Annonce
Fyn

Klumme: At være folkevalgt forpligter, men kan også give modstand

Jens Weiss, tidligere socialdemokrat, nu Ærø i Centrum. Arkivfoto: Anna Stærbo
Annonce

At være folkevalgt forpligter. Men det kan også give modstand på ens person, det kan give historier, som giver selvtillid og glæde. At bo på Ærø er et privilegium, og vil man have det fulde udbytte af ø-livet, må man byde ind med noget til fællesskabet. At byde ind giver til tider modstand og modsætninger folk imellem, men så længe det er i en positiv dialog, kan det give de gode historier og beslutninger. I det samfund, som vi i dag lever i, er det ofte de elektroniske medier, der styrer dagsordenen, og det tavse flertal forbliver tavst og forundres over tonen i debatten og beslutningerne, som bliver taget af politikerne.

Hvordan man som politiker kan formidle baggrunden for beslutningerne ud til alle, er et langt og sejt træk. Ja, oftest har meningsdannerne allerede været ude med deres "sandhed", som så spredes som en løbeild og skærmer for det objektive i debatten.


Møder vi disse mennesker med et "det kan ikke lade sig gøre" eller "du er da skør, hvis du tror på det", er vi ikke rummelige og parate til de gode historier.

Jens Weiss, Ærø i Centrum


I et lille samfund som vores her på Ærø kan nogen godt holde sig tilbage i frygt for at få en over næsen og møde modstand, ja måske endda fjender i nabolaget. Så dem hører man ikke så meget fra. De elektroniske medier har også en positiv indflydelse på sammenholdet og giver mulighed for at sælge sit budskab, komme med efterlysninger og oplysninger til fællesskabet.

Jeg vil gerne efterlyse den gode tone i debatten, og jeg vil gerne kunne stå på mål for åbenhed i de beslutninger vi tager med hinanden og for hinanden. Det kræver input fra alle også fra det tavse flertal foruden meningsudvekslinger, debatter med en positiv tilgang. Uden alt dette kan vi ikke udvikle vort samfund til glæde for fællesskabet og Ærøs fremtid.

Hvorfor skriver jeg nu det her? Fordi jeg føler, at vi ikke bredt får de politiske diskussioner om, hvad der er og kunne blive godt for Ærø. Lige nu ligger miljø og energispørgsmål højt på den politiske dagsorden i Folketinget. Mennesker på Ærø har tidligere været helt fremme i skoene med udviklingsprojekter, el-færge, Motorfabrikken, miljøtiltag (Vitsø), og de resultater fortæller vel, at vi har et stadigt behov for fremsynede mennesker med "tossede" og "skøre" ideer. Men møder vi disse mennesker med et "det kan ikke lade sig gøre" eller "du er da skør, hvis du tror på det", er vi ikke rummelige og parate til de gode historier. At give saglig og konstruktiv kritik til disse ideer kan bidrage til udvikling af dem og til de gode beslutninger. At tale folks "vilde" ideer ned øger kun det tavse flertal og ingen udvikling.

At åbne op for, at folk udefra kan profitere og profilere sig på vores tiltag og idérigdom uden at give noget igen til lokalsamfundet gør, at vi udhuler det, vi skal leve af i fremtiden, og efterlever vi ikke det som Ærøs DNA står for - fællesskab, fællesudvikling, miljø og omsorg for Ærø i fremtiden - dør udviklingen og idéerne.

Det er mit håb, at vi igennem sommeren kan samle kræfter og gode idéer til politikerne på Christiansborg og med coronakrisen i baghovedet måske opdage, at vi trods klog og fornuftig styring kan overhales af noget, der er større end os som mennesker.

God sommer til alle.

Politiske sommerklummer

Redaktionen har bedt de partier og lister, der er repræsenteret i Ærø Kommunalbestyrelse, om at skrive en klumme hver om, hvad de ser som det vigtigste for Ærø den kommende tid.

Vi bringer klummerne over otte mandage i løbet af sommeren.

  • 22. juni: Ærø Plus
  • 29. juni: Ærø i Centrum
  • 6. juli: Det Konservative Folkeparti
  • 13. juli: Ærøs Fremtid
  • 20. juli: Venstre
  • 27. juli: Socialdemokratiet
  • 3. august: Dansk Folkeparti
  • 10. august: Socialistisk Folkeparti
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

GOG: Han bliver bare ved og ved

Ærø

Brand i container på HCC Bådeværft

Annonce