Annonce
SØSIDEN

Klar til udrykning: Nyt fynsk marinefartøj deler navn med færge

Dæksgasterne Frank Toft og Stine Pihl fra Nyborg stod klar til at afsløre navnet "Strynø", da kontreadmiral, chef for Søværnskommandoen Torben Mikkelsen nævnte det i sin tale. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Vi er allerede blevet meget glade for det nye fartøj, siger chef for Marinehjemmeværnets flotille 242, Torben Lund-Larsen, Skaarup.
Annonce

SLIPSHAVN: Strynø og Strynø.

Det østfynske marinehjemmeværns nyanskaffede fartøj kommer til at dele navn med færgen på overfarten Rudkøbing-Strynø.

- Hvis det giver problemer i kommunikationen, må vi vænne os til at sige “MHV 11 Strynø”, forklarer chefen for flotille 242 Østfyn, Torben Lund-Larsen, Skaarup til Søsiden.

Navnet på marinehjemmeværnets nyanskaffede fartøj skiltes på både styrbord og bagbord side. Bogstaverne af poleret, rustfrit stål er monteret på en plade af lakeret mahogni. Fornemt, men til gengæld blev den traditionelle champagne sparet, da dæksgasterne Frank Toft og Stine Pihl fra Nyborg afslørede det tildækkede navn. Det skete perfekt synkroniseret i talen fra “gudmoderen”, kontreadmiral, chef for Søværnskommandoen Torben Mikkelsen.

De MHV-frivillige Frank Toft og Stine Pihl fra Nyborg havde på festdagen fået den særlige opgave at afsløre skiltet med navnet "Strynø" præcis, når det blev nævnt i talen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

70 flygtninge om bord

Inden det nåede så langt, havde sagkyndige fra Marinehjemmeværnet inspiceret og testet bådtypen, da den stadig var fartøj under det statslige lodsvæsen Danpilot.

Efter denne sondering købte Forsvaret i alt fem tidligere lodsbåde. Renovering, farveskift og lettere ombygning har fundet sted på Jobi Værft i Strandby. To andre, pensionerede Danpilot-fartøjer er tidligere overdraget til Søværnet og tilpasset opgaver i Middelhavet.

Under søndagens navngivning i Slipshavn blev det oplyst, at det ene af disse fartøjer for nylig i en operation ved den græske ø Kos havde haft intet mindre end 70 afrikanske flygtninge om bord.

- Vi er allerede glade Den mest markante ændring på Marinehjemmeværnets nyanskaffelser er, at den stativ-agtige dobbelttrappe på fordækket er fjernet og selvfølgelig, at bådene har skiftet farve fra lods-orange til søværns-grå.

Teknisk er der ikke sket større forandringer. Under dæk har maskineriet fået en overhaling, og i det tætpakkede styrehus er instrumenter opgraderet og tilpasset Marinehjemmeværnets behov.

Sæderne i styrehuset er fornyet, og det samme gælder hynderne på de to hvilebrikse og ved det lille mandskabsbord i mellemgangen. - Vi er allerede blevet meget glade for den nye båd, og vi glæder os endnu mere til at få den afprøvet i praksis til søs, betoner Torben Lund-Larsen.

Annonce

Tre besætninger er klar

Når MHV 11 Strynø sættes i drift på mandag, har den østfynske flotille uddannet tre frivillige firemands-besætninger til indsats. En af de frivillige gennem mange år er Jørgen Nielsen fra Nyborg. Han har titel af sergent. Med en baggrund som værkfører i autobranchen er Jørgen Nielsen motorpasser om bord:

- Det har været meget interessant at være med til at starte et nyt fartøj op. Vi har haft et vellykket forløb. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får gavn af den, fastslår Jørgen Nielsen.

Fra på mandag er flotillen i Nyborg klar til at bemande sit nye testfartøj. Billedet viser søsteren MHV 10 Baagø, der skal deles mellem flotillerne i Horsens og Juelsminde-Vejle. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce