Annonce
Debat

Klumme: En samvittighedsfuld tyv afleverede den gule rejsedagbog tilbage

Anna van Deurs. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

I glimt flyver flagermus forbi den store, runde måne. Cikader danner lydkulisse, og foran os skinner Taj Mahal hvidt og majestætisk i aftenskumringen. Her fra terrassen er Indiens slum skjult bag et grønt tæppe af træer, og for en stund fremstår alt så idyllisk. Vi har sneget os ind på et luksushotel, da min søster skulle tisse. Vores lange lyse hår og blå øjne charmerede tjenerne, og vi bliver nu opvartet med peanuts og cola. Mens vi nyder den lune aften, beder min søster mig fortælle en historie. Inspireret af månen og flagermusene fortæller jeg hende eventyret om “Musan og månen”. Eventyret om en lille mus, der drog til storbyen i sin søgen efter den store, lysende kugle på himlen. Deroppe måtte han være lykkelig. Det var jo en kæmpe ost! Der ville han ikke bare være den håbløse, ikke-flyvende mus. Da vi kommer hjem på vores eget lille hotel, som ikke har set skyggen af en stjerne, skriver jeg eventyret ned i min gule rejsedagbog.


At se de billeder, jeg har haft i hovedet, komme til live i hendes fine akvarelstreger, rører mig dybt.


Annonce

Året er 2013. Jeg er 11 år og med min familie på en måneds rundrejse i Indien. På hele turen passer vi godt på vores ting, men da vi kommer til Danmark, er uheldet ude. På vej hjem i toget bliver min rygsæk med den gule rejsedagbog stjålet. Jeg er dybt ulykkelig. I et forsøg på at få den tilbage skriver mine forældre og jeg til aviser langs strækningen. Dette er, hvad man kunne læse: “Rejsedagbog efterlyses. Jeg hedder Anna, jeg er 11 år og jeg har netop været i Indien med min mor, far og lillesøster. Vi har rejst fra nord til syd, vi har set templer, fattigdom, hellige køer, kvinder i smukke sarier, badet med elefanter, snorklet, kørt mere end 2.800 km med tog og spist masser af krydret mad. Undervejs har jeg flittigt noteret de mange indtryk og oplevelser i min gule rejsedagbog. Det er også blevet til to eventyr og en masse gode ideer. Den gule bog har været min trofaste følgesvend, og den har haft sin faste plads i min rygsæk. Jeg har båret rygsækken ind og ud af tuk-tuk’er, ombord på både og fly, ind i taxaer og tog og fra hotel til bungalow. Tirsdag d. 19. marts er vi retur i Danmark, og hele familien glæder sig over en rejse uden uheld, maveonde eller tyveri. Nu mangler vi bare sidste del af rejsen, inden vi er vel hjemme i Svendborg. Vi stiger ombord på toget kl. 19.39 i Kastrup og kører over Sjælland mod Nyborg. Undervejs bliver vi af togkonduktøren advaret mod tyve ombord. Uheldigvis vælger tyvene at tage min rygsæk, og dermed forsvinder mine rejsenoter.”

Musan flyver med flagermusen Esmaralda mod osten på himlen. Privatfoto

Om det var en samvittighedsfuld tyv eller en venlig sjæl, ved jeg ikke. Men heldigvis bliver rejsedagbogen placeret uden for Station City i en slidt Nettopose et par dage efter tyveriet. Fjorten dage efter vores togrejse kommer den så til Svendborg med posten, og stor er gensynsglæden. Rejsedagbogen med “Musan og månen” er tilbage på Thurø. Årene går. På min 18-årsfødselsdag overrasker min farmor mig med at have illustreret hele eventyret. At se de billeder, jeg har haft i hovedet, komme til live i hendes fine akvarelstreger, rører mig dybt. Tak. Der går endnu et år. Foråret pusler, og da jeg tager tegningerne frem igen, får jeg lyst til at glæde min farmor på samme måde, som da hun overraskede mig. Derfor samler jeg illustrationerne og eventyret i en trykt bog, og sender den til hende. Da vi besøger min farmor, ser jeg for første gang det hele samlet. Lader mine fingre glide hen over det bløde papir, og her otte år senere ryger jeg direkte tilbage til en aften i Indien. Tænk, at den lille historie skulle ad så mange kringlede veje, inden den kom på papir. Hvis ikke det var for en samvittighedsfuld tyv, var den måske endt i en skraldespand? I eventyret ved vi heller ikke helt, hvordan det ender. Musan bliver bidt af et stort dyr med hvislende stemme og stikkende, gule øjne. Flagermusen Esmaralda redder ham i sidste øjeblik, og sammen flyver de mod den store, gule ost på himlen. Jeg ved ikke, om de nåede derop. Eller om Musan blev rask. Men i det øjeblik var de lykkelige.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Er byrådet ved at udøve magtfordrejning?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce