x
Annonce
Langeland

Klumme: At rejse er at leve

Ida Friis, Nordenbro. Pressefoto

Min sidste rejse gik til Madeira. Jeg ved ikke helt; hvad jeg havde forventet, nok mest en halvtør ørken-ø, fyldt med turister, turistbutikker, pomfritter og pizza. Jeg blev overrasket, positivt overrasket. Madeira viste sig at være en virkelig frodig bjergrig ø. Selvom vi ankom i en tør periode, var øen stadig grøn, og der flød vand i levadaerne (levadaer er vandningssystemer lavet af slaver for ca. 500 år siden). Langs levadaerne er der stier, i alt 2100 km – et sandt paradis for vandrere.

Der var få turister, endnu færre turistbutikker, venlige lokale, som gerne ville snakke på portugisisk eller spansk. Jeg så hverken løver eller elefanter, til gengæld var jeg så heldig at opleve kontakten med to delfiner i det frie hav, og den lokale guide havde endda lige meddelt, at vi ikke kunne forvente, at dyrene kom tæt på båden.

Det var en helt fantastisk oplevelse at stå ved rælingen, kigge ned i det flotte klare, turkisfarvede vand og se de store dyr svømme langs med båden, boltre sig under vandet og i vandet - og i et kort øjeblik glemme at jeg var ved at blive søsyg, for straks at tænke på, hvor lidt vi mennesker egentlig ved om naturen. På trods af at videnskaben knokler derud af, med undersøgelser af celler i alt levende, så er der stadig ting, som ikke kan forklares.

For mig var det en stor oplevelse at komme til Madeira, ligesom det har været når jeg har været på Færøerne, i Norge, Peru og andre steder på Jorden. På en rejse, hvad end det er i bil, bus, færge, tog, fly, cykel eller at vandre, er mødet med andre kulturer berigende på mange måder: Jeg bliver inspireret af at se, hvordan man også kan leve livet, f.eks. på Bali - hvor tempoet er en del langsommere end herhjemme - der tog jeg mig selv i at gå hurtigere end de lokale, som var på arbejde, og tanken kom straks; hvad er det, jeg har så travlt med? Jeg er jo på ferie, og selvom jeg havde været på arbejde, hvad er det så, jeg skulle nå?!

Svaret var ingenting, for livet er kun til låns. Jo vist er det rart at tjene penge til at komme ud og rejse, ud og se verden, og samtidig er der mange måder at opleve verden på. På den rejse besluttede jeg at mit eget tempo skulle sættes ned. Det i sig selv er noget af en bedrift, fordi både krop og hjerne har været vænnet til at arbejde hurtigt i mange år. Det, at rejse ud i verden, sætter livet i perspektiv for mig. Ofte genopdager jeg, hvor godt man kan have det i Danmark, og samtidig tænker jeg også; hvor er det, vi på vej hen i Danmark og på Jorden. Er der egentlig nogen, som ved det? Det spørgsmål står stadig ubesvaret for mig.

Min næste rejse er til Oksbøl, og jeg glæder mig. Glæder mig over at vi i Danmark har muligheden for at rejse frit i landet, glæder mig til den friske luft ved Vesterhavet, og jeg glæder mig til igen at møde en anden kultur og lade mig inspirere. For at opleve behøver vi heldigvis ikke rejse særlig langt. Det handler mest af alt om at åbne øjnene, turde se andre mennesker, andre kulturer uden at dømme det, man møder. Og selv om Danmark er lille, er der meget at opleve, forskellige dialekter, forskellige måder at bygge huse, drive landbrug, og ikke mindst forskellige egnsretter.

En ting jeg har lagt mærke til i de steder, jeg har rejst, er netop maden samt de lokales kærlighed til familien og stoltheden over at have overlevet, uanset hvor fattige vilkår de end måtte leve under. Det er fascinerende, at uanset hvor rig eller fattig man er, så er der få ting, som synes at være det vigtigste: Mad, familie og overlevelse. Som jeg skriver det her, virker det selvfølgelig helt åbenlyst, samtidig er det min oplevelse, at det netop er det, mange glemmer, når man suser igennem livet.

Skal man rejse ud for at leve eller for at opleve, at man lever? Eller skal man rejse for at lade sig inspirere til at leve godt og måske endda inspirere andre? Det er spørgsmål, du kan tage med dig på din næste rejse, hvis du altså vil.

På den rejse besluttede jeg, at mit eget tempo skulle sættes ned.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vækst uden styring?

Annonce