Annonce
Fyn

Klokkeslættet 18.09 blev skæbnesvangert for landsbyskole

Landsbyordningen Huset i Gummerup lukker. Det besluttede byrådet onsdag aften. Arkivfoto: Daniel Kofoed
Annonce

Gummerup: Det kom ikke som en overraskelse, da et samlet Assens Byråd onsdag klokken 18.09 besluttede, at Huset Gummerup skal lukke, når skoleåret rinder ud i juni.

Et enigt Uddannelses- Børne- og Familieudvalg havde på forhånd anbefalet en lukning på baggrund af skolens elevtal og økonomi.

Selvom byrådsmødet forgik online, var det tydeligt at høre, at det var en følelsesladet beslutning for visse medlemmer af byrådet at tage.

Pia Offer Madsen (V), som selv har børn på Gummerup Skole, sagde blandt andet om landsbyordningen, hvor også hendes mand har haft sin skolegang:

- Det var kampen for netop denne model (landsbyordningen, red.), der fik mig ind i politik. Jeg ville fortsætte den kamp, om jeg så var den eneste politiker tilbage med den holdning, men jeg kan ikke stå inde for det (i dette tilfælde, red.), hverken som forælder eller politiker.

Både Pia Offer Madsen og flere andre byrådspolitiker nævnte som den væsentligste årsag til lukningen, at en skole med under 50 elever ikke kan opretholde det nødvendige sociale eller faglige niveau. Før og i løbet af sommerferien 2019 valgte et stort antal forældre at flytte deres børn fra skolen.

Annonce

Ny model

Forud for byrådsmødet onsdag havde flere læserbrevsskribenter påpeget det urimelige i, at Huset Gummerup bliver lukket, netop mens udvalget Uddannelse, Børn og Familie arbejder med en ny tildelingsmodel for Assens Kommunes folkeskoler, som potentielt kunne forbedre landsbyordningens økonomi.


Det er ikke økonomisk, socialt eller fagligt holdbart at drive en skole med under 50 elever. Indtil sommer så det ud til at skolen var på rette kurs (økonomisk, red.). Det var en kraftanstrengelse, som vi skylder en stor ros. Det her er en direkte konsekvens af, at en stor mængde forældre valgte at trække deres børn ud af skolen.

Nikolaj Leed Henriksen, Venstre


Men det argument blev skudt til jorden med både blå og røde kugler under behandlingen af punktet om at lukke Huset Gummerup.

- Det er ikke økonomisk, socialt eller fagligt holdbart at drive en skole med under 50 elever. Indtil sommer så det ud til at skolen var på rette kurs (økonomisk, red.). Det var en kraftanstrengelse, som vi skylder en stor ros. Det her er en direkte konsekvens af, at en stor mængde forældre valgte at trække deres børn ud af skolen. Det er ikke en kritik af dem, men bare sådan, det er, lød det fra Nikolaj Leed Henriksen, som er næstformand i Uddannelse, Børn og Familie.

Huset Gummerups skoledistrikt bliver lagt sammen med Glamsbjergskolens, hvilket betyder, at eleverne fra Gummerup efter sommerferien skal til Glamsbjerg, hvis ikke deres forældre vælger noget andet.

Lukning af Huset Gummerup

Bestyrelsen i Huset Gummerup (skole og børnehave) indstillede før sommerferien til udvalget for Uddannelse, Børn og Familie, at landsbyordningen skulle lukkes. Årsagen var stærkt faldende elevtal.

Bestyrelsen i Huset Gummerup har tilkendegivet, at den fortsat ønskede et skoletilbud i Gummerup, eventuelt under Glamsbjergskolen. Glamsbjergskolen har ikke ønsket den model.

27. januar vedtog Assens Byråds 29 medlemmer, at Huset Gummerup skal lukke.

Byrådsmedlem og gruppeformand for Venstre, Pia Offer Madsen, har været bestyrelsesformand i Huset Gummerup og har børn, der går på skolen. Onsdag stemte hun for at lukke landsbyordningen og kaldte det "den hårdeste beslutning, jeg har været med til at træffe som byrådsmedlem." Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Zachariassen: Jeg håbede på et mirakel

Ærø

Hverdagens tilbagevenden blev fejret på Ærø

Annonce