Annonce
Debat

Klumme: Fra den bagerste vogn

Pia Skovshoved. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Foto: Andreas Bastiansen

Min klumme denne gang skal tage udgangspunkt i et læserbrev fra den 23. januar, skrevet af byrådsmedlem John Arly Henriksen. Jeg skal ikke gå nærmere ind i indholdet eller den holdning, der ytres, men jeg hæfter mig blot ved to metaforer, som anvendes i overskriften.

Metaforerne beskriver forholdet mellem by og land i Svendborg kommune. Den ene metafor beskriver Svendborg by som lokomotivet, der trækker vognene- altså lokalområderne. Den anden tager fat i det gamle ordsprog, som siger, at ”når det regner på præsten, så drypper det på degnen”. Her må det forstås, at Svendborg by er præsten, og lokalområderne er degnen, som må nøjes med de sporadiske dryp.

Jeg er på sin vis meget glad for, at netop disse to metaforer tages i anvendelse. For de giver et virkelig godt billede af den opfattelse, som desværre er styrende for mange af de politiske valg, der tages - eller måske netop ikke tages, i spørgsmålene om, hvad der skal ske med vores yderområder. I Svendborg udvikler vi, og i lokalområderne lapper vi.

Annonce


Det kræver, at vi formår at gøre området interessant og tiltrækkende for erhvervsliv og tilflyttere


Jeg mener, at Udkanten er langt bedre end sit rygte og fortjener en noget mere fremtrædende position end bare at agere bagerste vogn. Jeg mener, der ligger meget udviklingspotentiale gemt, som blot venter på at blive aktiveret. Et godt og frisk eksempel er det frugtbare samarbejde, som Oure-skolerne og GOG har indgået, og som har fostret håndboldstjerner på stribe. Her ligger kimen til et Sporticon Valley, som kan tiltrække virksomheder inden for sportens følgeindustri. Men det kræver, at vi formår at gøre området interessant og tiltrækkende for erhvervsliv og tilflyttere.

Vi må holde op med at tale yderområderne ned. Vi skaber en fortælling, som er selvforstærkende, og som giver et billede af, at tiden står stille, husene er usælgelige, og kommunens opmærksomhed og støtte falder som tilfældige dryp på degnen. Film Fyn repræsenterer den gode provinshistorie, og jeg er sikker på, at den har kastet meget positiv opmærksomhed af sig til mange fynske lokalsamfund. Men jeg bliver også nødt til at sige, at mange af Film Fyns produktioner fremstiller livet på landet som den totale deroute. Det vil jeg ikke klandre Film Fyn for. De har deres kunstneriske frihed, men jeg er ikke i tvivl om, at denne fremstilling af menneskeligt forfald og dårligdom på landet klart bidrager til en opfattelse af, at det ikke på nogen måder er attraktivt at bo i en jysk/fynsk landsby.


Til gengæld må jeg sige, at dem, der rent faktisk bor i landsbyerne, er rigtig gode til at fremhæve de positive sider


Til gengæld må jeg sige, at dem, der rent faktisk bor i landsbyerne, er rigtig gode til at fremhæve de positive sider, og mange lægger ovenikøbet et stort frivilligt arbejde i at skabe det gode liv på landet igennem fællesskabsaktiviteter og større projekter, som har til formål at afbøde de værste følger efter mange års centraliseringspolitik. De frivillige drives af en vision om at kunne tiltrække turister og tilflyttere for dermed at kunne bevare skoler, foreningsliv og lokale forretninger. Men det, der skal til, for at der for alvor sker noget omkring bosætning og erhvervsudvikling, kan og skal ikke løftes af frivillige. De skal gøre det, de er gode til, nemlig at skabe det gode liv i landsbyerne, mens det, der skal genskabe en sammenhæng mellem land og by, skal bero på udviklingsplaner skabt af politikere i en demokratisk proces.

Den netop nyudnævnte bolig- og indenrigsminister, Kaare Dybvad, har skrevet bogen Udkantsmyten. Her beskriver han på flere måder, hvordan mange års centralisering har ødelagt sammenhængskraften mellem land og by. Kaare Dybvad har med sin nyudnævnelse fået som én af sine opgaver at forsøge at genskabe denne sammenhængskraft. Jeg ved, at det er et område, som interesserer ham meget, og jeg sætter min lid til, at han får magt som han har agt, og at der følger penge med.

Imens vil jeg vente på, at det snart begynder at dryppe i Hesselager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Annonce