Annonce
Svendborg

Klumme: Der er kort fra overmoden til rådden

Anna van Deurs. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen

Vandet drypper af mig, mens jeg skriver det her. Jeg har lige været inde og hente en forlængerledning, så jeg kan sidde i solen og tørre. “Jeg holder af hverdagen” skriver Dan Turéll. Det gør jeg også, men min hverdag lige nu har ikke en fast form.

For en time siden vinkede jeg farvel til min søster, der cyklede mod Nymarkskolen. Min far er lige taget på arbejde, og min mor var med syv-toget til Odense. Samme tog og tidspunkt som jeg plejede at tage, før jeg blev student. Nu er det sabbatår. Projektår som jeg har omdøbt det til, hvor jeg dedikerer min tid til at lave en ny kortfilm, tage på teaterturné og holde foredrag.

Så hvor starter man lige sådan en fredag morgen? Da jeg satte mig ved computeren i morges, var der stille. Stille omkring mig og stille i min hjerne. Det er svært at være kreativ på kommando, så derfor beslutter jeg at løbe en morgentur og hoppe i vandet. På vejen kommer jeg forbi den gamle æbleplantage, og her vokser der brombærbuske. De snor sig op af de majestætiske gamle æbletræer, så tæt, som var det et kram. Et kram med torne. Det erfarer jeg på egen krop, for de bedste brombær sidder selvfølgelig i toppen. Men de er tornene værd. Den let syrlige smag eksploderer på min tunge. Smagen af sensommer. Smagen af august. Høstmåned. Der er så mange brombær, at jeg kan ikke nå at spise dem alle. Men de tigger om at blive spist. Se mig. Pluk mig. Spis mig, før jeg rådner.

Annonce


Det åbne vindue kan have mange forskellige former og være der over både kort og lang tid. Måske er det en chance for at udleve sin drøm eller drømmejobbet. Måske er det en mulighed for at nå en dybere relation til en person


På vej til studenterhuen læste vi på et tidspunkt Great Gatsby med klassen. Min ven bed mærke i beskrivelsen af overmodne frugter tæt på historiens klimaks. Jordan Baker, en af hovedpersonerne, snakker om New York på en sensommeraften: “There’s something very sensuous about it – overripe, as if all sorts of funny fruits were going to fall into your hands”. Overmodent. Noget der er lige ved at falde af stilken. Uret tikker, det er høstsæson. Daisy og Gatsbys kærlighed har været spirende, moden, overmoden. Det er nu eller aldrig. Heden har lagt sig over landet og underbygger symbolsk deres kærlighed. Deres hjerter banker, og blodet pumper i deres kroppe. Men en overmoden frugt er også faretruende tæt på at falde af stilken. Kort efter det nævnte citatet afsløres utroskaben, affærerne og de forskellige karakterers ønsker og længsler. Beskrivelsen af heden og symbolikken af de overmodne frugter underbygger handlingen med alt dens seksuelle og konfliktfyldte spænding. Daisy tager ikke chancen. Vælger ikke Gatsby, men bliver ved sin mand. Det trygge og velkendte. Der er kort fra overmoden til rådden.

Nogle gange her i livet er der er åbent vindue. Det åbne vindue kan have mange forskellige former og være der over både kort og lang tid. Måske er det en chance for at udleve sin drøm eller drømmejobbet. Måske er det en mulighed for at nå en dybere relation til en person. Det er aldrig for sent, siger man, men nogen ting hører en tid til. Der er kort fra overmoden til rådden. Jeg kan desværre ikke nå at spise alle brombærrene, men hvilke skal jeg strække mig for at nå?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce