Annonce
Langeland

Klumme: Børn bringer lys og håb til verden

Hanne Davidsen, Rudkøbing, er dagens klummeskribent. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Min svigermor skulle have sagt: ”Børn er en Guds gave! … og en fandens plage!” Hun fik selv otte børn. Hun fik aldrig en uddannelse, men arbejdede hårdt hele sit liv. Hun var glad for sine børn, selv om de også kunne være besværlige af og til.

Min egen mor fik syv børn. Heller ikke hun fik en uddannelse. Hun ville ellers gerne have været sygeplejerske, men blev i stedet gift og fik arbejde som præstekone. Jeg var den yngste af de syv og blev født, da hun var 44 år. Hendes syn på børn gav hun ofte udtryk for ved festlige lejligheder, hvor hun læste en historie op for os (på jysk) af hjemstavnsforfatteren Anton Berntsen Småfolks Fånøwels (småfolks fornøjelse) – og det var børnene.

Det har bestemt heller ikke for hende været lutter lagkage at have børn. Det var hårdt arbejde, men også en glæde, der gav hendes liv mening.

Annonce

Jeg selv har to børn og tre børnebørn plus et bonusbarnebarn. Jeg elsker dem alle. Det betyder dog ikke, at det ikke indimellem har været og stadig kan være svært at være mor og farmor/mormor. Men jeg ville da aldrig i livet undvære nogen af dem. De kan give mig mange bekymringer og sorger, men det er også dem, der igen og igen får smilet frem hos mig.

Selv fik jeg en uddannelse og har arbejdet hele mit liv på fuld tid samtidig med, at jeg passede min familie. Der har været mange valg og dilemmaer. Men glæden ved at have en familie har aldrig forladt mig. Det er mig derfor ubegribeligt, at nogle unge mennesker i dag bevidst og med fuldt overlæg vælger børn fra. Jo, jeg ved da godt, at det ikke er nemt at finde balancen mellem arbejdsliv og privatliv, mellem selvstændigt kvindeliv og rollen som mor og hustru. Men tabet af egotid opvejes af den indvundne fællestid, synes jeg.

Der fremføres gerne to argumenter for fravalget af børn.

Det ene argument er, at det at få børn indebærer, at den voksne må give afkald på alt det, som betyder noget: karriere, fritidsinteresser og venskaber m.m. Man må sætte sine ambitioner ned og lade barnet blive centrum. Man får ansvar og mange sure pligter. Men der følger til gengæld også utrolig mange glæder med: barnets totale hengivelse, oplevelse af ens egen totale uforbeholdne kærlighed til barnet og frisættelsen fra selvoptagede selvrealiseringsprojekter, der ofte ender i modløshed på grund af selvovervurdering, eller fordi mulighederne slet ikke er så mange, som man bildte sig ind.

Blå bog

Hanne Davidsen er fhv. sognepræst

1985 i Langå-Øksendrup-Svindinge pastorat

1993 Mårslet pastorat

2015 Rudkøbing-Simmerbølle pastorat

Formand for Åben Himmel – Foreningen til Kirkespillets Fornyelse siden 1997.

At få børn er i vore dage en oplagt chance for at blive voksen. At få børn giver den voksne en dyb glæde, fordi vi i samlivet med dem ”de-centreres”, altså finder et centrum uden for os selv, og det er virkelig meget sundt.

Et andet argument for ikke at få børn er, at verden på grund af klimaforandringer snart går under eller i hvert fald bliver et helvede at leve i. Det er derfor ikke moralsk forsvarligt at sætte børn i verden, siger man.

Når der kommer børn til verden midt i en mørk og grum tid, så fødes lyset og håbet, så lever kærligheden. De er det ultimative tegn på livets ukuelighed.

Hanne Davidsen

Nu er der igennem de sidste tusinder af år blevet fremført mange dommedagsprofetier. Før var de religiøst begrundet. Nu får vi dem for fuld udblæsning i en sekulær udgave. Verden går under, og det er vores egen skyld. Det er hårde ord, og man påtager sig heroisk byrden, samtidig med at man dog også ofte beskylder de andre (de gamle) for at bære hovedparten af ansvaret for tragedien.

Selvfølgelig skal der gøres noget ved klimaet. Det er alle vel enige om. Men vi kan nu engang ikke kontrollere og styre alt, - det ville være udtryk for barnagtig selvovervurdering. Trist ville det være, om det, der i særlig grad kan bringe lys og håb til verden, nemlig børnene, vælges fra. Trist ville det være, om man midt i angsten for ophedning, oversvømmelser, epidemier og krig, midt i den gensidige anklage og hetz glemte det vigtigste:

At livet trods alt er godt.

At jorden trods alt er smuk.

At livet er en gave.

Netop det minder børnene os om!

Når der kommer børn til verden midt i en mørk og grum tid, så fødes lyset og håbet, så lever kærligheden. De er det ultimative tegn på livets ukuelighed.

Det fortælles om kejser Augustus, at han på øen Capri så et gammelt vissent og råddent egetræ, som mod alle odds pludselig var begyndt at skyde igen. Han blev så bevæget af synet, at han bare måtte eje denne ø. Trods forrådnelse og død opstod der liv igen. Dette håbets tegn gav ham livsmodet tilbage.

Da Martin Luther engang blev spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at verden gik under i morgen, svarede han: ”Jeg ville plante et træ i dag.”

Han kunne også have sagt: ”Jeg vil elske med min kone, bringe hende glæde, drikke et glas vin og se frem til, at et lille barn kommer til verden.”

Så: Frygt ikke. Elsk kun. Tag imod det nye år med glæde og tillid.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hentet i Forsvaret: Skjærbæk-selskabet Estech ansætter direktør

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Onsdagens sydfynske coronatal: Heftig stigning hele vejen rundt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Annonce