Annonce
Klumme

Klumme: Den grønne omstilling fortsætter ufortrødent

Annonce

Endelig kom regeringen med et klimaudspil – lidt forsinket på grund af corona og kun et deludspil. Der er tale om et udspil, der nu skal forhandles. I energibranchen er det vores håb, at der bliver tale om et bredt forlig hen over midten. Dette vil sikre kontinuitet – også efter næste valg. Da der er tale om store investeringer med lang tilbagebetaling, er det vigtigt med brede forlig.

Hvis vi skal kaste et blik på indholdet, så ser vi, at der er både nationale og lokale ændringer på vej.

Vindmøller fortsætter med at være krumtappen i dansk elprodukton af vedvarende energi. I udspillet lægges der op til at udvide antallet af vindmøller ved at etablere store energi-øer, som kan udvides efter behov. Elforbruget vil stige markant over de næste årtier, og det vil kræve mange ekstra vindmøller, som vil give udfordringer i mange kommuner, hvis de skal stå på land.

Hvis alle kommuner går efter lokalt at blive dækket med 100 procent vedvarende energi samtidig med, at der etableres energi-øer, kommer vi til at have en overproduktion af vedvarende energi. Det er spændende at se, om regeringen lægger op til, at kommuner med svage vindforhold, som Svendborg, kan ”købe” sig ind i de omtalte energi-øer og dermed få opfyldt deres ambition om at blive CO2 neutrale.

På land går udviklingen i retning af, at små vindmøller tages ned og færre, men større vindmøller sættes op. Det bliver spændende at se, om de nye energi-øer bliver konkurrencedygtige i forhold til landvind, som stadig er den billigste form for elproduktion fra vindmøller.

Hvis jeg skal fremhæve et andet forslag i klimaudspillet, skal det være en fokusering på Power2X. Der er tale om en fællesbetegnelse for at bruge energi på at fremstille en anden energiform. Man kan for eksempel bruge overskydende vind-el til at fremstille brint eller andet, som kan bruges der, hvor batterier kommer til kort. Man kan dog ikke omforme en energiform til en anden energiform uden tab. Alligevel kan det være en god løsning, da man endnu ikke kan laves tilstrækkelig store batterier, som kan bruges i for eksempel fly eller skibe. De før omtalte energi-øer skal også bruges i forbindelse med Power2X.

Klimaudspillet nævner også midler til brug for udvikling inde for CCS, altså opsamling af CO2 for at føre denne tilbage til jorden, hvilket jeg har omtalt i en tidligere klumme.

Sidst men ikke mindst er der i klimaudspillet forslag om massiv støtte til konvertering af olie- og naturgasfyr til varmepumper. Der lægges op til både lettelser i afgifter til el og støtte til indkøb af varmepumper. Yderligere, som jeg tidligere har agiteret for, er der øgede afgifter på vej for at bruge olie og naturgas til opvarmning, hvilket også vil gøre det attraktivt at skifte til varmepumper.

Man hører under tiden, at det er vigtigt at spare på el, så hvorfor skifte varmeforsyning til eldreven? Sagen er imidlertid den, at man skal betragte el som energi – ligesom olie og naturgas. Det er den samlede mængde energi, der skal nedbringes. I dette regnestykke bør man bruge mere elektricitet og meget mindre olie og naturgas. Dermed nedbringes det samlede energiforbrug, da varmepumperne er langt mere effektive end olie- og gasfyr. Hertil skal lægges, at det er politisk besluttet, at inden 2030 skal al el produceres CO2 neutralt. Dermed bliver opvarmningen også CO2 neutral - når der bruges en varmepumpe til forskel fra olie og naturgasfyr.

Jeg glæder mig til at se den endelig aftale, og så skal vi nok hjælpe med at få den ført ud i livet.

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Overfyldte færger minder om Sunny Beach

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce