Annonce
Langeland

Klumme: Det klinger hult, når regeringen siger, at de vil landbruget

Hans Jakob Clausen. Foto: Michael Bager
Annonce

Myndighederne bør genopbygge tilliden til landbruget. Her tænker jeg ikke mindst på, hvordan minksagen blev håndteret - det har været et grimt forløb. I hele forløbet har der været svigt fra regeringen, ministerier og styrelser.

Det handler om dårlig og svingende kommunikation, om uacceptabel aflivning, om massegrave og lastbiler, der taber døde mink på vejene og senest om en regering, der tilsyneladende bryder grundloven og beordrer landmænd til at aflive deres dyr af militæret og politiet.

Det her forløb har slået meget store skår i tilliden til de myndigheder, som landmænd har kontakt med hver eneste dag. Det er en farlig og fortvivlende retning, for tilliden er altafgørende for et godt samarbejde. Derfor har politikerne og myndighederne et kæmpe ansvar for at genopbygge tilliden, og man kan passende starte med at kulegrave mink-skandalen og finde holdbare løsninger for minkavlerne i denne situation.

I landbruget vil vi gerne i dialog og samarbejde – men det kræver i den grad også en respekt og ordentlighed, som det har været svært at få øje på i den senere tid.

Jeg bliver nu næsten helt nervøs, nu hvor vi snart skal i gang med at ud mynte den 3. vandplan. Det er mit håb, at regeringen har lært af minksagen og lytter til andre end dem, som ønsker landbruget hen hvor peberet gror. Men i bund og grund handler det om, at Aarhus Universitet regner på flere forskellige scenarier, når det kommer til byrdefordelingen mellem vores nabolande.

Og nogle af de scenarier, der bliver regnet på, handler om, hvor meget vi i Danmark skal reducere kvælstofudledningen ekstra, hvis andre lande i forskellig grad ikke tager deres del af regningen.


Jeg syntes, det klinger hult, når regeringen siger, at de vil landbruget samtidig med, at miljøministeren overvejer at lade vi danske landmænd betale regningen for nabolandenes kvælstofudledning. Det er simpelthen en fantastisk metode til at få afviklet dansk landbrug på.


Ifølge Landbrug & Fødevarer er det svært at tolke de nye beregninger anderledes, end at der nu varmes op til, at vi i Danmark skal samle regningen op for de nabolande, der sidder på hænderne, når det kommer til kvælstofreduktioner. Er det her virkeligt et scenarie, som politisk bliver overvejet, at danske landmænd ikke blot skal kompensere for sin egen udledning, men også gøre en ekstra indsats, fordi nogle andre lande ikke har gjort så meget?

Det har vi svært ved at tro, at der kan være nogle i Folketinget, der virkelig kan mene. Det er jo absurde scenarier. Dansk landbrug kan selvfølgelig ikke bare sige, at vi har de stærkeste skuldre, og vi skal nok kompensere for udledningen i Tyskland, Polen, Baltikum og Rusland. Det er jo helt urealistisk.

I Landbrug & Fødevarer henviser man i øvrigt til beregninger fra DHI, som viser, at i størstedelen af de danske kystvande hvor kvælstoftilførsel fra dansk landbrug udgør mindre end 10 procent. Kun i Limfjorden og den inderste del af mange fjorde er dansk kvælstoftilførsel afgørende.

BLÅ BOG

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing.

Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk.

Hans Jakob Clausen er desuden medlem af ODD Fellow Logen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Jeg syntes, det klinger hult, når regeringen siger, at de vil landbruget samtidig med, at miljøministeren overvejer at lade vi danske landmænd betale regningen for nabolandenes kvælstofudledning. Det er simpelthen en fantastisk metode til at få afviklet dansk landbrug på.

På en måde kan dén hensigt jo ikke undre nogen, når vi ser, hvordan minkskandalen håndteres af et bedrevidende ministerium, der end ikke ville lytte til branchen. Dette er et skoleeksempel på, hvad vi i L&F bruger masser af tid og ressourcer på, når regeringen råder med hovedet under armen - eller med hovedet under vandet - kunne man sige i dette tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tidligere GOG-profil til udlandet

Annonce