Annonce
Fyn

Kaj ville tage penge fra kassen til mere rengøring til ældre - så røg partierne i totterne på hinanden

Kaj Alstrup (EL) foreslog på det seneste byrådsmøde, at ældre skal have gjort rent hver anden uge, og det koster anslået op mod tre millioner kroner. Men flere partier ville vente med den beslutning til efterårets budgetlægning for 2022. Arkivfoto: Kim Rune
Enhedslisten har fået regnet på, hvad ekstra rengøring til ældre koster. Men forslaget faldt ikke i god jord hos flere partier på det seneste byrådsmøde. I hvert fald ikke før til sommer.

Det var i bund og grund et forslag, som de fleste var positive overfor. Alligevel fik Enhedslisten  - og Socialdemokratiet - hug, da byrådsmødet blev afviklet online onsdag aften.

Her foreslog Kaj Alstrup (EL), at kommunens ældre skal mulighed for rengøring hver anden uge - og ikke hver tredje, som det er tilfældet i dag. Dermed får de samme standard som ældre i andre fynske kommuner.

Derudover skal de ældre ifølge Enhedslisten have mulighed for at få tørret spildte ting og sager op fra gulv og overflader på daglig basis.

Annonce

En lille klat

Det koster kommunekassen anslået 2,5-3 millioner kroner, har Kaj Alstrup set beregninger på fra kommunen.

- Det er en lille klat, argumenterede Kaj Alstrup, der derefter afslørede, at han ville tage pengene direkte fra "kommunekassen", som for tiden er mere velpolstret end normalt.

Kommunekassen har i øjeblikket 260,8 millioner kroner i såkaldt disponibel kapital, fremsatte Kaj Alstrup. Målet er 125 millioner kroner.

Det regnestykke og den fremgangsmåde blev kraftigt kritiseret fra flere sider af salen.

Betina Signe Christiansen, der i starten af året skiftede fra Dansk Folkeparti til De Lokalnationale, kaldte forslaget "sympatisk".

- Men det kan bekymre mig, at du vil bruge et kassetræk. At budgettere med varigt kassetræk har vist sig at være en rigtig, rigtig dårlig ide, sagde repræsentanten for De Lokalnationale, der hellere ville diskutere mere rengøring til ældre under de kommende budgetforhandlinger efter sommerferien.

Annonce

S stemte blankt

Hun endte med at stemme blankt til forslaget. Det samme gjorde Socialdemokratiets otte medlemmer. Gruppeformand Elmer Philipsen (S) forklarede, at partiet ikke var "helt i mål med", hvordan man skulle prioritere udfordringerne med at løfte velfærden, som på en række områder ligger lavt sammenlignet med andre kommuner.

Og Philipsen gik så langt som til at lufte, at man kunne trække på "kommunekassen" i en periode for at give de ældre mere rengøring her og nu og så ellers finde en mere permanent løsning til budgetforhandlingerne. Men det krævede opbakning fra hele salen, og det kunne S-gruppeformanden ikke fornemme.

Både De Radikale og Konservative tog afstand fra at tage pengene fra kassen og ville i stedet diskutere forslaget til sommer.

Mens Dansk Folkeparti bakkede op. Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) fremsatte i øvrigt et lignende forslag på byrådsmødet i februar - uden dog helt præcist at anvise, hvor pengene skulle komme fra.

Annonce

SF gik til angreb

SF's Mogens Mulle Johansen var klar i målet - og noget overrasket over Socialdemokratiets ageren. Han henvendte sig direkte til Elmer Philipsen.

- Du bryder ganske enkelt budgetforliget, når vi i fællesskab har lavet en budgetaftale, der hedder et budget i balance, satte SF'eren kraftigt streg under.


Du bryder ganske enkelt budgetforliget, når vi i fællesskab har lavet en budgetaftale, der hedder et budget i balance

Mogens Mulle Johansen


- Hvis vi alle valgte den billige løsning (at stemme blankt, red), så ville der sidde tre og stemme forslaget igennem. Det overrasker mig lidt, at I ikke vil være ansvarlige overfor det budget, I selv har været med til at vedtage, sagde Mogens Mulle Johansen.

Annonce

- En fejlslutning

Venstres Pia Offer Madsen lagde sig i samme spor som SF, og borgmester Søren Steen Andersen (V) hævede den digitale pegefinger, da det kom til den velpolstrede kommunekasse.

- Det er en fejlslutning at sige, at der er en kæmpestor kasse, der kan bruges til alle mulige ting, sagde borgmesteren.

Han nævnte, at kommunen som følge af corona-krisen blandt andet er blevet overkompenseret. Dernæst kommer en midtvejsregulering, og mere end 100 millioner kroner er afsat til at udbetale feriepenge på én gang. En øvelse, der gør, at kommunen ifølge borgmesteren på sigt opnår en besparelse.

Radikale, Konservative og Venstre stemte imod Enhedslistens forslag, som der dermed ikke var flertal for i byrådet.

(Det har tidligere fremgået af artiklen, at det var økonomichefen, der har regnet ud, at ekstra rengøring til ældre ville koste 2,5-3 mio. kr. Det er nu rettet til, at det har Kaj Alstrup fået oplyst af kommunen)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce