Annonce
Danmark

Kartoffelavlere i 11. time: - Vi har ingen alternativer

Reglone er i mere end 30 år blevet brugt til at standse væksten i kartofler, inden de bliver trukket op af jorden. Fra februar 2020 blev det forbudt at bruge det giftige sprøjtemiddel i Danmark, men i landbruget mener man ikke, der findes realistiske alternativer endnu. Foto: Morten Stricker
Danske kartoffelavlere venter fortsat spændt på at få at vide, om de må bruge sprøjtegiften Reglone. Landbrug & Fødevarer mener, at midlet kan anvendes sikkert, indtil der findes et realistisk alternativ. Venstre beskylder regeringen for at gamble med dansk kartoffelavl, men den kritik afvises af Socialdemokratiet, der fastslår, at midler, der ikke kan anvendes sikkert, ikke skal godkendes.

Landbrug: På marker uden for Esbjerg har Gunnar Rask Jensen 57 hektar med kartofler i jorden.

De skal eksporteres som læggekartofler, men inden de skal hives op af jorden, skal væksten standses, så de har den rigtige størrelse.

- Skal man lave en læggekartoffel til eksport, skal den nedvisnes totalt, for i det øjeblik, man har grønne blade, er planten også modtagelig for virus ovenfra, som så bæres ned i kartoflen, siger Gunnar Rask Jensen.

Annonce

Til det formål har Gunnar Rask Jensen og mange andre kartoffelavlere tidligere brugt det kemiske middel Reglone, men det må de ikke mere.

Aktivstoffet i Reglone, diquat, er ikke længere godkendt i EU, fordi det er vurderet, at det ikke er sundheds- og miljømæssigt sikkert at anvende, da det kan være skadeligt for både mennesker og vildt, der kommer i kontakt med det.

- Vi har bare ikke nogen alternativer til Reglone, fortæller Gunnar Rask Jensen.

Derfor venter han spændt på, om Miljøstyrelsen giver de danske kartoffelavlere dispensation til at bruge Reglone. Hvis ikke han kan sprøjte sine marker om et par uger, risikerer han at skulle hælde kartoffelavl for fire millioner kroner i ”brokkassen”.

- Og det er jo bare for mit vedkommende. Der er mange andre avlere, der laver læggekartofler i Danmark. Skal vi bare smide dem ud, spørger han.

Gunnar Rask Jensen frygter, at han skal kassere dette års kartoffelhøst, hvis han ikke får lov at bruge sprøjtemidlet Reglone. Privatfoto

Faktisk truer han med helt at indstille sin kartoffelavl.

- Hvis det er de vilkår, der bydes os, så stopper jeg bare. Jeg er tilpas gråhåret, så jeg kunne sådan set være ligeglad, men jeg synes godt nok, det er synd for de unge mennesker, der har investeret i det her. At de får lov at betale den her regning, det er i mine øjne bindegalt, siger Gunnar Rask Jensen.

L&F: Vi har intet alternativ

Tilladelsen til at bruge sprøjtemidler med diquat udløb i februar. Landbruget har søgt om dispensation til at bruge Reglone i 2020, og i Landbrug & Fødevarer mener man at have dokumenteret, at man kan anvende sprøjtemidlet sikkert.

- Vi har stadig ikke fået noget svar fra Miljøstyrelsen, siger Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Thor Gunnar Kofoed er Danmark det eneste land i Europa, hvor kartoffelavlerne nu ikke har mulighed for at stoppe væksten i kartoflerne kemisk.

- I alle andre lande har man alternative midler. Alligevel har visse lande også givet dispensation til Reglone for at være sikre på, at man har en effektiv vækststopper, siger han.

I Østrig og Finland er der givet dispensation til brug af Reglone, mens der i Tyskland er adgang til et andet kemisk vækststopmiddel. Herhjemme har Miljøstyrelsen anbefalet kartoffelavlerne at bruge pelargonsyre, men det er slet ikke et realistisk alternativ, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer.


Mener de, at vi skal give dispensation, selv om vi ved, det ikke er sikkert? Der skal påvises en sikker anvendelse. Hvis ikke der kan det, går det jo ikke, at Reglone bliver brugt ude i det åbne landskab, hvor børn så er i risiko for at udvikle kroniske lidelser.

Mette Gjerskov, miljøordfører (S)


Hvor man kun skal sprøjte med få liter Reglone per hektar, skal man bruge op til 150 liter pelargonsyre per hektar ad to omgange, og landmændene er slet ikke vant til at arbejde med syre i de mængder, lyder det.

- Det er voldsomt dyrt, og vi har næsten ingen erfaring med det. Der er lavet nogle forsøg, hvor det virker på nogle sorter og ikke på andre sorter, siger Thor Gunnar Kofoed, der ikke mener, at anbefalingen af pelargonsyre er gennemtænkt.

Thor Gunnar Kofoed understreger, at det kun er for 2020, man søger om dispensation til at bruge Reglone.

- Vi har ikke sagt, at vi til næste år ikke har fundet et alternativ. Der er flere lovende forsøg i gang, men lige nu har vi bare ikke noget alternativ, hverken kemisk eller mekanisk, til Reglone, siger han.

Annonce

Venstre: Godkend!

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, mener, at regeringen spiller hasard med hele den danske kartoffelproduktion, når man ikke har givet dispensation.

- De skal rubbe neglene og få givet den dispensation nu. Landbrug & Fødevarer har anvist, at man kan anvende Reglone sikkert. Det kan gøres uden at skade hverken kartoflerne, miljøet, naturen eller omgivelserne. Der skal bare trykkes på godkend-knappen, siger han.

Avisen Danmark har efterspurgt et interview med miljøminister Lea Wermelin (S), men fordi hun er på ferie, henviser ministeriet i stedet til Socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov, der ikke giver meget for kritikken fra Venstre.

- Mandatet til at Danmark også stemte for et forbud mod det her, er givet under en Venstre-regering. Så det er jo ikke, fordi vi løber fra noget ansvar. Vi var også enige dengang, siger hun.

Annonce

Minister overvejer økonomisk hjælp

Det er Miljøstyrelsens opgave at vurdere, om Reglone kan anvendes sikkert. Hvis ikke midlet kan det, kan der selvfølgelig ikke gives nogen dispensation, understreger Mette Gjerskov. Erhvervet har haft flere år til at gøre sig klar til en omstilling, mener hun.

- Vi er godt klar over, at det her kan være alvorligt for nogle landmænd. Jeg ved, ministeren er optaget af, hvordan hun på en eller anden måde kan hjælpe økonomisk, når det nu bliver dyrere for kartoffelavlerne, siger Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov, hvis de her landmænd ikke snart får lov til at bruge det her middel, risikerer de at skulle kassere hele høsten. Hvad skal de gøre?

- Mener de, at vi skal give dispensation, selv om vi ved, det ikke er sikkert? Der skal påvises en sikker anvendelse. Hvis ikke der kan det, går det jo ikke, at Reglone bliver brugt ude i det åbne landskab, hvor børn så er i risiko for at udvikle kroniske lidelser.

Avisen Danmark har spurgt Miljøstyrelsen, hvornår kartoffelavlerne kan forvente at få afklaring, men styrelsen er ikke vendt tilbage.

Reglone

Reglone er sprøjtemiddel, der får kartoffelplantens blade til at visne, så kartoflen i jorden stopper med at vokse.

Det aktive stof i Reglone, diquat, blev forbudt af EU-kommissionen i 2018, fordi det er til fare for både sprøjteoperatør, fugle og mennesker i lokale omgivelser.

Tilladelsen til at bruge Reglone udløb den 4. februar 2020.

På baggrund af avisens artikel har Radio4 Morgen talt med kartoffelavler Gunnar Rask Jensen om sagen. Lyt til indslaget herunder.

Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce