Annonce
Fyn

Kirkegårdsstrid fortsætter: - Vi er et sogn i oprør

Frode Aaskov Hemmingsen udpeger den linje, hvor den tidligere tværgang lå placeret. Arkivfoto: Dorthe Wolff
I august kunne fortørnede gravstedsholdere på Guldbjerg Kirkegård ånde lettede op, da menighedsrådet meldte, at kirkegården efter en række ændringer ville blive ført tilbage til oprindeligt. Men kirkegårdsstriden fortsætter.
Annonce

Guldbjerg: Alt ånder endnu ikke fred og ro i Guldbjerg, hvor gravstedsejere fortsat er stærkt kritisable over for menighedsrådets gøren og handlen.

Striden drejer sig om ændringer, der blev foretaget af menighedsrådet i hækbeplantning og gangarealer i efteråret 2018. Efter klager fra flere gravstedsejere besluttede menighedsrådet i august at tilbageføre ændringerne, men nu viser det sig, ifølge gravstedsejer Frode Aaskov Hemmingsen, at kirkegården ikke vil blive ført tilbage præcist, som den stod oprindeligt.

- Det viser sig, at menighedsrådet vil lave tværgangen på en anden måde end den oprindelige, fordi vedtægterne siger, at et gravsted for voksne skal måle 2,6 meter gange 1,25 meter. Det betyder, at man vil lave tværgangen på en "hakket" måde for at opfylde de mål. Men der står kun, at de mål skal tilstræbes, og ved at anlægge tværgangen sådan tager man ikke hensyn til hverken æstetik eller historisk værdi.

Frode Aaskov Hemmingsen tilføjer, at han selv har været ude og måle op, og ifølge ham vil der kun være ét gravsted langs tværgangen, der ikke opfylder målene, fordi det er 1,20 meter på det smalleste sted. Og gravstedsejeren understreger, at han ikke er den eneste, der er kritisk over for menighedsrådet.

- Vi er et sogn i oprør.

Annonce

Afventer konsulentrapport

I en ny indsigelse til menighedsrådet skriver Frode Aaskov Hemmingsen og to andre gravstedsejere, at "Det er med blødende hjerte, vi må se på, at en af landets smukkeste kirkegårde bliver ødelagt." Menighedsrådsformand Michael Bjergsø forklarer rådets fremgang:

- Vi er blevet opmærksomme på et sted i vedtægterne, som gør det vanskeligt at genetablere tværgangen 1:1. Det handler om mindstemål for en gravplads, og det lyder måske teknisk, men det handler om at den begravede ligger inden for det markerede gravsted. Det bliver vi selvfølgelig nødt til at tage alvorligt. Derfor har vi besluttet at indkalde en kirkegårdskonsulent, så vi kan blive klogere på, hvordan vi bedst genetablerer tværgangen på en ordentlig måde. Der er altså ikke tvivl om, at tværgangen skal genetableres, men vi afventer lige nu kirkegårdskonsulentens rapport, og derfor kan jeg ikke sige, hvordan tværgangen helt præcist skal genetableres.

Michael Bjergsø fortæller, at rådet vil lægge rapporten ud på kirkernes hjemmeside og invitere til et orienteringsmøde, hvor kirkegårdskonsulenten orienterer om baggrund og overvejelser om arbejdet på kirkegården. Mødet forventes at blive efter gudstjenesten den 15. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce