Annonce
Svendborg

Kilmafamiliemedlem med dårlig samvittighed: Anne brænder en tredjedel af sit CO2-budget af på én rejse

Anne Hjortenberg er en del af projektet Klimafamilier og er taget med flyet til Island. Det gør lidt ondt på samvittigheden, indrømmer hun. Privatfoto.
En tur til Island koster dyrt på Anne Hjortenbergs klimaregnskab - og gør ondt på samvittigheden.

Svendborg: Hun havde planlagt rejsen længe inden, hun blev en del af projektet Klimafamilier.

Alligevel kan Anne Hjortenberg ikke lade være med at have det lidt dårlig med at have taget en tre timer lang flyvetur til Island, sådan som hun gjorde det i fredags.

- Det har jeg faktisk ret sort samvittighed over, lyder det fra Anne Hjortenberg, der har valgt at bruge sin tur på også at blive klogere på, hvad den så koster på klimakontoen.

Til det har hun fået hjælp af klimarådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, der er tilknyttet Klimafamilier-projektet.

- Han har regnet på det og sagt, at en tur til Island og retur koster 1000 kilo CO2 for mig. Det er meget, når målet er, at man om 30 år hver især må udlede 2500 kilo. Så er det pludseligt en ret stor bid, siger Anne Hjortenberg, der har fået sig lidt af en øjenåbner.

- Jeg vidste godt, at det var en CO2-synder, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det var så meget. At jeg ved at tage til Island en weekend bruger mere end en tredjedel af mit samlede forbrug, synes jeg er ret vildt.

- Det interessante er jo også, at vi er jo mange, der gør det i rask væk, og flyver en lille tur, tilføjer hun.

Annonce

Købe aflad

Anne Hjortenberg havde overvejet at aflyse rejsen, men gjorde det ikke. I stedet fik hun et råd fra klimarådgiveren om, hvordan hun kunne råde bod for den CO2-dyre rejse.

- Han fortalte, at hvis jeg betalte 140 kroner for, at der kunne plantes træer i Egypten, så der bliver puttet CO2 tilbage til jorden, ville det gå op med Islandsturen, forklarer Anne Hjortenberg, der ikke er helt overbevist om metoden.

- Jeg føler, at det er som at snyde, og det er lidt som at betale aflad for sine synder. Det har jeg det lidt mærkeligt med, siger hun og afslører, at hun alligevel har valgt at følge rådet og give penge til træplantning.

Hun indrømmer, at hun i fremtiden vil tænke sig om en ekstra gang, inden der bestilles flybilletter.

- Jeg planlagde den lang tid før, jeg blev bevidst om, hvor meget CO2, fly udleder. Så havde jeg nok foreslået, at vi tog med toget til Harzen og vandrede der i stedet for at flyve til Island.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lad børnene flokkes i bymidten

Svendborg har fået en café for hele familien. Der er plads til, at de mindste leger og tumler rundt, og der er plads til de lidt større børn i et legehjørne. Og så kan forældre, bedsteforældre og naturligvis børnene få en forfriskning og lidt mere til. Jensens Bøfhus har en smule af den slags tilbud, men derudover er Café Svend, som den nye café hedder, alene om at henvende sig så direkte til lige netop børnefamilierne. En målgruppe, som egentlig er ganske stor, men også lidt overset, når blikket glider hen over Svendborgs bymidte. Jo, der er musik- og teateroplevelser for børnefamilier, og ikke så langt fra midten ligger Naturama og biblioteket. Det er rigtig fint, men hvordan ser det ud, når vi kigger ind i centrum af byen? Prøv at gå en tur ned gennem gågaderne. Der er faktisk ikke så meget at komme efter. Der er ingen legetøjsbutikker længere i bymidten, men det er vores allesammens skyld - vi køber nemlig det meste af legetøjet på nettet. Legepladserne ligger også et pænt stykke vej fra bymidten - især hvis benene er korte. Måske har Luise og Anders Føns Haaber derfor fundet en niche med et stort potentiale i. Noget har de i hvert fald fat i. Svendborg har et stærkt og levende kulturliv og tilbud i stakkevis, når det gælder gastronomi, teater, musik og meget mere. Der er masser af oplevelser at hente, men der er måske også et blindt punkt: Børnefamilierne. Så hvordan skal vi lokke børnefamilierne ind til bymidten en helt almindelig lørdag formiddag, hvor vi så gerne vil have, at de lægger deres penge, når sko og tøj skal købes? Der er i hvert fald ikke mange børneoaser at finde i nærheden af Møllergade og Gerritsgade. Der er et springvand på Torvet, som er tændt, så længe temperaturen ikke kniber sig ned i nærheden af frysepunktet, men det er også nogenlunde det. Svendborgs bymidte er måske ikke helt så familievenlig, som vi kunne ønske os. Vi vil jo gerne have flere børnefamilier til området. Det er godt for dynamikken og udviklingen, og vi vil meget gerne have, at børnefamilierne også bruger deres penge i de lokale forretninger frem for i de virtuelle stormagasiner. Svendborg har et stærkt kulturelt udtryk, men byen ser knap så stærk ud i børnehøjde. Nogle legemuligheder på Torvet kunne for eksempel være en mulighed. En rutsjebane, en gynge og et faldunderlag ville kunne gøre en stor forskel for familier med små børn, og pladsen er der jo til det. Der tænkes hele tiden i udvikling af byen. Det kunne være en god idé også at give børnene en mere fremtrædende plads i udviklingstankerne. De har det jo endda med at komme i følgeskab med mindst én voksen.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce