Annonce
Øhavet

Kampen om Minors Minde i Naturklagenævn

Det tidligere børnehjem Minors Minde i Teglgade er med sine omkring 11 meter i højden væsentligt højere end de øvrige huse i gaden. Nu frygter beboerne, hvad det vil betyde, at det bliver endnu højere. Arkivfoto

Beboerne i Teglgade-kvarteret i Marstal har klaget over lokalplanen til alle de instanser, de overhovedet har kunnet finde

Annonce

MARSTAL: De harmdirrende protester fra beboerne i Teglgade og området omkring Minors Minde i Marstal fortsætter med uformindsket styrke i vreden over planerne om at give grønt lys for, at en køber af det tidligere børnehjem Minors Minde får lov til at bygge huset om til hotel og oven i købet får grønt lys for at gøre selve huset endnu højere, end det er i forvejen.

Statsforvaltningen har fået en klage over selve kommunens sagsbehandling af hele sagen omkring salget og den efterfølgende udarbejdelse af ny lokalplan for Teglgade- området .

Naturklagenævnet har fået en klage over selve indholdet af lokalplanen samt en klage over det forhold, at der ikke er udarbejdet en miljøvurdering i forbindelse med lokalplanen, der skal gøre det muligt at bygge det tidligere børnehjem Minors Minde om til et hotel med et ekstra hak i højden.

Endelig har beboerne i en speciel ansøgning til Naturklagenævnet påpeget nødvendigheden af, at klagen får opsættende virkning, sådan at køberen af Minors Minde ikke får mulighed for at gå i gang med ombygningsprojektet, før diverse klager er behandlet.

Annonce

Nye vrede klager

Netop dette sidste har ifølge Pia Jensen fra den stærkt utilfredse beboergruppe givet en del turbulens på det seneste, eftersom Ærø Kommune rent faktisk netop har givet køberen ret til at rive den garage ned, som ligger på grunden. Kun den nærmeste nabo blev orienteret om denne tilladelse, og ifølge de vrede beboere burde også Naturklagenævnet have fået besked.

- Der står højt og tydeligt i det brev, som Naturklagenævnet sendte til kommunen, at man skal give besked ved eventuelle byggetilladelser og lignende. Men det har kommunen åbenbart "glemt" i dette tilfælde, siger Pia Jensen.

I den nye klage til Naturklagenævnet over nedrivningen af garagen og kommunens manglende information om tilladelsen påpeger beboergruppen, at "hvis man begynder at rive ned i henhold til den vedtagne lokalplan, og Naturklagenævnet så efterfølgende kender de omhandlede planer ugyldige, er der risiko for, at ejendommen ikke vil blive retableret i sin nuværende skikkelse" og understreger desuden yderligere, at "Marstal by i så fald risikerer i lang tid at skulle leve med en ruin af betydeligt omfang midt i et område med et værdifuldt bymiljø af små lave, gamle og velbevarende huse, hvoraf mange er fra 1700 tallet".

Annonce

Ting tager tid

Hverken Naturklagenævnet eller Statsforvaltningen har endnu taget stilling til klagerne, men nøjes med i svarskrivelserne at slå deres sagsbehandlingstider fast.

Statsforvaltningen forventer at kunne have et svar i løbet af omkring seks måneder, og skriver helt lakonisk desuden, at hvis det skulle tage længere tid, vil der komme en forklaring på hvorfor.

I Naturklagenævnet er sagsbehandlingstiden i øjeblikket omkring otte måneder, men nævnet gør dog samtidigt opmærksom på, at nogle sager godt kan tage ekstra lang tid.

Dog pointerer Naturklagenævnet, at anmodningen om at klagerne får opsættende virkning, vil blive behandlet snarest muligt.

Annonce

Kun én stemme imod

I alt 28 indsigelser kom der i høringsperioden for lokalplanforslaget for Teglgade. Plus en masse forbitrede læserbreve i avisen. Beboerne er vrede over, at bygningen nu får mulighed for at blive højere, lige som mange frygter, at det med hotelværelse rvil være slut med at kunne være ugenert i haverne omkring. Og andre igen har sagt nej til planerne om et hotel overhovedet, fordi det vil betyde ekstra trafik i en gade, som ikke vil kunne klare det.

Bevaringsforeningen Snorren har også været utvetydig i sin protest mod byggeriet og har kaldt det ombyggede Minors Minde for "en krydsning mellem et andelsmejei og en tysk herregård"

Trods al vreden og alle protesterne blev den nye lokalplan for Teglgade dog vedtaget af kommunalbstyrelsen med et flertal på 14 stemmer. Kun Leo Holm (K) sagde fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Indland

Udenrigsministeriet: Hele verden kan være lukket lige om lidt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce