Annonce
Ærø

Klumme: Corona giver os mulighed for at lære og ændre os, hvis vi tør

Yogalærer og klummeskribent Kristine Skytte Glue. Foto: PR/Jan Nørgaard
Annonce

Jeg læste et debatindlæg i et større dansk dagblad, hvor skribenten undersøger, om corona har ændret os. Hans konklusion er, at det har denne krise ikke – det har i hvert fald ikke ændret ham.

Det er et faktum, at corona har ændret verden. Den har også ændret livet for rigtig, rigtig mange mennesker og taget livet af en anseelig del, dog ikke i vores lille land. Det er et faktum, at tilværelsen kommer til at ændre sig, den nye normal vil være en kendsgerning i årevis. Vi kommer ikke tilbage til præcis det samme gamle – alligevel ligner meget sig selv.

Som gågaden i en større dansk by med fyldt op med varer, tilbud og reklamer – og med mennesker, der vandrer ind og ud af butikkerne med afsprittede hænder. At man nu skal sidde med større afstand og spise sin frokost betyder blot, at caféerne har fået lov til at inddrage større områder til deres servering – ikke at der er færre mennesker.

Det kan nok ikke undre nogen, at yoga endnu en gang finder vej til denne signaturs klumme, for det meste af mit arbejdsliv handler om yoga, og en god del af resten af livet også. Mit arbejdsliv blev lukket ned, og jeg må stadig ikke undervise. Alligevel må man gerne flokkes i gågaden, sådan er prioriteringen lavet.

Jeg er blevet tvunget til at ændre mig. Og netop ind på en vej, som jeg altid prædiker for mine yogaelever, at de skal tage. Man underviser i det, man har mest brug for at lære selv, og det gør jeg stadig efter 17 år. Balance. Måske der gælder det samme for den personlige håndtering af corona-krisen, som jeg har så svært ved at efterleve selv. Nemlig at man kan ændre sig, hvis man tør.

Vi har den tendens, at vi angriber alle problemer på samme måde og dermed også yogaen. Er man en type, der knokler på og bare fortsætter, også når det er hårdt, er det sådan man går til yogaen. Man maser på, man overhører signalerne, man bruger mere energi, end man har. Og man har egentlig ikke lært noget. Det er bare mere af det samme.

Er man en type, der tager det roligt, overspringshandler, udsætter, slapper af og trækker sig, når det bliver hårdt, er det også sådan, man udøver yoga. Man presser ikke sig selv, man går ikke så langt, som man kan, man finder den nemmeste version – og lærer ikke noget.

Yoga kan være livsændrende, og det er mit svar til klummeskribenten fra indledningen – corona kan være livsændrende (og har været det for mange). Hvis vi tillader det.

Jeg blev tvunget til at ændre mig, for mit arbejde blev taget fra mig, og jeg fik noget andet igen. Som en god veninde sagde på færgen: Alle vores egoistiske ambitioner blev sat helt i nul. Hvor var det glædeligt og tiltrængt. At se tilværelsen fra bunden – eller måske fra midten, derfra hvor jeg burde have set den hele tiden.

I de 16 år jeg har haft børn, har jeg ikke brugt så lang sammenhængende tid med dem, og jeg har ikke forstået, hvordan andre kunne passe deres børn selv eller hjemmeskole. Jeg har tænkt, at der enten var noget galt med dem – eller med mig. Hvad der nok hele tiden har været noget galt med, er samfundets krav og forventninger, der gør det så svært at stå af og sige fra, når der er noget, man ikke trives med.

Jeg arbejder stadig på at finde den balance, for jeg er den type, der knokler på og laver mere, når det bliver hårdt. Nu hvor det hele åbner op – dog stadig ikke hele mit arbejde - prøver jeg at holde fast og huske den ro, der var.

Og kan jeg altid finde en yogavinkel på alle tilværelsens tildragelser? Tja, yoga er så meget mere end fysiske øvelser, yoga er et ældgammelt filosofisk system, og verden har før denne tid oplevet pandemier. Vi har mulighed for at lære – og ændre os, hvis vi tør.

Jeg blev tvunget til at ændre mig, for mit arbejde blev taget fra mig, og jeg fik noget andet igen. Som en god veninde sagde på færgen: Alle vores egoistiske ambitioner blev sat helt i nul. Hvor var det glædeligt og tiltrængt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Overfyldte færger minder om Sunny Beach

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce