig over borgmesterens udtalelser i debatten om Rema 1000 i Rudkøbing. Arkivfoto: Michael Bager.

Som barn samlede jeg på glansbilleder. Jeg har stadig min fine samling, der er sirligt registreret i en telefonbog fra 1957. Men 9. februar ser jeg i Fyns Amts Avis et glansbillede, der er endnu smukkere end nogen af mine.

Rema 1000’s dygtige arkitekter har tegnet den nye Rema så fint passet ind på den gamle gasværksgrund, at man må betages. Grønne træer og buske. Fin, lav butik, man kan knapt se den, kun fem biler på den store parkeringsplads.

Desværre kan det ikke lade sig gøre at iværksætte det skønne sceneri, for skiftende byråd og kommunalbestyrelser har i mange år i stor samdrægtighed vedtaget, at alle større dagligvareforretninger skal ligge i bymidten. Ellers dør butikkerne i den indre by, og derfor er der vedtaget en kommuneplan, der sørger for, at princippet bliver overholdt. Troede vi.

Jeg har bladret tilbage til efteråret 2020. Her beretter herværende avis 31. oktober om diskussionerne mellem Remas ejendomsdirektør, som argumenterer for at placere en forretning ved Ringvejen. Og borgmester Tonni Hansen. Journalist Ole Grube skriver, og jeg citerer:

”Rema 1000 har i årevis forsøgt at åbne en dagligvarebutik udenfor midtbyen i Rudkøbing, men på rådhuset siger man nej, fordi man vil samle al handel helt inde i midtbyen. - Det er helt afgørende for det aktive handelsliv, siger borgmesteren. - Sludder, der er gammeldags og forældet, siger Rema-direktør, Stephan Sørensen, der mener, det er en misforståelse, at dagligvarekøb smitter positivt af på tøjbutikken.

- Sådan er det ikke længere. Hvis du har en spændende midtby, så kommer folk, men det er ikke dagligvarebutikkerne, der gør en midtby spændende. Det var i gamle dage, siger han.

Det er Tonni Hansen ikke enig i. Han mener fortsat, dagligvarebutikkerne er en katalysator for de øvrige butikker i midtbyen.

- Rudkøbing er netop den her kompakte detailhandelsby med de små specialbutikker, der fungerer som et stort handelscentrum. Her køber du både tandpasta, pizza og cowboybukser, og så kan du ovenikøbet sætte dig og nyde bylivet med en kop kaffe. Det hæger jeg virkelig om, siger Tonni Hansen. - Man må forsøge at overtage noget, der ligger indenfor området, for vi rykker os ikke. Jeg har set, hvordan man dræner bymidten for liv, hvis man fjernet detailhandelen, og det vil jeg ikke være med til.

BLÅ BOG

Lulu Okholm har været lærer på Rudkøbing skole gennem 33 år.

Hun er sanger, pianist og forfatter til utallige sange og flere teaterstykker.

Klummeskribent siden 2005.

Politikerne læner sig op ad en detailhandelsanalyse, der blev lavet af Cowi tidligere på året. Den konkluderer, at det vil betyde omsætningstab for butikkerne i midtbyen, hvis man tillader dagligvarebutikker udenfor området, og det princip har borgmester Tonni Hansen (SF) ikke tænkt sig at slække på. - Rema skal være så velkomne i Rudkøbing, men det bliver indenfor de gældende regler. Det er helt afgørende for det aktive handelsliv, vi har i Rudkøbing bymidte, at vi holder fast i retningslinjerne for, hvor man må åbne butikker, siger Tonni Hansen. Og det bliver fortsat beskeden, så længe Tonni Hansen sidder i borgmesterstolen.”

Og så kommer den bemærkning, som Tonni i den aktuelle sag nok vil hænge sin hat på:

”Hvis det ligger lige på grænsen, så er vi til at snakke med, men når man bevæger sig et pænt stykke væk, så siger jeg stop. Det er så tydeligt, at bymidten uddør i de byer, hvor man har tilladt at flytte tingene væk, og jeg vil ikke risikere, at Rudkøbing forsvinder som en attraktiv handelsby, siger borgmesteren.”


Tonni, du indtil nu så udmærkede, lydhøre borgmester – kan du virkelig læse dine 3 ½ måned gamle udtalelser, jeg her har citeret, uden at få røde ører?


Nu kan man så diskutere, hvor langt væk ”et pænt stykke væk” er. Hjørnet Ahlefeldtsgade/Nørrebro er jo kun med i kommuneplanen for midtbyen, fordi Gera fra 1961-2008 havde møbelforretning dér.

Det er dog uomtvisteligt, at man kan køre ind på en af de 114 p-pladser, fylde sin indkøbsvogn og smutte igen uden at have set det mindste glimt af hovedgaden og dens mange forretninger, hvoraf et ukendt antal måske ikke overlever gigantens opdukken.

Tonni, du indtil nu så udmærkede, lydhøre borgmester – kan du virkelig læse dine 3 ½ måned gamle udtalelser, jeg her har citeret, uden at få røde ører?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce