Annonce
Langeland

- Hvad er dog det? Runes selvbyggede fartøj vækker opsigt i havn og til søs

Med nedsat hastighed har solbådens batterier energi nok til en hel dags sejlads. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Rune Eilertsen fra Midtfyn har konstrueret og bygget et fartøj, der kan sejle syv knob på gratis energi leveret fra himmelrummet. Søsiden gik om bord til en sejlads ud for Rudkøbing.

RUDKØBING: - Hvad er dog det ….?

Havnevandrere i Rudkøbing har fået noget at snakke om. Et firkantet og lidet elegant fartøj ved børnenes krabbe-racerbane vækker undren.

På afstand kan fartøjet ligne en overdækket terrasse banket sammen af forhåndenværende materialer. Hvad der har ligget nærmest fartøjsbyggeren er tilsyneladende sorte plader af plast.

Betragtet tættere på, kan man se, at den spartanske aptering om bord kun omfatter nogle langsgående bænke. Agter står en styrepult, der er tildækket i havn. Det, der gør fartøjet til noget helt særligt, kan kun ses af havnens måger.

- Ovenpå taget ligger solceller. De oplader batterierne under dækket. Båden er et slags eksperimentarium. Jeg bruger den til test og udvikling og så lidt familiehygge-sejlads, forklarer ejeren, Rune Eilertsen til Søsiden.

Annonce
Rune Eilertsen sydgående i Rudkøbing Løb. Vi sejler syv knob alene drevet af gratis energi fra batterierne opladet af solens stråler. Solbåden kan også betjenes og overvåges fra iPad'en. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Miljøvenlig fremdrift

Solbåds-konstruktøren fra Midtfyn er det, man vi kalde en opfinder-type. En kreativ, teknisk nørd på den gode måde. Han har årelang erfaring i it-branchen og driver sin egen virksomhed, Hybridgenerator i Årslev.

Virksomheden udvikler og fremstiller energibesparende komponenter til vindmølle-industrien. Rune Eilertsen har selv konstrueret, og produkternes fokus er på miljøvenlighed - ligesom på solbåden.

Kontrol og styring fra app

Når solbåden ligger fortøjet langs broen i Rudkøbing, slubrer den energi i sig. Her forstyrrer ingen skygger solcellernes direkte mulighed for at tappe energi ud af den blå himmel og direkte ned i fartøjets omkrig 400 kg batterier.

Hvor meget solskin, der kommer om bord, kan Rune Eilertsen se hjemme på Midtfyn - eller i princippet hvor som helst i verden. Batteriernes tilstand kan følges på en app. Samme app på mobil eller iPad kan også manøvrere solbåden.

Et hul i styrepultens panel afslører, at sådan har det ikke været altid. Solbåden er under stadig udvikling. I hullet har siddet et instrument, der nu i stedet kører via app’en.

Rune Eilertsens prototype på en solbåd er bygget til demo og familiehygge til søs. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Elmotorer under vand

- Lad os sejle en tur, siger Rune Eilertsen og lægger sig på knæ på solbådens lille agterdæk. Her er de to udenbords-motorer fastgjort. De skal på påhængsmotor-vis låses op og sænkes i vandet.

Motorerne er af kinesisk fabrikat. De er på omkring 10 hk hver og er også til testning. Begge motorer er kraftigere, end de tidligere monterede. Selve elektromotoren ligger ved drift under vandet i forlængelse af huset med propellen. De drejelige motorer er også solbådens ror og kan betjenes med knapper og håndtag fra styrepulten.

Fuld sol frem. De to elmotorer kan sagtens piske kølvand. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Vækker opsigt

Fenderne op. Vi lægger fra.

Med behændigt greb om knapper og håndtag bakker Rune Eilertsen solbåden ud fra pladsen langs broen. Eneste lyd er propellernes pisken rundt i vandet.

Forskibet vendes i sejlretningen. I lystbådenes cockpit sidder folk og hygger sig og retter tydelige blikke mod det unikke fartøj. Et enkelt sted når en gæstesejler lige at snuppe et mobilskud af den sejlende solbåd.

Ud af havnehullet glider det stille. Rune Eilersten rykker i gashåndtagene.

- Den accelererer hurtigt. Nu er vi ved at være oppe på maks fart, omkring de syv knob, siger Rune Eilertsen, mens det glider sydover gennem Rudkøbing Løb.

Prototypen på Rune Eilertsens solbåd er primært bygget i termoplast. Taget er solcelle-paneler. Opdriftsmateriale gør båden synkefri. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Den ligger godt

Et par lystbåde passerer. Også derfra får den sejlende solterrasse opmærksomhed.

- Den ligger godt i vandet, nok bedre end man skulle tro. Det skyldes både katamaran-konstruktionen og de tunge batterier langt nede, siger Rune Eilertsen. I dagens vind-moderate vejr mærkede vi heller ikke søsprøjt om bord.

Hvis det var planen, kunne vi sagtens have sejlet med fuld fart til fx Strynø og tilbage igen. Med reduceret fart var en tur frem og tilbage til Ristinge, Marstal, Birkholm eller Ærøskøbing heller ikke et problem.

Den soldrevne, sejlende terrasse vækker berettiget opsigt til lands og til vands. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Lille dybgang

Efter en halv times problemfri sejlads ud for Rudkøbing, vender Rune Eilertsen solbåden og stikker pontonerne mod havnehullet.

Bøjerne behøver vi ikke at respektere i samme grad, som en kølbåd gør. Med kun omkring en halv meters dybgang har solbåden mange smuthuller hen over det grundede øhav.

Uden at afgive hverken lyd eller lugt ligger solbåden nu igen på sin havneplads foran skudehavns-husene.

En strålende sejltur er veloverstået. Miljøregnskabet siger grønt som en styrbords lanterne: Nul fossil-forbrug, nul C02-udledning, nul lugt, nul støj.

Kort sagt: Solskin om bord.

- Hvad skal ind - sol og vind! Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Hvis det skulle være, kan båden godt tage en Tåsinge rundt på en opladning solskin. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Der er masser af frisk luft og solskin om bord på Rune Eilertsens prototype af et rent soldrevet fartøj. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Næste skridt er samarbejde

Det frivillige liv blomstrer i bedste velgående på Langeland og på resten af Sydfyn. Frivillige hoveder og hænder løfter alt fra støtte til sårbare børn og unge til arrangerede vandreture og omsorg for ældre - og så alt det indimellem. Det gør i den grad vores lokalsamfund mere attraktive og fortjener stor ros og anerkendelse. Næste skridt i de frivillige indsatser bør nu være, at de frivillige ildsjæle og foreninger i højere grad samarbejder med hinanden. Der kan være meget værdifuldt at hente, hvis det blandt de frivillige foreninger bliver mere anerkendt at trække på hinandens erfaringer og kompetencer. På Langeland har "Landsbyklyngen Langeland og Strynø" taget de første skridt i retning af at styrke samarbejdet mellem de frivillige. Det er meget positivt, at klyngen nu er i gang med at oprette en ressourcebank, hvor alle frivillige kan melde sig til med en beskrivelse af, hvad de brænder for, og hvor de er særligt stærke. Det kan for eksempel være på regnskab eller ansøgninger til fonde. "Sammen er vi stærkere", lyder det fra klyngens formand, og det er netop hensigten, at de frivillige på den måde kan være med til at løfte hinanden til gavn for sig selv og andre. Der findes lignende samarbejder mellem landsbyer flere steder i Danmark. Men Langeland er det første sted, hvor frivillige er gået sammen om et såkaldt klyngesamarbejde, der omfatter en hel kommune. Det er stærkt og spændende at se, hvordan foreningerne tager imod de nye muligheder, som Landsbyklyngen - der i øvrigt også er båret frem af frivillige - er ved at udvikle. Lige nu kan der være en tendens til, at man hytter sit eget skind - i bedste hensigt. Men for at det visionære tiltag med en ressourcebank skal blive en succes, kræver det, at konkurrencen mellem foreninger skubbes væk. Det kræver, at det bliver legitimt at hjælpe andre foreninger eller ildsjæle på tværs af projekter og geografi. Og det kræver, at foreninger for alvor tager budskabet "sammen er vi stærkere" til sig og ikke bare affejer det som en kliché. Langeland er kendetegnet ved, at mange små og store projekter skyder op. Heldigvis får mange af projekterne ben at gå på og bliver til en integreret og værdifuld del af samfundet. Men nogle projekter bukker også under. Langelands Højskole er desværre et eksempel på det. Der kan være mange grunde til, at sådanne projekter bukker under. Men der bør ikke være nogen tvivl om, at et styrket samarbejde på tværs af kompetencer og foreninger kun kan være med til at øge oddsene for overlevelse. Så kære foreninger og frivillige på Langeland: Tag godt imod de nye initiativer, landsbyklyngen kommer med. Og til alle jer andre på Sydfyn, der bidrager til jeres lokalsamfund med frivillige indsatser: Overvej om I i højere grad kan trække på hinandens kompetencer og erfaringer og dermed ikke kun løfte jeres egne projekter, men hele Sydfyn.

GOG

Cheftræner om GOG-nedturen: Mit ansvar

Annonce