Annonce
Sydfyn

Kate har tabt 100 kilo: Det er ikke kun lykken

Kate Hansen, 26, er gået fra at veje 160 kilo til nu at veje 60. Rejsen har ikke været nem, da psyken ikke helt har kunnet følge med det hurtige vægttab. Foto: Katrine Becher Damkjær
For blot 20 måneder siden vejede 26-årige Kate Hansen fra Ollerup 160 kilo. Med en vilje af stål og en fast beslutning om at overholde kost- og motionsplaner, nåede hun i mål med sit vægttab i januar. Men alt er ikke lige så godt, som det kan lyde. Her er Kates historie.
Annonce

Ollerup: Vi møder hende på caféen Under Uret i Svendborg. Hun rækker hånden frem.

- Hej, det er mig, der er Kate, siger hun, og vi finder os en plads bagerst i lokalet, hvor vi kan sidde for os selv og flyde ned i de dybe cafésofaer.

Følelsen af fylde for to, sidder stadig i hende.

- Det er lidt svært at vænne sig til, at jeg ikke er så bred mere. Jeg føler næsten, at det ikke er min krop, fortæller hun kort efter, vi har sat os.

På blot 20 måneder har 26-årige Kate Hansen nemlig tabt 100 kilo. En beslutning hun traf, fordi hun havde nogle drømme, hun ikke så blive opfyldt, hvis hun forsatte den livsstil, hun havde.

Det er en stor bedrift, og Kate er da stolt. Men det her er ikke bare historien om Kates vilje til at komme ned i vægt. Det er også historien om alt det, der har været og stadig er svært. Om ikke at kunne genkende sit eget spejlbillede og om den manglende evne til at kunne stoppe vægttabet igen.

Vi starter fra begyndelsen.

Kate Hansen

Kate Hansen er 26 år og bor i Ollerup. Til daglig læser hun til sygeplejerske, hvor hun lige nu går på femte semester.

Kate havde uddannelsesmæssigt svært ved at finde sin hylde. Hun fik ringe karakterer i folkeskolen og endte med at tage 9. og 10. klasse på VUC, hvor karaktererne steg en hel del. I en periode har hun også været på produktionsskole, hvor hun stod i køkkenet. Hun valgte i stedet at tage en fuld HF-studentereksamen, som hun færdiggjorde i 2017. Derefter søgte hun ind på sygeplejerskeuddannelsen, fordi hun gerne vil arbejde med mennesker.

Hun drømmer om at kunne hjælpe andre, der gerne vil tabe sig. Enten ved vejledning eller ved at holde foredrag ud fra sine egne oplevelser.

Kate Hansen var i 2017 også med i X Factor, hvor hun deltog med gruppen Three, der nåede helt til Five Chair Challenge.

Kate har vundet en makeover i Ugeavisen Svendborg, hvor hun skal i stolen i november.

Annonce

Beslutningen

Kate har altid været tyk.

- Men jeg har altid haft selvtillid på trods af min størrelse og altid været ligeglad med, hvad andre tænkte om mig, fortæller Kate Hansen.

Når det er sagt, så nævner hun alligevel, hvordan det var, når der kun var to mulige tøjforretninger at handle i. Og hun husker sandelig også de øjne, der følger en, når man er en voluminøs kvinde, der siger ja tak til et stykke kage.

- De øjne, kan jeg stadig føle, følger mig. Det sidder jo i mig, for jeg har altid været tyk, siger Kate.

Hun har altid haft en svaghed for de søde sager, og tog hun én bid, fulgte hele posen.

- Rittersport, nutella, kakaomælk. Jeg elskede alt det der, og det gør jeg egentlig stadig, fortæller hun.

Stempelkaffen har fundet vej til vores vores bord i caféen, og der medfølger en lille, rund småkage i kanten af underkoppen. Hun lader den ligge, og vi snakker lidt om, hvorfor.

- Jeg har bare lært, at jeg ikke kan spise den slags. Får jeg én, har jeg lyst til hele dåsen, forklarer Kate.

Hun kan ikke helt præcis forklare, hvornår tanken strejfede hende, udover at hun i et tv-program havde set en overvægtig kvinde, der gerne ville have hjælp til at blive gravid. Hun fik nej, fordi hun var for stor.

Et af Kate største ønsker, og som altid har stået hende klart, er, at hun vil være mor.

- Jeg kan ikke sige, hvad det var, der gjorde, at det lige pludselig gik op for mig, men jeg har altid haft en inderlig drøm om at blive mor, og det gik op for mig, at det måske ikke var muligt med den høje vægt.

Det var den tanke, der gjorde, at hun greb til handling.

- Jeg ville jo ikke kunne lege med mine børn, sidde på en gynge eller gemme mig i en gemmeleg, når jeg vejede 160 kilo. Så jeg besluttede mig for at tabe mig, inden det var for sent.

Annonce

Vægttabet

Den 1. april 2017 går hun i gang og smider alt mad ud, der ikke hører til den nye, sunde livsstil.

- Jeg har prøvet at tabe mig før, så jeg synes, det var lidt sjovt at begynde den dag, hvor det eventuelt kunne være en aprilsnar, fortæller hun.

Men en aprilsnar var det ikke, og for at forstå Kates vilje til pludseligt at smide kiloene, skal man også forstå noget om Kate: Hun er et menneske, der holder af kontrol og orden, og en regel er en regel. Så har hun lavet et princip om ikke at spise sukker og gluten, så er det sådan, det er.

Så hun begynder at lave planer for, hvad og hvor meget hun må spise, hvilke dage og hvor meget hun skal motionere. I starten kunne hun ikke løbe mere end 200 meter.

- Det var sådan, det var, og så måtte jeg tage den derfra. Jeg startede i stedet med at gå meget, og nu løber jeg uden problemer 8-10 kilometer, fortæller hun.

Kate Hansen har ikke haft nogen kostvejleder eller træningscoach og hun har heller ikke været meldt ind i et fitnesscenter. Hun har læst sig til, hvad hun bør spise, og så bruger hun den skønne natur i Ollerup, hvor hun bor, når hun skal have motion.

- At bruge naturen har været et bevidst valg. Det er gratis, og så elsker jeg at være i naturen. Det giver mig energi at være i den, og jeg nyder den. Sådan en solopgang kan sidde i mig resten af dagen, fortæller hun.

- Jeg hader at være afhængig af noget. Åbningstider i fitness og den slags. Ved at bruge naturen som motionscenter, kan jeg vælge frit.

Vejen frem var, måske ikke overraskende, kostomlægning og mere motion.

- Det er vigtigt at tænke på, at det er en livsstilsændring og ikke en kur. En kur, er noget, man går på lige efter jul, siger Kate.

Den 26. juni 2017 blev Kate student. Hendes mål var at have tabt 30 kilo til den dag. Hun nåede minus 29 kilo på de knap tre måneder.

Mød Kate Hansen

Du kan møde Kate Hansen i Debatteriet på Fyns Amts Avis den 21. oktober klokken 19-20. Arrangementet er gratis for abonnenter på dagbladet, e-avisen eller fynsamtsavis.dk. Er du ikke abonnent, koster det 50 kroner. Tilmelding via avisfordele.dk/fyns-amts-avis under Debatteriet.

Annonce

Selvbilledet

At Kate har været overvægtig, kan synes uvirkeligt, når man kun har set hende sidde der i sofaen og fylde for - ja - kun én. Men for Kate er følelsen helt omvendt.

For med det hurtige vægttab, der på mange måder også er kommet bag på Kate selv, er også fulgt en følelse af ikke at være sin egen krop.

- Jeg har lidt en følelse af, at jeg er mindre tryg i mig selv end før. Jeg har jo altid været overvægtig.

- Mit eget selvbillede er, at jeg stadig er hende den tykke. Det er gået så stærkt, at jeg har haft svært ved at vænne mig til det andet. Min hjerne har ikke helt kunne følge med, forklarer hun.

For nu hang huden. Kates store barm var svundet ind og følelsen af ikke at have bagdel, var alt sammen nyt for hende.

- Jeg kan godt føle mig som en lille dreng i sin mors skind.

Om hjernen kommer til at kunne følge med kroppens udvikling, kan hun kun håbe på.

- Jeg håber da, det kommer. At jeg på et tidspunkt begynder at kunne finde mig til rette i den, jeg er nu.

Én ting er Kates eget selvbillede. En anden ting er andres. For Kate Hansen har også skullet vænne sig til, at folk pludselig ikke aner, hvem hun er.

- Der var en, jeg kendte, der skrev til mig på facebook og spurgte, om jeg ville synge til et arrangement. Dagen efter gik hun forbi mig her på gaden i Svendborg og kunne ikke genkende mig, selvom vi lige havde skrevet sammen.

Hun har derfor gjort noget ud af at dele billeder på de sociale medier, så folk har kunnet følge med i hendes udvikling.

- Det har også været godt for mig at vise andre min udvikling, når jeg har kæmpet med at føle mig tryg i min egen krop.

Kate Hansen læser til daglig til sygeplejerske, fordi hun gerne vil arbejde med mennesker. På sigt vil også gerne hjælpe andre, der gerne vil tabe sig eller komme ud og holde foredrag om sine oplevelser. Mandag den 21. oktober kan du måde hende på Fyns Amts Avis. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Operationen

I januar i år nåede Kate Hansen sit mål om at blive normalvægtig. Buksestørrelsen er gået fra 56 til 36, og når vi er ved tøjet, nyder Kate også, at hun nu kan handle alle steder, og at hun nu faktisk har et valg om, hvad hun vil gå i, frem for blot at få det, hun kan passe.

- Jeg har hele tiden vidst, at jeg kunne gøre det. Men det har da været hårdt. Mine venner og familie har været en kæmpe støtte de dage, hvor det har været rigtig svært. De dage, hvor man lige skal huskes på, hvad det er, man gør det for, fortæller Kate.

Men historien slutter langt fra her.

For efter det store vægttab har Kate, af gode grunde, en del hud, der hænger.

- Det gør mig egentlig ikke ked af, at det hænger, for det fortæller jo den historie, jeg har. Men det er i vejen og forhindrer mig i at være fysisk aktiv, fortæller hun.

- Derudover er det da klart, at jeg jo også gerne vil være det, jeg har kæmpet for at blive.

Kate får bevilliget kosmetiske operationer og kommer i en patientgruppe med andre, der også skal have fjernet hud eller have lavet løft.

- Det var befriende at møde andre, der kæmpede med samme tankemønster, siger hun og fortsætter.

- For det er jo lidt vildt, hvor meget ens tanker kan tage overhånd. Jeg tænkte jo: Hvad hvis jeg ikke er tynd nok og ikke har nok hud hængende til, at de vil operere mig. Jeg var sindssygt bange for, at det hårde arbejde var spildt.

- Da jeg skulle til lægen, for at blive godkendt til operationen, havde jeg lavet en note på telefonen med argumenter for, hvorfor jeg havde fortjent en operation. Jeg nåede ikke engang til en forklaring, inden lægen sagde: Selvfølgelig skal vi hjælpe dig.

For Kate kan det dog ikke klares i én omgang. Hun skal have to store operationer og to mindre. Den første, store operation fik hun i begyndelsen af sommerferien.

- Det er blevet pænt, siger hun og hiver ned i trøjen, så man kan se det lodrette ar, der er kommet på hendes bryst.

Her ses Kate Hansen til højre fra før sit vægttab. Til venstre er fra den dag den 26. juni 2017, hvor hun fik sin HF-studentereksamen. Da havde hun tabt 29 kilo. Privatfoto
Annonce

Følgerne

Kate husker, da de gav hende narkosen.

- Da jeg kunne mærke den, tænkte jeg: Nu går vi i gang. Det er godt nok. Jeg er god nok. Jeg har tabt mig nok til, at de vil operere.

Operationen varede fra klokken 9 til 15.30, og Kate havde det egentlig fint, da hun vågnede op, men det viste sig at blive et smertehelvede, da hun efter få timer skulle op og gå.

For udover at hendes mave var udspilet voldsomt, og det viste sig, at der var sket en kortslutning fra hjerne til blære, så hun ikke kunne mærke, at hun skulle på toilettet, var Kate også blevet skåret op hele vejen rundt fra mave til ryg og fra mave til bryst. Mens hun havde ligget i hospitalssengen, havde hun også væsket på lagnet, så hun hang fast til sengen. Da personalet vil hjælpe hende op, føler hun, at hun er ved at blive revet over i to.

Kate forklarer kun den historie i brudstykker, for tårerne pibler frem i øjnene på hende.

- Jeg får det helt dårligt, når jeg tænker tilbage på det, siger hun og fortsætter alligevel.

- Jeg følte, at jeg var blevet skåret i stykker med en sav. Jeg vil ikke ønske for nogen at opleve det.

Kate får, trods sin modvilje for medicin, noget morfin, får det bedre og kommer hjem. Men fordi lymfesystemet er blevet skåret i stykker, har Kate henover sommeren døjet med væske i kroppen.

- En dag var mit ene lår på størrelse med to, siger hun.

Kate Hansen er blevet overrasket over den manglende information, der har været omkring operationen og tiden efter.

- Alt det her kom bag på mig. Ingen havde fortalt mig, at det kunne give alle de komplikationer.

- Jeg havde indrettet mit hjem til, at jeg trods smerte kunne komme rundt, men ikke alt det andet, fortæller Kate.

- Så jeg føler ikke, jeg har brugt sommerferien på andet, end at blive okay.

Hun har det nogenlunde nu og er rigtig glad for resultatet efter første operation, men døjer stadig med væske i kroppen.

26-årige Kate Hansen har uden hjælp fra andre tabt sig 100 kilo ved kostomlægning og motion. Hun bruger naturen i Ollerup at motionere i. Naturen giver hende energi, fortæller hun. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Psyken

100 kilo. Lad det lige sive ind.

Kate gjorde det.

Men selvom man kunne tænke, at alt nu er fryd og gammen, så er det ikke helt tilfældet.

For Kate synes ikke nødvendigvis, det er lykken at være tynd. Det sværeste er ifølge hende ikke at tabe kiloene. Det er at håndtere psyken, som ikke er fulgt med den store forandring, og håndtere frygten for, at kiloene skulle snige sig på igen.

Hun har svært ved at slippe kontrollen og vænne sig til, at hun faktisk skal spise lidt mere end hidtil, fordi hun ikke skal tabe sig mere. Og det viser sig faktisk, at vægttabet er ved at tage overhånd. Kate bruger selv ordet spiseforstyrrelse.

- Det bliver på en eller anden måde en besættelse, forklarer hun.

Hun tænker lidt.

- Det sværeste er at stoppe med at tabe sig igen. Det har jeg arbejdet med siden januar. Og jeg håber, jeg kommer til at kunne slippe kontrollen og leve mere frit. Vide, at det er okay, at man som menneske svinger med to kilo, og at det er ok en gang imellem at spise to portioner. Jeg skal lære at slappe af i det, siger hun.

- Det er en proces, som jeg gerne vil snakke om, fordi jeg synes, det er vigtigt at fortælle, at der - selvom jeg har opnået det, jeg gerne vil - også er en bagside af medaljen.

På trods af alt det, du har været igennem, er du så ikke stolt over, det du har kunne gøre?

- Jeg vil være idiot, hvis jeg ikke sagde ja. Jeg synes, det er vildt, at kroppen kan det, som det har vist sig, den kan. Når det er sagt, så har jeg det ikke godt mentalt. Det har været svært at følge med, og det er psykisk hårdt. Men når jeg en dag får hele mig selv med, bliver jeg stolt.

Kate Hansen, 26, bor i Ollerup. Hun har faktisk også været med i X Factor i 2017, hvor hun deltog med gruppen Three, der nåede til Five Chair Challenge. Foto: Katrine Becher Damkjær
I 2017 var Kate Hansen med (til højre) i X Factor med gruppen Three. Arkivfoto
Kate Hansen har tabt 100 kg, men det har ikke været omkostningsfrit. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce