Annonce
Langeland

Klar til finale: 6. klasse klogest i regionen, nu venter landsfinalen

6.A fra Ørstedskolen er helt klar til landsfinalen i paratvidensquizzen "Smart, Parat, Svar" 5. februar i Odense. Fra venstre: Holdkaptajn Gustav Nygård, Agnete Anesen, Natascha Hansen, Frida Jørgensen og Adam Carstensen. Foto: Bjørn Skjærup
6.A fra Ørstedskolen er den klogeste sjette klasse i Region Syddanmark - nu står landsfinalen for døren i paratvidensquizzen "Smart, Parat, Svar"

RUDKØBING: De er Langelands klogeste. Endda regionens klogeste. Men er de også landets klogeste sjette-klasse? Det får 6.A fra Ørstedsskolen svar på, når Frida, Adam og Natacha, Gustav og Agnete skal forsvare ikke bare klassens og skolens, men hele regionens ære, når vinderene af den landsdækkende paratvidensquiz "Smart Parat Svar" skal findes i Odense 5. februar.

Det hele bliver sendt live på Youtube, så forældre og andre nysgerrige kan følge med, når børnene kaster sig ud i en dyst på paratviden. På Ørstedsskolen er man helt klar. De fem udvalgte er sammensat efter, hvem der har størst viden inden for alt fra politik til natur og teknik.

- Frida svarede rigtigt på flest spørgsmål, svarede alle i kor på avisens spørgsmål om den indledene runde, hvor Ørstedskolens klogeste sjette-klasse skulle findes.

Annonce
Det er hele klassens fortjeneste, at 6.A er nået helt til finalen i quizzen "Smart, Parat, Svar". Hvis de vinder, skal præmien på 10.000 kroner til klassekassen derfor også gå til en fællestur. Foto: Bjørn Skjærup

Øvelse gør mester

Det er da heller ikke mere end blot et par dage siden, at de fem sjetteklasseselever fra Langeland klarede skærene i den regionale runde. 15. januar quizzede Ørstedskolens 6.A nemlig mod regionens andre sjetteklasser og vandt.

Op til da øvede hele klassen sig sammen på spørgsmål, som lærene havde udvalgt. Og det gav pote i Vollsmose, hvor eleverne fra de fem regioner var samlet. Her var der nemlig kun 20 sekunder til at svare på tre spørgsmål ad gangen.

- Vi aftalte, hvem der skulle huske på hvilke spørgsmål. Men er vi i tvivl om svaret, er det Gustavs beslutning. Han er holdkaptajn, fortæller Agnete Anesen.

Straks efter suppleres hun af hold-og klassekammerat Adam Carstensen.

- Ja, men nogle gange kunne vi også svarene på alle tre spørgsmål, inden tiden var gået. Det var en virkelig god følelse.

Hvis vi vinder

Nervøsitet er der heller ikke spor af, selvom børnene står overfor en landsdækkende finale.

- Natacha var godt nok så nervøs, at hun ikke vil spise nogle af de saltstænger, der var, da vi var til regionsfinale, kommer det fra Adam Carstensen.

Det griner de alle fem af. Men de er helt med på, at gælder om at være skarpe til finalen. Og skulle 6.A gå hele vejen, har de fem elever allerede en idé om, hvad præmien på 10.000 kroner til klassekassen skal gå til.

- Vi bliver splittet op og delt ud i nye klasser, når vi skal i syvende. Så en fællestur med hele klassen inden ville være godt, siger Adam Carstensen.

Smart Parat Svar er en landsdækkende læse- og vidensquiz for børn i 6. klasse, som Aalborgbibliotekerne leder. Det overordnede mål med Smart Parat Svar er at fremme og fastholde større børns læselyst og at vise, at det er sejt at være ekspert på et område.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Ærø For abonnenter

HF & VUC på Ærø ramt af besparelser: Lærere sat 25 procent ned i tid og løn

Ærø

14 ældre skal flytte: Ærø Kommune lukker plejehjemmet Gilleballehus i Ærøskøbing

Annonce