Annonce
Fyn

Klik, klik, klik: 1000 mundbinds-portrætter skal i hus i Odense

Stadsarkivar Johnny Wøllekær. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Kommende generationer skal vide, hvordan coronapandemien i Odense så ud, mener stadsarkivar Johnny Wøllekær. Fotografer går nu på gaden for at portrættere de mange ansigter med mundbind.

Odense: 1000 portrætter af odenseanere med mundbind på vil gøre stadsarkivar Johnny Wøllekær "sindssygt glad". 500 vil også gøre ham glad. Det vigtigste er, at coronapandemien og dens kendetegn bliver dokumenteret for eftertiden.

Derfor går frivillige fotografer den kommende tid på gaden i Odense for at portrættere de mange mundbindsklædte ansigter i bybilledet.

Johnny Wøllekær, hvorfor er det vigtigt at fotodokumentere den her periode i historien?

- Fordi det er vigtig, at eftertiden kan forstå, hvilken tid vi levede i med coronavirussen. Hvis vi og de kommende generationer skal kunne huske, hvordan vi agerede i den her mærkelige situation, er vi nødt til at dokumentere det. Et af tiltagene med coronavirussen er jo mundbind, som vi gik og grinede lidt af, da asiaterne kom med dem for nogle år siden. Nu har vi taget mundbindene til os, og vi er nærmest helt desperate, når vi har glemt det derhjemme.

Mange vil nok gerne af med mundbindene og glemme alt besværet ved corona. Men du vil på en måde holde fast?

- Ja, for mundbindene forandrede vores hverdag. Vi tog dem til os. Der kom mundbind med tryk, mønstre og reklamer på. De blev en beklædningsdel. Med portrætter af folk med mundbind på kan vi fange noget personligt. Smilet har normalt en næsten ikonisk størrelse – tænk bare på maleriet af Mona Lisa - og når smilet forsvinder bag et mundbind, er det en anden form for portræt. Det er en anden måde at skildre folk på, men det er sådan, vi møder hinanden lige nu.

Der findes jo allerede rigtig mange corona-billeder fra Odense...

- For 100 år siden havde vi den spanske syge, men i Odense har vi kun ét foto, som er helt relateret til den spanske syge. Det er sgu lidt sølle, at de ikke efterlod mere til os. Så når andre om 100 år skal skrive om corona i Odense, skal det være kvalificeret dokumenteret med knaldhamrende gode billeder.

Hvad viser mundbindene om den her periode?

- Det har vist, hvor gode vi er til at tage tiltag til os. Vi gik fra at grine af mundbind, til at vi alle sammen har accepteret det, fordi det er en måde at leve på i en periode for at komme igennem krisen. Det er forunderligt, at vi er så parate til at tage imod noget nyt, når vi kan se værdien i det. Det er en god fortælling at give videre.

Hvordan skal fotografierne bruges?

- I første omgang samler vi så mange ind, vi kan, og registrerer dem - allerhelst med navn - i vores billeddatabase. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi om et år eller to - når vi har fået coronaen lidt på afstand - fylder hele rådhushallen med alle portrætterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Så er de klar til at bygge dit nye hjem

Annonce