Annonce
Svendborg

Kære læser: Ja, hvorfor i himlens navn...?

Chefredaktør på Fyns Amts Avis - Rikke Bekker. Foto: Katrine Becher Damkjær

Et nyt og stærkt eftertragtet seniorbyggeri er ved at skyde op med i Svendborg by, og naboerne tager sig nu til hovedet over forløbet. For hvordan i alverden kan det gå til, at der kan laves dispensationer fra en forholdsvis frisk lokalplan? Og det er ikke bare en, to eller tre gange, det er sket, siden lokalplanen blev vedtaget i 2018. Det er hele ni gange. Altså NI. Det handler om dispensation i forhold til byggefelter, facadehøjden, bebyggelsesprocenten, taghældningen, afstanden til skel, bredden på stier i området, antallet af parkeringspladser, afskærmning af billygter og et krav om tegl på tagene.

Den historie har vi fortalt om i flere artikler i denne uge, og naboerne står frustrerede tilbage og kan se det store, eftertragtede byggeri skyde op, samtidig med, at deres egne huse og haver mister  privatlivsfreden, når der kan kigges ind i mange af haverne fra de store franske altaner, som det også er endt med.

Man forstår, de tager sig til hovedet, og man forstår deres frustration og deres mistillid til processen. Mistillid til Svendborg Kommune. Her siger afdelingsleder Rasmus Fristed følgende til os: ”Det er nærliggende at spørge, hvorfor i himlens navn der skal gives så mange dispensationer til en helt ny lokalplan. Vi forsøger at få virkeliggjort projektet i respekt for lokalplanen og naboerne, og de dispensationer, vi har givet, har ikke haft væsentlig betydning for naboerne.”

Annonce

Ja, man forstår godt, kommunens chef for området selv spørger, hvorfor i himlens navn, der er givet så mange dispensationer – og vi bringer da gerne spørgsmålet videre her. Og vi lader også lige ordene stå om, at det ”ikke har haft væsentlig betydning for naboerne”.

Samlet set rummer sagen også spørgsmålet, om Svendborg er ved at forbygge sig og om man politisk lader stå til, når bare interessen for byen og byggerier er stor nok. Og det rummer også spørgsmålet om, hvem der egentlig bestemmer over byggerier? Og helt konkret: Hvornår det er på sin plads at give dispensationer – og hvordan processen skal være for også at have ordentlighed med i det, der lige nu ligner en udviklings-grådighed, der tilsyneladende kan få politikere og myndigheder til at sige et og gøre noget andet. I jagten på tilflyttere og fine vækstbyggerier, der står sig godt lige op til kommunalvalget.

Men det kan altså gå for vidt, og der er brug for, at der bliver strammet gevaldigt op her og lagt en ordentlig linje. Ikke mindst, når man kigger på flere af ugens øvrige historier, der vidner om, at vi i vores del af landet ligger ganske godt med i forhold til både tilflyttere, boligmarked og en sommer, der igen ser ud til at kunne trække en masse folk til Sydfyn. Hvis vi skal satse på, at flere vil kunne både leve og bo her, så skader ordentlighed ikke. Det kan faktisk være en forudsætning for at få balanceret vækstdrømmene på rette vis. Og foreløbig ser processen om den gamle Rubbertongrund hverken ordentlig eller balanceret ud. Grådighed træder først i øjnene, og det skærer. Og for at bruge den kommunale chefs ord: Hvorfor i himlens navn er det endt sådan? Og hvem tager ansvar for at få kommunen på ret kurs? Jeg tror, vi fortsætter med at kigge på den sag – og dem, der ligner. Det er jo blandt noget af det, I har jeres lokalavis til.

1. Ikke en, to eller tre dispensationer. Men ni. Så hvad er den lokalplan egentlig værd?

Beboere på Esthersvej og Wilhelmskildevej har fået det nye byggeri af et seniorbofællesskab på Søkildevej så tæt på, at de føler, at deres privatliv bliver krænket. Foto: Katrine Becher Damkjær

Svendborg skal jo vokse og vækste, og endelig står folk i kø for både at bygge og flytte hertil. Men noget tyder på, at det hele ikke kører, som det burde:

Kommunen har givet dispensation ni gange: Naboer til kæmpebyggeri føler sig trynet | faa.dk

2. Invasionen fra København skal nu kortlægges

Siri Iversen og Kasper Hagel Madsen

Vi har i årevis fortalt historierne om københavnerne, der er kommet hertil i både første, anden og tredje invasionsbølge. Og de fleste af os forstår dem jo så godt. Men hvorfor kommer de egentlig? 

https://faa.dk/artikel/invasion-fra-k%C3%B8benhavn-kommunen-vil-finde-ud-af-hvorfor-folk-flytter-til-sydfyn-2021-5-7

3. Boligmarkedet er ved at være godt ophedet

Luftfoto fra Marstal Ærø. Foto: John Fredy

I coronakølvandet er der fulgt et kæmpe behov for at komme ud i landet, ud til kysterne, ud på øerne - og gerne i eget sommerhus. Tendensen fortsætter, men på Ærø begynder udviklingen nu at bekymre.

Feriehuse storsælger: Varmt boligmarked bekymrer politikere | faa.dk

4. 5700 Summer kan igen trække folk til Sydfyn

5700 Summer Foto: Knud Mortensen

Sommer. Sydfyn. Koncerter. Luft. Sikkerhed. Familie og venner. Den cocktail ser igen ud til at blive en realitet - med 40 koncerter og garanteret endnu et ryk mod Svendborg. 

Så er det en realitet: Forening klar med endnu en omgang 5700 Summer - 40 koncerter på vej | faa.dk

Og imens du venter: Lav lækker pannacotta i godt selskab

25 FT1 FS-Pasfall-7

En avis er mange ting i 2021. For eksempel er vi weekenden også magasiner og tillæg - og vi bliver i stigende grad også digitale på livsstilsområdet. For hvorfor kun læse om, hvordan man kan forbedre sig i køkkenet og hjemmet? Hvorfor ikke også være med live via nettet? Sådan var ugens tilbud til abonnenterne - fra Jysk Fynske Mediers magasin- og tillægsredaktion, der jo er flyttet ind på 2. sal i mediehuset i Svendborg. Mange stod i køkkenet i tirsdags, men det kan du også gøre i weekenden - for her kan du jo bare selv trykke "play", når det passer dig

https://faa.dk/artikel/med-kokken-i-køkkenet-lav-mad-med-pasfall-live-i-køkkenet

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat om vindmøller: Hvem er egentlig vi?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce