Annonce
Langeland

Klumme: Er ældreplejen på katastrofe-kurs?

Klummeskribent Anker Nielsen fra Bagenkop opfordrer til en hård, men fair valgkamp. Arkivfoto: Anna Stærbo

I debatterne op til kommunalvalget var ældrepleje et stort tema i hele landet. Således også på Langeland, hvor problemerne er ekstra udfordrende på grund af den meget pressede økonomi.

Det bliver derfor voldsomt problematisk at tilbyde de ældre den pleje, der er behov for. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at alle 15 medlemmer af vor kommende kommunalbestyrelse, ligesom medlemmerne af den siddende kommunalbestyrelse har gjort, vil gå helhjertet til opgaven. Alle 15 medlemmer ønsker naturligvis at give Langelands plejekrævende ældre de bedst mulige betingelser for at kunne gennemleve et værdigt otium. Spørgsmålet er, om de står overfor en umulig opgave.

Ældreplejen er generelt kommet ind i en ond cirkel. Det skyldes dels, at vi bliver flere og flere ældre samtidig med, at der løbende bliver større og større mangel på kvalificeret arbejdskraft. Fra 2010 til 2018 faldt antallet af fuldtidsbeskæftigede i ældreplejen med 8.300. Det er et fald på ni procent.

Annonce

I samme periode steg antallet af ældre over 80 år med hele 29.000 personer. Det betød en stigning på voldsomme 24 procent flere ældre over 80 år pr. fuldtidsbeskæftiget i ældreplejen. Prognoserne fremadrettet siger, at der i 2030 vil være cirka 440.000 ældre over 80 år.

En prognose fra FOA fortæller, at der til den tid vil mangle cirka  40.000 sosu-ansatte i Danmark. Det er i sandhed voldsomt skræmmende perspektiver. Ikke mindst set i lyset af, at de ansatte allerede nu er under voldsomt pres.

Ifølge Ældresagen er dette årsag til flere såkaldte utilsigtede hændelser og uværdig behandling. I dele af pressen har man bragt optagelser med skjult kamera. Det er aldeles grufuldt, hvad man har udsat sagesløse ældre mennesker for. Det skal dog retfærdigvis siges, at den slags ikke forekommer ofte, og at langt, langt de fleste ansatte yder et prisværdigt og dedikeret arbejde omstændighederne taget i betragtning. Ikke mindst her på Langeland.

Fortællinger mand og mand imellem og de mange negative historier i pressen har ført til denne modvilje imod at komme på plejehjem. Ofte bruges det negativt ladede ord "endestation".

Anker Nielsen, klummeskribent

Det er smerteligt både for de ældre, deres pårørende og de ansatte, at omstændighederne i mange tilfælde ikke giver mulighed for at tilgodese den sociale del af jobbet. Snak over en kop kaffe. Tid til at lytte. Tid til at holde i hånd. Ikke mindst fordi nutidens ældre i deres arbejdsliv har skabt velstand og fremgang i samfundet.

Der bor cirka 40.000 ældre på landets plejehjem. Desværre kommer mange af nød og mod deres vilje. Mange er skræmte af det dårlige image ældrepleje har rundt omkring. Fortællinger mand og mand imellem og de mange negative historier i pressen har ført til denne modvilje imod at komme på plejehjem. Ofte bruges det negativt ladede ord "endestation".

I flere år har man kæmpet forgæves for at bedre på forholdene. Næsten alle steder har man "skruet bissen på" og pålagt personalet et særdeles stramt minutstyrings skema. Det virker slet ikke. Tværtimod. Personalet tvinges nærmest til at optræde som robotter. Noget så selvfølgeligt som, at en hjemmehjælper sætter sig ned og snakker med en enlig, ofte derfor også ensom borger, er nærmest udelukket (nogle barmhjertige hjemmehjælpere gør det heldigvis alligevel, selvom det i virkeligheden er pligtforsømmelse). Især i hjemmehjælpen, altså ude hos borgerne, er tidsskemaet ekstremt stramt. Det har udviklet sig til en iskold verden, hvor der ikke er levnet plads til varme hænder.

BLÅ BOG

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

Man bliver så umådeligt trist, når man oplever det, og hjemmehjælperne er enormt trætte af det. Nogle har lidt så meget under dette system, at de har valgt at opsige deres job.

Hvad kan man gøre for at ændre forholdene til noget bedre? Kan det overhovedet lade sig gøre?

Det burde man kunne, men det kræver ubetinget, at man er villig til at nytænke.

Som det allerførste bør man inddrage personalet. Lade de ansatte komme med deres bud på, hvordan de kan udføre deres arbejde på en bedre måde. Kort sagt få mere for de samme penge. Det er desuden påkrævet, at man flytter ressourcerne fra det alt for omfattende bureaukrati til egentlig pleje. Personalet bruger alt for meget tid på at udfylde skemaer og skrive rapporter.

Mange steder ønsker man at pålægge de pårørende at pleje og passe de ældre. Det har absolut ingen gang på jord. For det første er der mange ældre, der ikke har pårørende i nærheden, og dels risikerer man, at man pludselig står med to plejekrævende, fordi en pårørende ikke magter opgaven, men bukker under.

En mulighed, der kan aflaste systemet er at uddanne herboende udlændinge. Det har man gjort med succes i Varde Kommune. Sammen med Social-og Sundhedsskolen i Esbjerg har man etableret et uddannelses forløb, "klar til sosu". Eleverne er 26 kvinder, hvoraf de fleste er gift med mænd, der arbejder i landbruget på egnen. Forløbet tegner meget lovende og det kunne bestemt være et eksempel til efterfølgelse andre steder i landet.

Politikerne må endnu engang grave dybt for at finde nye og bedre måder at gøre tingene på. Hvorom alting er, så står politikerne med en kæmpe udfordring. Også på Langeland.

Mange tror, at problemerne kunne løses, hvis blot der var flere penge til rådighed. Det er ikke tilfældet. Selv de aller rigeste kommuner i Danmark står med de samme problemer, som de fattigste kommuner, bl.a. Langeland, gør.

Lige nu er mangel på kvalificeret arbejdskraft det alt overskyggende problem. Kristeligt Dagblad, hvorfra jeg har hentet en del informationer til denne klumme, betegner manglen på arbejdskraft som en bombe under den danske vælfærds-model.

Intet mindre!

Annonce
Langeland For abonnenter

Forslag om statslig lånegaranti på huskøb: - Det er et godt skridt på vejen, men det gælder ikke erhvervsdrivende

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aftale om støjskærm endeligt på plads: Forventes færdig i 2023

Ærø For abonnenter

Dyr dame: Ellen er 40 millioner dyrere end planlagt

Sport

OB har den ene støvle i pokalsemifinalen

Svendborg

Solouheld i Svendborg: Politi og beredskab massivt til stede

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Langeland

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Debat

Klumme: Der er håb derude

Sport For abonnenter

Søndagsnavne med flere folk fra Hall of Fame i Ådalen og italiensk glæde over Christian Eriksens optræden samme sted

Sport

Svendborg Rabbits sejrer ovenpå corona-nedtur: - Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ikke blev den kamp, vi havde håbet

Annonce