Annonce
Faaborg-Midtfyn

Klimaforsker opfordrer til lokal debat: - Kommunerne skal deltage i den grønne omstilling

FN's 17 verdensmål dækker - som navnet antyder - hele verdenen. Men hvis man skal nå målene, er man nødt til også at gøre en indsats lokalt, siger klimaforsker Steffen Kjær Johansen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Der er mange ting, man som lokalsamfund kan gøre for at nedbringe CO2-udledningen, men det kræver, at man prioriterer den grønne omstilling. Det siger klimaforsker Steffen Kjær Johansen, der mener, at der er behov for en lokal klimadebat, hvis Faaborg-Midtfyn Kommune som alle andre kommuner skal nå målet om at være et klimaneutralt samfund i 2050.

Faaborg-Midtfyn: Klimalov, FN's verdensmål, COP-topmøder...

Klimadebatten kan føles som noget meget fjernt. Noget, foregår i forhandlingslokaler på Christiansborg og i Bruxelles. Men faktisk spiller lokalsamfundet en helt central rolle i den grønne omstilling. For hvis vi skal nå målet om at stoppe udledningen af drivhusgasser senest i 2050, som vi har forpligtet os til, så skal vi alle yde en indsats. Det siger Steffen Kjær Johansen, der er forsker i klimaaftaler og bæredygtig produktion ved Syddansk Universitet.

- Det er fint, at landspolitikerne stikker en linje ud og for eksempel siger: Der skal være vindmøller. Men hvem skal lægge jord til de vindmøller? Dét er kernen i problemet, for man kan hurtigt blive enige om, at der skal gøres noget ved klimaproblemerne; det skal bare ikke foregå i ens egen baghave, siger Steffen Kjær Johansen og fortsætter:

- Der er brug for at tage klimadebatten i alle lag af samfundet - også kommunalt. For selvom man kan sige, at CO2-udledningen i ét lille lokalsamfund ikke har den store betydning i en global kontekst, så er vi nødt til alle sammen at trække i samme retning.

Annonce

Klimatilpasning løser ikke krisen

Kommunernes CO2-regnskab, som Energistyrelsen udarbejder, viser, at Faaborg-Midtfyn Kommunes CO2-udledning er faldet med 24 procent siden 2010. Den største årsag til det er, at der er kommet mere grøn elektricitet i elnettet. Selvom dette hovedsageligt er en statslig fortjeneste, så mener Steffen Kjær Johansen, at man også kan lave lokale indsatser, der kan nedbringe CO2-udledningen. Men det er ikke gratis.

- Hvis man vil udlede mindre CO2, så kommer det til at koste noget. Det gælder for både kommuner, virksomheder og borgere. Man kan cykle frem for at køre i bil, men det koster tid. Man kan også købe en elbil, men det koster penge. Der vil altid være tale om benhård prioritering, for midlerne skal komme et sted fra, siger Steffen Kjær Johansen.

Faaborg-Midtfyn Kommune har ikke på nuværende tidspunkt en opdateret klimastrategi eller -handlingsplan. Men kommunalbestyrelsen har dog givet håndslag på, at man i det kommende år skal drøfte, hvordan kommunen skal "arbejde videre med FN's Verdensmål og klimaindsatser," som det er formuleret i Faaborg-Midtfyn Kommunes budgetaftale for 2020-2023.

Borgmester Hans Stavnsager understreger samtidig, at kommunen løbende laver klimatiltag og fremhæver blandt andet klimasikringen af Faaborg Havn, der de senere år er blevet oversvømmet regelmæssigt af stormflod og forhøjet vandstand. Men selvom det er er et fint tiltag, så får det ikke kommunen tættere på målet om at være et såkaldt klimaneutralt samfund i 2050.

- Det er klart, at kommunerne selvfølgelig skal gøre sig klar på mere ekstremt vejr og stigende havstand, men klimatilpasning er symptombehandling. Det sænker ikke udledningen af drivhusgasser og løser derfor ikke klimakrisen, siger Steffen Kjær Johansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lokaldebat: Fritidssejlerne bliver ikke hørt

Lokaldebat: Alle politikere og nyansatte har ifølge lokalpressen nogle gode intentioner om og hvordan kommunen og dens borgere skal behandles. Søren Kristensen, Venstres viceborgmester og politisk leder af havnen, skrev, at vigtigst for ham og hans partifæller var, hvordan vi skaber bedst mulig kår for de aktive i fritidslivet. Den nye kommunaldirektør Helle Vibeke Carstensen blev ansat med fokus på at styrke kommunens samarbejde med borgerne, og at vi som kommune kan skabe udvikling sammen med borgerne. Havnefoged Frank Faxøe er blevet ansat ikke mindst fordi han er en erfaren herre, men også fordi han har en stor erfaring i at samarbejde med mange forskellig interessenter og åbenbart har den evne at kunne se ind i fremtiden siger Christian Tønnesen. Christian Tønnesen er chefen, der bestemmer og styrer alt i Faaborg–Midtfyn Kommune. Hvis Søren Kristensen, (den politisk valgte), Vibeke Carstensen og ikke mindst Frank Faxøe skal leve op til deres løfter, som de er kommet med (ifølge pressen), er de kommet på en svær opgave! Fritidssejlerne er den eneste gruppe i fritidslivet, der betaler så kommunen kan sende millioner videre fra en overskudsgivende lystbådehavn og marina til en underskudsgivende erhvervshavn. Mit spørgsmål er så til Hr. Faxøe som kan se ind i fremtiden: Hvornår får vi en demokratisk valgt havnebestyrelse, hvor fritidssejlerne også bliver hørt? De betaler ca. 4,5 millioner for at udøve deres fritidsinteresse og bliver stadig ikke hørt på demokratisk vis! Havnen tjener 325.000 kr. på at sælge el og vand til fritidssejlerne, og der er snart lige så mange priser på bådpladser, som der er lejere! Hvor mange andre grupper i fritidslivet tjener kommunen på?

Langeland

Klumme: At rejse er at leve

Annonce