Annonce
Langeland

Klar besked til Rema 1000: Hvide kors ved ejendomme på Nørrebro

Der er malet hvide kors på el- og teleskabene i det område på Nørrebro, hvor Rema 1000 ønsker at etablere en ny dagligvareforretning. Foto: Ole Grube
El- og teleskabe er malet over med hvide kors i det område, hvor Rema 1000 har kig på bevaringsværdige huse. Blasfemisk, siger borgmester Tonni Hansen. Langelands Elforsyning overvejer politianmeldelse.

Rudkøbing: Flere el- og teleskabe langs Nørrebro er i juledagene blevet udstyret med hvide kors i området omkring det gamle gas- og elektricitetsværk, hvor Rema 1000 har planer om at åbne et nyt supermarked.

De hvide kors er malet på skabene foran gasværket og de otte bevaringsværdige huse, som står til at skulle rives ned, hvis Rema-planerne skal gennemføres, og den markering tager Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) skarpt afstand fra.

- Folk har lov til at demonstrere, men jeg synes, det er blasfemisk at bruge hvide kors. I min optik er det at misbruge det, som et hvidt kors står for, siger Tonni Hansen.

Han understreger, at han har det fint med debatten om Rema 1000, men at han mener, der findes bedre måder at argumentere for sine holdninger på. Også måder, der holder sig inden for lovens rammer.

- Før vi fik motorvejen til Odense, blev der stillet hvide kors op de steder, hvor folk var blevet slået ihjel på den gamle landevej, og det synes jeg var passende, fordi det var menneskeliv, der var gået tabt. Men det her er både blasfemi og hærværk, siger borgmesteren.

Annonce

Overvejer politianmeldelse

Michael Aalund, der er ejer af Dyrenes Butik i det gamle gasværk på Nørrebro 53, har forhandlet med Rema 1000 om et salg. Han har ikke mange kommentarer til de hvide kors foran hans ejendom.

- Jeg kan bare konstatere, at der er nogen, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Mere har jeg ikke at sige til det, fastslår han.

De bevaringsværdige huse på Nørrebro skal rives ned, hvis Rema skal bygge en dagligvareforretning, og det har ukendte gerningsmænd markeret med hvide kors foran husene. Foto: Ole Grube

De hvide kors er malet både på teleskabe, der ejes af teleselskabet TDC Erhverv, og på Langelands Elforsynings skabe. Direktør i elselskabet Kim Henning Hansen er ikke sen til at kategorisere korsene som hærværk, men om det ender med den politianmeldelse, ved han endnu ikke.


Folk har lov til at demonstrere, men jeg synes, det er blasfemisk at bruge hvide kors.

Tonni Hansen (SF), borgmester


- Vi har fire kabelskabe, som der er malet kors på, og der er ingen tvivl om, at det er hærværk. Om vi anmelder det, ved jeg ikke. Vi har et ledermøde mandag den 4. januar, og her vil vi drøfte, hvad vi gør ved det, siger direktøren.

Langs hele husrækken på Nørrebro er der malet hvide kors. Ledelsen i Langelands Elforsyning beslutter efter nytår, om hærværket mod selskabets elskabe skal politianmeldes. Foto: Ole Grube

Et flertal i kommunalbestyrelsen har tidligere afvist Rema 1000-kædens planer om at opføre en dagligvarebutik ved Ringvejen, fordi det ligger uden for det centerområde, der er udpeget til detailhandel. Området ved det gamle gas- og elektricitetsværk ligger også uden for området – men kun omkring 50-100 meter på den forkerte side.

Borgmester Tonni Hansen (SF) har på den baggrund peget på området ved det gamle gasværk som en mulighed for at få Rema 1000 til byen, og han er ikke afvisende for at ændre grænsen for at gøre plads til kæden i Rudkøbing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce