Annonce
Langeland

Kan det blive værre? Turist- og Erhvervsforening skal kæmpe med næb og kløer for at overleve i fremtiden

Tirsdag aften holdt Turist- og Erhvervsforeningen Langeland generalforsamling. Her blev et fint overskud præsenteret, men det er fra "en svunden tid", sagde kasserer Marlene Bremholm. fremtiden ser økonomisk mere sort ud. Foto: Linea Andersen
Ved generalforsamlingen tirsdag aften i Turist- og Erhvervsforening Langeland kunne bestyrelsen præsentere et fint regnskab med en lille portion penge på bundlinjen. Men fremtiden ser noget mere dyster ud, efter kommunen selv har taget fat på turisme- og erhvervsdelen og ikke længere køber ydelsen hos foreningen. Bestyrelsen og medlemmer er dog stadig optimistiske og står fast på retten til at eksistere. Og så er der nye tiltag på vej.

Rudkøbing: - Jeg synes virkelig, bestyrelsen har gjort det godt, og jeg synes, vi skal give dem en hånd.

Sådan lød det fra en af deltagerne ved Turist- og Erhvervsforeningen Langelands (TEL) generalforsamling tirsdag aften, lige efter formand Britta Andersen havde aflagt sin beretning.

Den var lang, for det har været en turbulent tid for foreningen. Ikke mindst på grund af corona, men nok allermest, fordi kommunen har opsagt deres samarbejde med foreningen.

Annonce

TEL har ved nytåret taget afsked med direktør Anne Mette Wandsøe, og kommunen har i stedet ansat egen turist-, erhvervs- og kulturchef, Jane Jegind, og har overtage turisthjemmesiden langeland.dk. Og så har kommunen åbnet med en fysisk turistinformation på Langeland Bibliotek -en ydelse, som TEL har i bygningen på Torvet.

- Vi er kommet med bud på ting, vi kunne gøre for dem (kommunen, red.), men vi har fået besked om, at kommunen ikke har råd til ydelser hos os, sagde Britta Andersen i sin beretning.

Det har givet udfordringer for den private forening. Ikke mindst økonomisk, men også i forhold til, hvem der gør hvad, så kommunen og foreningen ikke overlapper hinanden for meget.

- Det har været en turbulent tid, hvor opgaver har været mærkeligt fordelt, lød det fraBritta Andersen.

Formand Britta Andersen havde en lang beretning til generalforsamlingen tirsdag aften. Det har været en turbulent tid - med corona samt en strukturel omlægning af turismeområdet, hvor kommunen nu har ansat en chef, og foreningen har måtte opsige deres. Foto: Linea Andersen

Hun kunne berette om flere møder med kommunen uden at få klarhed over, hvem der skal gøre hvad, og et samarbejde mellem dem synes svært, blev det antydet.

- Kan I holde til mere, spurgte formanden forsamlingen undervejs i den lange beretning.

- Kan det blive værre?, lød responsen fra en af deltagerne.

200 besøgende i fysisk kontor

Hvad laver TEL sammenlignet med kommunen? Det spørgsmål har rumsteret lige siden, strukturen på turismeområdet er blevet ændret. Og her kunne Britta Andersen tirsdag aften fortælle, at foreningen blandt andet nu har hjemmesiden destinationlangeland.dk, en webshop, den har en fysisk turistinformation med tre ansatte.

Endvidere har TEL et bæredygtighedsprojekt, der retter sig mod medlemmerne, foreningen udarbjeder brochuren Langelandsguiden, den deltager i messer og relevante arrangementer og står for "det sker-lister" i Øboen og har en online kalender over aktiviteter.

Kommunen står derimod for langeland.dk, Sydfynsguiden og har turistknudepunkt på biblioteket, nævnte Britta Andersen.

- Det er mærkeligt, at kommunen tager noget af det, vi havde, og så står vi for resten af det, sagde en deltager under generalforsamlingen.

- Ja, man kan sige, at vi har det omkostningstunge, svarede Britta Andersen med tanke på blandt andet den fysiske turistinformation, som for øvrigt havde cirka 200 besøgende om dagen forrige sommer.

Anne Mette Wandsøe blev opsagt som Turist- og Erhvervsdirektør ved årsskiftet, hvorefter kommunen ansatte Jane Jegind. Anne Mette Wandsøe er dog i dag stadig LAG- og FLAG-koordinator. Foto: Linea Andersen
Annonce

Minus i fremtiden

Britta Andersen sluttede sin beretning med at sige, at det store problem er, hvordan foreningen får økonomien i balance i fremtiden.

Foreningen er gået ud af 2020 med et plus i regnskabet på 119.000 kroner, men fremtiden ser langt mere dyster ud.

- Man skal huske, at dette regnskab er for en svunden tid. Der var en samarbejdsaftale med kommunen, og Anne Mette (tidligere direktør, red.) var ansat, påpegede kasserer Marlene Bremholm.


Det er vist ikke for meget at sige, at vi har meget vej, hvor der skal asfalteres, mens vi kører.

Marlene Bremholm, kasserer, TEL


I fremtiden bliver kassebeholdningen en helt anden, hvis der i løbet af 2021 ikke sker drastiske ændringer, lød meldingen. Som det ser ud nu, kommer regnskabet for 2021 til at gå i minus med 336.000 kroner, når året er omme.

- Det er godt, at vi har lidt tilbage fra 2020, så vi har 2021 til at lave ændringer, sagde Marlene Bremholm.

- Vi har allerede kigget på, hvad vi kan gøre bedre og billigere. Vi har været ude at kigge på andre lokaler, men vi er endt med at få en huslejenedsættelse, fordi vi sagde, at vi fremover simpelthen ikke har penge til den nuværende leje. Så det har vi fået billigere, sagde kassereren.

Det fremgår af regnskabet, at huslejen i 2020 har været på 151.000 kroner om året, hvor den i 2021 bliver sat ned til knap 109.000 kroner årligt.

Medlemskontingenterne bliver desuden sat op, så indtægterne herfra kommer til at stige fra 205.500 kroner årligt til 380.000 kroner.

Holger Brodersen var dirigent og er desuden valgt ind i bestyrelsen. Han har tidligere arbejdet med turisme i Svendborg, blandt andet som direktør for Hotel Christiansminde. I dag har han en mindre keramikforretning på Langeland, men selv bor han i Nyborg. Foto: Linea Andersen
Annonce

Hvad så nu?

Selvom det i fremtiden bliver en hård kamp at få budgettet til at gå op, så har foreningen dog langt fra opgivet. Men der skal kæmpes med næb og kløer.

- Det er vist ikke for meget at sige, at vi har meget vej, hvor der skal asfalteres, mens vi kører, pointerede Marlene Bremholm, da spørgsmålet "hvad så nu?" dukkede op blandt de fremmødte.

Formand Britta Andersen er også fast besluttet på - og overbevist om - at der er brug for turist- og erhvervsforeningen i fremtiden, for at give et andet og vigtigt tilbud end de, kommunen giver, mener hun.

- Jeg kan mærke på medlemmerne, at der basis for foreningen, sagde Britta Andersen og fortsatte:

- Men vi skal have vendt skuden. Det prøver vi med højere kontingenter, og så skal vi i gang med luksus-guidede ture. Vi er i gang med at snakke med nogle guider, og så er vi ved at lave samarbejder med lokale, som kan levere sandwich og drikkevarer. Det satser vi på, der er kunder til og at vi kan tjene på samt facilitere, sagde Britta Andersen, som også tror på, at mange stadig ønsker den personlige kontakt, som turist- og erhvervsforening har og er.

Annonce

Kommunen vil give plads

I Langeland Kommune er meldingen fra Jane Jegind, at kommunen gerne vil samarbejde med turist- og erhvervsforeningen.

-Jeg har flere gange henvendt mig for at høre, om vi kan snakke om, hvad deres strategi er, hvor de ser sig selv i forhold til os, og hvordan vi kan få tingene til at spille sammen, siger hun og nævner, at kommunen blandt andet har betalt for, at foreningen bliver et grønt bureau.

-Vores turistmedarbejder er også i løbende kontakt med dem, og vi har møder i blandt andet Erhvervshus Fyn. Men jeg ser da gerne, at vi får en snak m det videre samarbejde, og jeg har helt klart sagt, at vi ikke rører ved Langelandsguiden og webshoppen.


Jeg er kun interesseret i at give dem plads til det, de vil.

Jane Jegind, erhvervs-, kultur- og turismechef i Langeland kommune


På spørgsmålet om, hvorfor kommunen har oprettet et turistkontor på biblioteket, svarer Jane Jegind, at det er en bunden politisk opgave.

-Det er politisk besluttet, at den opgave skal tages hjem. Og så skal jeg løse opgaven. Men vi har og kommer også til at se til, hvornår de har åbent. Jeg synes, at det er fantastisk, at vores turister også får en service der, siger Jane Jegind.

Hun ser Langelands Turist- og Erhvervsforening som en styrke.

-Bestemt. Og de kan se ind i andre områder og lave noget nyudvikling og nytænkning. Og så kan de gøre det, der er kommercielt som Langelandsguiden og drive en webshop. Vi har langt over en halv million turister, så der er masser af ting, man kan kaste sig over. Jeg er kun interesseret i at give dem plads til det, de vil, siger Jane Jegind.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Ærø

Sidste chance: Eneste vaccinested på Ærø lukker

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Danmarkspremiere på Pagten: En spændingsfyldt og fascinerende historie, som ikke tidligere er fortalt på film

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Annonce