Annonce
Ærø

Klumme: Det skaber mere ulighed, når mor passer sit barn hjemme

Kristine Skytte Glue er yogalærer, forfatter og klummeskribent. Foto: PR/Jan Nørgaard

Da mine ældste børn var meget små, gik jeg meget op i at gøre karriere. Jeg var frustreret og indigneret over kvinders manglende muligheder på arbejdsmarkedet, og jeg gjorde alt hvad jeg kunne for at komme i betragtning til lederstillinger – ja, bare for at avancere. Men jeg arbejdede i en kvindeorganisation, hvor den eneste mulighed var at blive projektleder, hvilket jeg blev, og det er jo ganske fint, men det fører bare ingen vegne, hvis man ikke har den rigtige uddannelse.

Jeg havde en mentor – en mand, der var CEO for en stor international virksomhed. Jeg tog ekstra uddannelse i økonomi og ledelse. Jeg var med i en fagforening for ledere, og jeg var med i en netværksgruppe for kvindelige ledere. Jeg blev daglig leder af et center i et udsat boligområde.

Men det, det førte til, var sådan set bare en usandsynlig presset tilværelse og flere sygemeldinger med stress. Jeg følte ikke, jeg fik gjort noget for ligestillingen eller for at bryde glasloftet. Jeg var end ikke i nærheden af det.

Annonce

Derfor var jeg klar til at følge min mand og flytte til Ærø for seks år siden. Jeg arbejdede som lærer og som tolk, og jeg startede egen virksomhed. Ikke inden for mit fag. Ikke højt profileret. Men jeg havde det godt, og jeg var der for mine børn. Min mand og jeg valgte at få en efternøler, og da jeg gik i de første måneder og var træt og kvalm, kom netværksgruppen for kvindelige ledere på besøg i vores fine byhus i Ærøskøbing.

Vi havde en god og støttende stemning i gruppen, flere var ledere, direktører, for hoteller, for store virksomheder, andre var selvstændige konsulenter. Men netop denne dag var der kommet en ny deltager i gruppen, og hun kunne ikke acceptere mit valg. Det var som at diskutere med mig selv fra fortiden. Hvordan kunne jeg gøre det, ville hun vide. Give køb på min karriere, flytte med min mand – OG FÅ ET BARN MERE! Hvordan skulle vi så skabe en ændring i uligheden på arbejdsmarkedet?

Hvad kunne jeg gøre? Føde mit tredje barn - som jo i øvrigt også er noget samfundet opfordrer til – komme tilbage på arbejdsmarkedet, igen ikke inden for mit fag, og da mulighederne var små på øen, fortsatte jeg med egen virksomhed. Enkeltkvindesvirksomhed. Det er det, kvinder gør, og det fører oftest ikke til bestyrelsesposter.

Men hvilke præmisser skal kvinder være ledere på? Hvordan skal kvinder finde en balance i et arbejdsmarked, der egentlig ikke er indrettet til familieliv? Uligheden fortsætter. Undersøgelser viser, at piger som teenagere interesserer sig for mennesker og bliver derfor af studievejledere guidet ind på omsorgsfagene. Drenge i den alder interesserer sig for teknik og strukturer (og det er ikke en grov generalisering fra min side, det er forskning) og bliver derfor guidet mod det tekniske. De uddannelser, der fører til højt profilerede og højt lønnede stillinger. Se bare fordelingen af optag på videregående uddannelser 2020.


For uanset hvad man siger – og det ER godt for børnene og for familien - så opstår der bare mere ulighed, når den ene part bliver så meget primær omsorgsperson og ikke blot for det hjemmeblivende barn, men for hele resten af familien, for man er jo bare hjemme.

Kristine Skytte Glue, klummeskribent


Da corona ramte, tog jeg min yngste datter ud af børnehaven. Jeg kunne alligevel ikke arbejde, og vi havde begge brug for pausen ovenpå stor travlhed i hendes første år. Jeg har oplevet et samfundsmæssigt pres i forhold til at arbejde for ligestilling på arbejdsmarkedet. Men jeg synes lige så meget, der har været kræfter de seneste år, der trækker imod, at man skal ønske at gå hjemme med sit barn. Det var ikke min store drøm – indtil det var det, vi fik. Og nu er tiden som hjemmegående ovre.

For uanset hvad man siger – og det ER godt for børnene og for familien - så opstår der bare mere ulighed, når den ene part bliver så meget primær omsorgsperson og ikke blot for det hjemmeblivende barn, men for hele resten af familien, for man er jo bare hjemme. Så nu skal hun af sted igen, og jeg skal drive virksomhed. Spørgsmålet er så bare, om det kommer til at have nogen som helst betydning i forhold til ligestilling og bedre balance på arbejdsmarkedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce