Annonce
Langeland

Kjær var kult på Langeland

Birthe Kjær synger stadig forbløffende godt og overgår vokalt mange af sine jævnaldrende mandlige kolleger. Foto: Simon Staun
Selv om det er imponerende 59 år siden, at Birthe Kjær første gang stod på en scene, virker den 70-årige sanger hverken udbrændt eller rusten. Lørdag eftermiddag gav hun sammen med sit forrygende festband en opvisning i showwomanship.

Det kommer mildest talt bag på mig, hvor mange unge der står klar foran scenen, inden koncerten med Birthe Kjær og The Feel Good Band begynder lørdag klokken 16.30. De fleste af dem er under 20 år og kan ikke engang bryste sig af at have været med på anden Birthe Kjær-bølge i 1980’erne, hvor hun brillerede til Melodi Grand Prix.

De unge mænd synger af deres lungers fulde kraft: ”Lå lå lå lå – Birthe Kjær vi elsker dig”, hvilket må siges at være en velkomsthymne af rang. Birthe Kjær har formodentlig hørt hyldestsangen og træder ind på scenen med et smil så lunt som solen på den violblå himmel.

Det er de færreste danske sangere forundt at kunne indlede en koncert med en sang som ”Vi maler byen rød”, hvor stemningsbarometeret ryger i top fra første strofe. Ungersvendene i front synger begejstret både byen og ansigterne røde.

Birthe Kjær er veloplagt, jovial og morsom mellem sangene. Allerede efter første sang proklamerer hun, at hendes første single udkom i 68.

- Jeg er så glad for at kunne sige, at vi taler om 1968, indskyder Birthe Kjær, inden hun sammen med The Feel Good Band viser formatet med en sydende version af ”Boogaloo” med berusende toner fra de tre blæsere.

Annonce
Birthe Kjær optrådte for første gang i Tivoli Friheden i 1960. Dengang var hun 11 år og stor fan af Otto Brandenburg. Foto: Simon Staun

Lange Lars fra Langeland

Birthe Kjær fejrede sit 50-års jubilæum som professionel i fjor, og det er vanvittigt at tænke på, at hun har indspillet 421 sange. Hvis hun skulle spille alle sammen i træk, ville hendes koncert strække sig langt ind i næste uge.

Derfor er det kløgtigt, at hun har pakket flere af sangene sammen til intense medleyer, hvor både de unge knøse og alle omkring dem genkender forbløffende mange melodier. ”Vil du med”, ”Hvad er du ude på” og ”Av min arm” smelter smukt sammen med den geografisk højaktuelle ”Lange Lars fra Langeland”, som storswinger i The Feel God Bands kyndige hænder.

Der er også fundet plads til et medley med nogle af de sange, Birthe Kjær hørte som barn og ung. Evergreens som aldrig går af mode. ”Speedy Gonzales”, ”My Boy Lollipop”, ”Lucky Lips”, “Kiss Me, Honey Honey, Kiss Me” og ”See You Later Alligator” skaber danseeufori foran scenen, og det er rosværdigt, at Birthe Kjær modsat mange af sine jævnaldrende kolleger synger på et upåklageligt engelsk frem for et hakkende danglish.

Hendes greb på Otto Brandenburgs ”What Do You Want To Make Those Eyes At Me For” er sunget med en nerve og indlevelse, som den gamle baggårdpuma ville have mjavet saligt af. Det samme ville Elvis Presley efter ”Such a Night”, hvor bandet igen spreder gode vibrationer.

Line dance på Rue Mark

Ingen dansk sang passer vel bedre til sådan en eftermiddag som ”Sommer og sol”. Jeg kan ikke dufte kaprifolen, der hvor jeg står, men lige i dette øjeblik synger Birthe Kjær sig ind i et minde om sommeren 2019, som jeg forhåbentlig aldrig glemmer.

Måske skyldes min begejstring, at jeg efter fire festivaler i træk før sommerferien har hvilet ørerne i to uger. Men det er altså svært at sætte en finger på præstationen af både Birthe og band.

Det er tydeligt at høre på flere af sangene, hvorfor Johnny Reimar faldt pladask for hende og fik hende til at omfavne den party-pop, han selv dyrkede med bravour. Det var ham, der i 1968 opdagede den talentfulde sparekasselev, som kort tid efter storhittede med ”Arrivederci Franz”, hvor dagens to korsangerinder supplerer med den helt rette portion ”ba-du-wap”

Der skal ikke kun være plads til de gamle sange, understreger Birthe Kjær, som både har taget ”Din i nat” fra 2018 med samt country-coveret ”Acky Breaky Heart” fra hendes Nashville-plade fra 2015 ”Lige fra hjertet”.

På sidstnævnte ifører Birthe Kjær sig en cowboyhat knaldrød som en gummibåd og viser, at hun også mestrer countrygenren. Der trakteres med line dance, som får publikum til at nærme sig kogepunktet. Og så ryger strømmen … Så tæt på klimaks. Forbandet.

En generator er gået i udu på det værst tænkelige tidspunkt, og efter en pause på fem minutter skal Birthe Kjær trække publikum op igen. Det lykkedes blandt andet på grund af yderligere to medleyer med vindersange fra det internationale melodi grand prix. Endnu en nostalgisk tidsrejse tilbage til ABBA’s storhedstid med ”Waterloo” og tysk popelegance på ”Ein bißchen Frieden” fra 1982.

Funky blæsertrio

I dagens anledning kunne man ændre omkvædet i en af Birthe Kjærs mest berømte sange til: ”Pas på det knaldrøde skulderblad”. Det er bagende varmt foran scenen, og mange af de fremmødte har helt sikkert smurt ganen mere end kroppen inden turen i gummibåden.

Det sidste medley er med de danske melodi grand prix-vindere i perioden 1980-89. Med dem på sætlisten konkluderer jeg, at jeg aldrig har hørt så mange sange til en enkelt koncert.

De unge gutter kigger spørgende på hinanden, da Birthe Kjær synger om videobånd på Jens Brixtoftes vindersang fra 1982, ”Video Video”. Til gengæld ved de godt, hvordan man maler byen rød.

Jeg står med lidt samme fornemmelse, som da jeg hørte Povl Kjøller få comeback for 25 år siden. Ikke fordi der er tale om et comeback for Birthe Kjær, der aldrig har været væk. Men fordi hun er blevet kult blandt et purungt publikum. Helt fortjent.

At Birthe Kjær stadig synger med overskud og kraft slår hun fast til sidst med et andet af sine store hits, ”Den gamle Tennessee Waltz”, fra 1972. Som stor Tom Jones-fan er det fornøjeligt at høre den funky blæsertrio sætte ild til den langtidsholdbare sang. En ubetinget herlig start på anden del af festivalsæsonen.

Langelandsfestival, onsdag 24. juli, Stor scene: Birthe Kjær og The Feel Good Band

Der var stuvende fuldt med unge foran scenen, da Birthe Kjær optrådte. De havde endda forberedt en hyldestsang til hende. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Svendborg For abonnenter

Styrelse retter kritik mod Oure Friskole: Nuværende leder og bestyrelsesformand skulle have gjort noget

Annonce