Annonce
Fyn

Kirkehistoriker om Lyngvilds billeder: Lad dem rejse landet rundt

Carsten Bach-Nielsen, lektor på Aarhus Universitet, ser debatten om Jim Lyngvilds billeder som sund. Pressefoto: Peter Ulvsgaard/Bibelselskabet
Kirkehistoriker sammenligner Jim Lyngvilds omdiskuterede billeder med en stor debat fra Ribe Domkirke i 1980'erne. Vi skal udfordres, mener kirkehistorikeren Carsten Bach-Nielsen

Selvfølgelig skal Jim Lyngvilds billeder udstilles.

Sådan lyder dommen fra Carsten Bach-Nielsen, der er lektor og kirkehistoriker på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og bredt anerkendt inden for sit felt.

- Lad billederne rejse rundt i landet, så folk kan se dem. Billederne ødelægger ikke noget, de smitter ikke, man bliver ikke syg af at se på dem. Lad dem komme ud, så folk kan forholde sig til dem, konstaterer Carsten Bach-Nielsen.

Annonce

Han har fulgt debatten omkring Jim Lyngvilds billeder, der er udstillet i Faaborg Kirke, men som menighedsrådet i kirken har stemt nej til at beholde efter 1. september. Kirkehistorikeren mener, at den debat, der er fulgt med billederne, er sund.

- Lyngvild sprænger grænserne, men det kan også være en af kirkekunstens opgaver. Vi skal udfordres, så jeg synes, at debatten er sund. Den stiller spørgsmål ved, hvad der så skal være i kirkerne. Den får folk til at sige, hvad kirkekunst så er, og hvad der er galt med de her billeder, siger han og tilføjer:

- Vi kan ikke blive ved med at kigge på de samme glansbilleder fra 1800-tallet. Måske skal Lyngvilds billeder ned igen, men så har vi fået debatten, og så må vi se, hvor det ender.

Hav hjertet med

Carsten Bach-Nielsen sammenligner debatten om den asatroende Jim Lyngvilds billeder med en debat, der opstod i 1980'erne, da Statens Kunstfond valgte Carl-Henning Pedersen til at udsmykke Ribe Domkirke med moderne, ekspressionistiske malerier. Samtidig var Carl-Henning Pedersen ikke troende i traditionel forstand.

- Han var jo ikke troende, så man mente ikke, at han kunne male billeder i en kirke. De blev kaldt ukristelige. Kunstneren skal have hjertet med, og det blev det store slag i 80'erne, fortæller Carsten Bach-Nielsen.


- Vi kan ikke blive ved med at kigge på de samme glansbilleder fra 1800-tallet.

Carsten Bach-Nielsen, kirkehistoriker


- Men vi kan diskutere fra nu og til dommedag, om der skal være plads til andre religioner i den kristne kirke. Det er super svært at sige. Man kan sige, at kristendommens budskab på en eller anden måde skal være i centrum, men det skal hele tiden være på en måde, som er til diskussion, siger han.

Annonce

Plads til iPhone

På et af Jim Lyngvilds billeder holder en kvinde en iPhone, men Carsten Bach-Nielsen ser det ikke som et problem, at en moderne genstand kommer med i moderne kirkekunst.

Kvinden som nummer to fra højre holder en iPhone i hånden, og det er en detalje, der har vakt debat. Kirkehistoriker Carsten Bach-NIelsen kalder det en gimmick. Foto: Jim Lyngvild

- Der må godt være en iPhone i et billede i en kirke. På et tidspunkt på Lolland lavede man et alterbillede af "den hellige nat", hvor Biskop Græsholt var med. Det kom der også en diskussion ud af. Vi ved jo alle sammen, at Biskop Græsholt ikke var i Betlehem, da Jesus blev født. Men man prøver hele tiden at opdatere evangeliet og sætte det ind i en moderne kontekst. Det kan godt være, at man læste tykke bøger eller ruller på Jesus' tid, men nu bruger vi andre medier. Det kan ikke genere mig, fortæller Carsten Bach-Nielsen og kalder iPhonen en gimmick.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Varmt kyllingekød og defekt køleskab: Burgerrestaurant får sur smiley og bøde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fyn

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Faaborg-Midtfyn

Sidst kom der 17.000 på Brahetrolleborg: Nu går de efter 20.000 gæster i weekenden

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce