Annonce
Langeland

Købmanden lukker i Lindelse: For få kunder, faldende omsætning og et fristende tilbud

Chano Clausen har besluttet at lukke købmanden i Lindelse. Allerede den 15. oktober skal han starte i et nyt job. Arkivfoto
Købmanden i Lindelse lukker på grund af faldende omsætning. Og da Chano Clausen fik et tilbud om et andet job, besluttede han, at tiden var inde til at lukke butikken.

LINDELSE: Tilbage i 2011 modtog Chano Clausen sammen med sin kone Stephanie Terndrup Turist- og Erhvervsforeningens iværksætterpris, fordi det unge par havde investeret alt, hvad de havde, i købmandsforretningen i Lindelse.

Parret har drevet købmanden i Lindelse i knap ti år, men på grund af faldende omsætning har de besluttet at lukke. Lørdag den 9. november bliver sidste åbningsdag.

Chano Clausen har længe kunne se, at det gik den forkerte vej for forretningen.

- Jeg vil ikke sige, at det har været en svær beslutning, for de seneste år har vi kunnet se, hvilken vej det ville gå. Vi har kunnet se, at omsætningen falder år for år. Og så har jeg fået et tilbud rent arbejdsmæssigt, som jeg ikke kan sige nej til. Derfor er beslutningen også lidt nemmere, siger Chano Clausen.

Allerede den 15. oktober starter han i det nye job, hvor han skal sælge industrimaling i en stor virksomhed i Vamdrup.

Chano Clausen har forsøgt at italesætte problemet med kunderne i butikken. Og han har lagt kræfter i at vedligeholde og renovere forretningen.

Annonce

Vigtigt at støtte op

- Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne for at tage dialogen med kunderne om, hvor vigtigt det er at støtte op. Hvis man vil have et stærkt lokalområde, må man også støtte de lokale forretninger. Da vi overtog forretningen, bar den præg af at være nedslidt. Og med de midler vi har til rådighed, har vi også gjort, hvad vi kunne for at få den renoveret, siger han.

Han har også gjort sit ypperste for at have et bredt sortiment af varer, men det er svært at have et kæmpe udvalg, hvis der ikke er nok handlende, forklarer Chano Clausen.

- Vi er måske lidt hæmmede af, at vi er en lille forretning med små 300 kvadratmeter, men jeg synes alligevel, vi har været gode til at have mange forskellige varer. Men jo mere handel, der er, jo større mængde forskellige varer kan man have. Så tingene følges ad, siger han.

En forretning som Min Købmand er afhængig af 100 procents opbakning fra lokalområdet, og det har ikke været tilfældet her, mener Chano Clausen.

Men han er ked af at måtte skuffe de kunder, som har benyttet sig af den lokale købmand gennem årene.

- Vi er glade for alle de gode kunder, vi har haft gennem årene, som virkelig gør en indsats for at lægge al deres dagligvarehandel ved os. Dem er vi selvfølgelig kede af at tage som gidsler i det her, men vi er nødt til også at tænke på os selv. Vi har også en hverdag, der skal hænge sammen, siger Chano Clausen.

Lidt vemod i det

Hvordan har du det med at skulle lukke?

- Der er da lidt vemod ved det. Vi er gået ind i projektet, fordi vi troede, at vi kunne gøre en forskel. Da vi overtog butikken, var den også lukningstruet. Man bliver aldrig mega velhavende af at drive dagvareforretning, fordi de fleste varer har en lav avance. Men vi havde håbet, at vi kunne få en tålelig hverdag og en fornuftig butik ud af det. Når det ikke er sket, så må vi jo bare sadle om, siger Chano Clausen.

Glæder du dig til at begynde i det nye job?

- Ja, det gør jeg faktisk. Det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til, og der er gode udfordringer.

Ifølge Chano Clausen har der ikke været nogen seriøse henvendelser fra andre om at overtage købmanden, som også har varetaget GLS-pakkeservice og medicinudlevering i området.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: Langeland har brug for hjælp

Torsdag i denne uge meddelte Langeland Kommune, at man ikke længere har adgang til biblioteket om aftenen. Det kommer efter en periode, hvor unge har lavet uro og hærværk på biblioteket - og det gælder foreløbig frem til februar. På den måde vælger man så at sige bare at flytte problemerne, for så kan de unge da ikke længere hærge på den kommunale adresse om aftenen. Men hvordan går det så med løsningen af problemet? Foreløbig ikke særlig godt, og det er lige nu i sig selv nærmest et større problem. Fredag fortalte formanden for kommunens Lærings-, social- og sundhedsudvalg, Jan Ole Jakobsen (V), at problemet her ikke handler om politiets manglende tilstedeværelse. Det handler om, at "det er nogle unge mennesker, der ikke ved, hvad de skal lave." Til det må man bare sige, at så er det lige præcis her, der skal sættes markant ind. At udelukke unge fra biblioteket kan være en sidste udvej, hvis de unge ikke ved, hvordan man opfører sig der, men med udviklingen de seneste uger er det tydeligt, at problemerne stikker langt dybere. Lige nu mangler der hurtigt svar på, hvordan politikerne så tænker at løse selve problemet - ikke bare symptombehandle ved at lukke biblioteket. Det forsvinder problemet næppe af. Derfor ventes der nu på Langeland - og fra os omkring Langeland - i spænding på, hvad det er Langeland Kommune præcist vil gøre ved den lige nu tilspidsede situation. Det er gode toner, at indsatsen trods alt er tænkt sammen med SSP - og på den måde handler de nuværende problemer altså også om politiets tilstedeværelse på Langeland. For kan vi tro på, at der bliver lavet et stykke effektivt forebyggende arbejde, når patruljerne kun runderer hver ottende time, kommer med den mobile station og ellers har åbent i politibutikken to timer om måneden? Ser vi ikke lige præcis nogle af de alvorlige konsekvenser ved centraliseringen af politiet og nedlæggelse af nærpolitistationen på Langeland? Man forstår så udmærket, at politikerne nærmest ikke magter mere snak om udkantsproblemer og dermed hellere griber til den umiddelbart mere nemme løsning at lukke biblioteket. Og flytte problemet. Men kære politikere, myndigheder og politi, det er langt fra godt nok. Få nu fat i roden på problemerne, få det frem i lyset og få skabt nogle ordentlige løsninger. Ikke mindst for alle dem, der lige nu har mistet en god mulighed for at bruge bibliotektet om aftenen. Der skal vælges en anden vej fremad - og den går direkte ved at konfrontere problemerne på et noget mere målrettet måde end det, der er sket denne uge på Langeland. Selvfølgelig sammen med de sociale myndigheder og politiet. Lige nu er de unge uromagere igen blevet svigtet - fordi ingen lytter til deres forkerte råb om hjælp om bedre forhold. Hele sagen her vidner desværre om en kommune, der er i knæ og på den måde har brug for hjælp ude fra. Både fra politiet og med flere midler fra den fælles kasse. Alternativet kan være endnu større problemer, hvis der ikke tages fat nu.

Annonce