Annonce
Langeland

Klumme: Fabulous, amazing - eller bare et fejlbarligt menneske?

- Der havde måske været flere stemme i at frede minkavlerne; men man skønnede altså, at det ville gavne hele folket og dets sundhed at slå minkbesætningerne ned, lyder det fra Hanne Davidsen i dagens klumme. Foto: Katrine Becher Damkjær.
Annonce

Overthere er der en præsident (not elect!), der om sig selv og sine handlinger uafladeligt giver udtryk for, at de er intet mindre end great, amazing, fabulous, tremendous, rapid osv. Man må virkelig sige: Den mand er så sandelig ikke plaget af for lavt selvværd!

Jeg er imidlertid glad for, at vi har en statsminister her i Danmark, der ikke holder sig for god til at indrømme, at hendes regering har begået fejl. At man ikke havde sikret sig lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark, før man tog beslutningen om at gøre det, var dybt uprofessionelt. Det er der så heldigvis blevet rettet op på nu. Meeen ... Det er jo den forkerte rækkefølge i et ordentligt demokrati.

Der røg et par hoveder, og det er da også på sin plads. Men nu må det være nok.


Lad os få saglige og oplysende kampagner at se november 2021. Det er måske ikke så festligt, ikke så underholdende, ikke så medrivende. Men vi vil ikke have amerikanske tilstande.


Jeg synes da også som så mange andre, at det er synd for minkavlerne, at deres livsværk forsvinder. Men jeg er også forarget over, at medierne (og det gælder både TV2 og DR) har kørt en meget følelsesladet dækning af sagen, hvor vi igen og igen har set de sårede minkavlere bryde sammen for åben skærm uden, at der er blevet givet en rationel forklaring på, hvorfor regeringen handlede, som de gjorde.

Det mindede for meget om den kulørte presse. Det var jo ikke for at genere minkavlerne, at beslutningen blev truffet. Man vidste nok, at det var en upopulær beslutning, men rationelle argumenter talte for, at det var nødvendigt. Der havde måske været flere stemme i at frede minkavlerne; men man skønnede altså, at det ville gavne hele folket og dets sundhed at slå minkbesætningerne ned.

Man skelede nok også til udlandet. I Holland har man f.eks. forbudt minkavl allerede fra marts 2021. Frankrig, Irland og andre europæiske lande er også på trapperne med samme lovgivning. Og nu er mink altså ikke avlernes kæledyr. Og selvfølgelig skal avlerne have økonomisk kompensation. Det ville klæde oppositionspartierne, om de ville forholde sig til saglige argumenter og ikke spinde politik på en alvorlig situation. Det er simpelthen uværdigt.

Men hvad er sandt, og hvad er falsk, vil nogen nok spørge. Har jeg ikke ret til at mene, hvad jeg vil? Jo, det har du. Men dine udsagn kan være mere eller mindre underbyggede. Vi bliver nødt til at lade argumenterne tæller. Ellers ender vi i kaos. Hvis vi bare synes og føler uden at konsultere fornuft og forstand, så risikerer vi at ende der, hvor kun magten får ret.

Men det som om grænserne for, hvad man kan tillade sig at sige har forrykket sig. Det er tilsyneladende i orden at føre, som det hedder ”negative valgkampagner” – det betyder tilsvining af de andre og udpensling af, at alt vil gå ad helvede til, hvis de andre kommer til magten.

”Positiv valgkampagnen” er at fortælle om alt det fortræffelige, der vil ske, hvis man selv kommer til magten. Nogle mener, at den negative virker bedst. Jeg håber og tror, at vi danskerne bevarer vores gode dømmekraft. Vi bliver hurtig trætte af mudderkastning. Vi længes efter faglighed. Vi ved godt, at komplicerede ting ikke kan forklares med en oneliner.

Lad os få saglige og oplysende kampagner at se november 2021. Det er måske ikke så festligt, ikke så underholdende, ikke så medrivende. Men vi vil ikke have amerikanske tilstande! Vi har ikke brug for politikere med forførende evner og talegaver, men politikere, der har forstand på at lede land og kommune til alles bedste.

BLÅ BOG

Hanne Davidsen er fhv. sognepræst

1985 i Langå-Øksendrup-Svindinge pastorat

1993 Mårslet pastorat

2015 Rudkøbing-Simmerbølle pastorat

Formand for Åben Himmel – Foreningen til Kirkespillets Fornyelse siden 1997.

I gamle dage fik mænd det råd (vist nok i sjov), hvis de havde været utro: benægt, benægt, benægt. I vore dage mener nogen, at det er en god strategi, når man tages i at lyve, så bare at blive ved: lyv, lyv, lyv. Til sidst tror folk på, at det er sandt, hvad du siger. Selv om det er dokumenteret usandt og falsk, så kan man komme til at tvivle: Tænk om Trump alligevel havde ret, tænk hvis der måske var blevet svindlet ved valget. Men altså, det er deprimerende og oprørende, at politikere, kommentatorer, ja, enhver ikke straks - uanset hvad man i øvrigt måtte mene om Trumps politik - tog skarpt afstand fra hans påstande om svindel (udtalt allerede før valghandlingen!). Sådanne påstande kan kun forstås som et forsøg på at undergrave demokratiet og skabe splittelse.

Men tilbage til Danmark og corona. Jeg mindes med glæde og stolthed de første pressemøder fra marts, hvor politikerne bakkede hinanden anden op i forsøget på at løse coronaproblemerne. Meget tyder jo på, at regeringen handlede korrekt med forsigtighedsprincippet. Se bare, hvordan det går nu i Sverige, dér tog de det lidt for alslappet til at begynde med. Flokimmunitetsprincippet var hverken humant eller fornuftigt at benytte sig af. Det hævner sig nu.

Derfor er det kun godt, at vi fortsætter med at komme virus i forkøbet i stedet for at halse bagefter som i Sverige. Det betyder måske, at ikke alle tiltag virker helt så nødvendige; men rettidig omhu betaler sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Et godt og affaldsfattigere 2021

Navne

80 år: Finnebarn blev på Langeland

Annonce