Annonce
Ærø

Køb nu lokalt, ellers går det galt, siger handelsforeningerne

Øverst til venstre ses Karin Korup, formand for Søby Erhvervsforening. Til højre er det Rikke Sækmose, som er medlem af Ærøskøbing Handelstandsforening, og nederst til venstre ses Heidi Grube, formand for Marstal Handelsforening. Arkivfoto: Linea Andersen, Katrine Becher Damkjær, Villads Munk
Handelsstandsforeningerne frygter, at nethandlen kan ødelægge butikslivet på Ærø. Foreningerne opfordrer øboerne til at handle så lokalt som muligt.
Annonce

Ærø: Nettet truer julehandlen på Ærø. Det mener to medlemmer af handelsstandsforeningerne i Marstal og Ærøskøbing.

- Nethandlen er helt klart en trussel. Folk sidder derhjemme og handler på nettet, og det giver døde byer. Vi kan jo se, hvordan det nu vælter ind med pakker efter Black Friday-handlen i øjeblikket, siger Heidi Grube, der er formand for Marstal Handelsforening.

Rikke Sækmose, som er menigt medlem i Ærøskøbing Handelsstandsforening, er enig.

- GLS og de andre pakkeservicefirmaer blæser pakker herover i et antal, vi aldrig har set før. Så det er klart, at nethandlen påvirker de ærøske forretninger, siger hun.

Begge mener, at hvis ikke ærøboerne ændrer adfærd og begynder at handle mere lokalt, så vil det få vidtstrakte konsekvenser for øen.

- Hvis vi ikke har nok handel, så er vi til sidst nødt til at lukke, og det vil sprede sig som ringe i vandet. Det vil gå ud over turismen, det vil gå ud over færgerne, det vil gå ud over øen, fordi der ikke længere er liv i byerne, siger Heidi Grube.

Rikke Sækmose er enig.

- Butikslivet har en stor betydning for hele øen. Det tiltrækker turister og feriehusejere. De vil gerne handle, og de vil gerne gå ud og spise på restaurant. Hvis vi vil have levende byer, er vi nødt til at lave nogle sunde butikker, siger hun.

Hun nævner Ærøskøbing som eksempel.

- For år tilbage var Ærøskøbing ved at dø hen, men så skete der en opblomstring for ni-10 år siden. Det gav flere turister og flere feriehusejere, og det giver mere liv på øen, siger hun.

Hun har ikke nogen opskrift på, hvordan man kan få vendt udviklingen, så flere begynder at handle lokalt igen.

- Men folk må da gerne tænke over, om det, de skal bruge, kan købes her på øen. Jeg tror for eksempel at mange har glemt, at man for eksempel kan købe gardiner i Tøjshoppen i Ærøskøbing, siger Rikke Sækmose.

Heidi Grube mener også, at folk skal tage det alvorligt.


Handl så lokalt som muligt. Vi bliver rost for at have et bredt udvalg og mange flotte butikker, og det vil vi gerne blive ved med.

Heidi Grube, formand for Marstal Handelsforening


- Handl så lokalt som muligt. Vi bliver rost for at have et bredt udvalg og mange flotte butikker, og det vil vi gerne blive ved med, siger hun.

Karin Korup er formand for Søby Erhvervsforening, og hun ser ikke helt så sort på fremtiden som sine to handelsstandskollegaer.

- Nethandlen er kommet for at blive, og den bliver kæmpe stor i år. Men jeg tror ikke, at Ærø er værst ramt - måske fordi vi er på en ø, og fordi vi ikke har så meget corona herovre. Jeg ved i hvert fald, at de butiksdrivende, der er i Søby, ligger over indeks 100, siger hun.

Hun tror, at Ærø har vundet i 2020.

- Ærø er gået frem under coronaen. Der har været så mange turister her, og er også komme flere tilflyttere til, så jeg tror ikke, at 2020 bliver noget dårligt år for Ærø - heller ikke for de handlende, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nyt stort butiksområde på vej i Svendborg:  Plads til byggemarkeder, fastfood-restauranter og meget andet

Annonce