Annonce
Ærø

Klumme: Barnligheden som ideal

Ole Finnerup, Søby, klummeskribent. Privatfoto

Vi oplever ofte i disse seneste år, at det ureflekterede, det spontane og det barnlige er i høj kurs.

Når mennesker udtaler sig uden forsinkelse, tøven og gustent overlæg, ja så må det være den sande, ægte person, man har foran sig. Det virker troværdigt og tillidvækkende, når personen er umiddelbar og uden filter, så at sige.

Vi er medlemmer af et samfund med et utal af muligheder, og vi er derfor hele tiden under pres i forhold til at vælge mellem en masse tilbud, en masse varer og en masse holdninger.

Annonce

Den gode side af en verden med alle disse valg er jo det, vi kalder frihed, en mulighedsrig, åben tilværelse, hvor alt byder sig til som en overdådig, men uoverskuelig buffet.

Et samfund med mange tillokkende veje hen mod lykketilstand og frelse, men samtidig et samfund med et permanent pres til at vælge og tage stilling. Et pres til at tage stilling til alverdens ting og dermed til syvende og sidst til at definere sig selv som menneske og samfundsborger.

I gamle dage sagde man: Sig mig, hvem du omgås, og jeg skal sige dig, hvem du er. I dag hedder det vel: Du er, hvad du spiser (og drikker), du er, hvad du læser (eller lytter til), du er, hvad du vælger at bruge din fritid til, og du er karakteriseret af de spor, du efterlader dig i dine søgninger på World Wide Web.

Jeg er ikke kulturpessimist, for på mange måder er vores verden (eller vores del af verden) rigere, behageligere og mere oplyst, end den var tidligere

Men de utallige valg kan være så omfattende og trættende, at man står af, eller at man vælger den lette udvej, en tilflugt til spontane, barnlige handlemønstre, hvor man så siger ”Jeg vælger efter min mavefornemmelse” ligesom Pippi Langstrømpe: I dag gør jeg det ene, i morgen gør jeg det andet. Det spontane er det ægte, det oprigtige og ofte det infantile.

Eller som Peter Pan, der nægter at blive voksen.

De hurtige fraser har den natur, at de ikke tåler at blive tænkt til ende.

Men et samfund, der melder sig under Peter Pans faner, må gøre sig klart, at prisen for evig ungdom også vil være evig umodenhed.

I et interview med Lise Nørgaard blev hun spurgt, om hun ikke bare byggede på sin mavefornemmelse. Hun svarede: ”Nej, jeg ønsker ikke at lade mig styre af mine indvolde”.

Hvad er det så, der styrer vores spontane, ureflekterede, åh så ægte og ærlige valg?

Ja, ofte er det de hurtige fraser, ”one liners”, der charmerer og let huskes en vis tid. Kort formulerede udsagn og påstande, der fænger og hænger i luften.

Et par eksempler på folk med kortformuleringssucces er Donald Trump, Greta Thunberg og Mutti Merkel. De er ganske vist af forskellig troværdighed og bonitet, men fælles for dem er, at de evner at udtale sig i korte formuleringer uden for mange fremmedord eller besværlige bisætninger. Og alle tre har populær gennemslagskraft.

Eksempler på disse fraser eller kortformuleringer er der nok af: - America first, - Der er ikke noget alternativ, - Wir schaffen es, - Vold er ingen løsning, - Alle fortjener respekt, - I stjæler vores fremtid, og så videre, og så videre.

De hurtige fraser har den natur, at de ikke tåler at blive tænkt til ende.

Et eksempel er ”vold er ingen løsning” – altså vold er altid den gale vej at gå. Men kan vold ikke være nødvendig, hvis man skal forsvare sig? Og hvad hvis Nazityskland ikke var blevet nedkæmpet med vold?

Ifølge den tyske forfatter Aleksander Kissler sker det ofte i krisetider, at fraserne, de korte, hurtige formuleringer får udbredelse og medvind. Den sociologiske forklaring er ifølge ham, at kriser skaber længsel efter kompleksitetsreduktion. En stærk mand med korte, klare og suggererende udsagn er der mange eksempler på både i fortid og nutid. Og et publikum eller en befolkning, der for let lader sig omdanne til et begejstret jubelkor, kan let blive ofre for suveræne myndigheders forførelse.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Læserbrev: Tilskud til pasning af eget barn er en mulighed

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce