Annonce
Danmark

Byggeplaner til 50 millioner: Kæmpelager med værnemidler skal ruste sygehuse til ny epidemi

Regionerne har manglet blandt andet mundbind under coronakrisen. Nu vil Region Syddanmark opføre et kæmpelager med udstyr til alle sygehuse til en eventuel ny epidemi. Arkivfoto: Benoit Tessier/Reuters
Region Syddanmark vil bygge et 5000 kvadratmeter stort lager med blandt andet værnemidler og mundbind. Det skal sikre forsyninger ved en eventuel ny epidemi.
Annonce

Byggeri: Et kæmpe lager skal til næste forår stå klar og dermed ruste Region Syddanmarks sygehuse mod en eventuel ny coronaepidemi.

Torsdag vedtager regionens Anlægs- og innovationsudvalg efter planen at afsætte 50 millioner kroner til en 5000 kvadratmeter stor lagerhal ved Nyt OUH i den sydlige del af Odense.

Bygningen skal fungere som centrallager med blandt andet store mængder desinfektions- og værnemidler og dermed sikre en løbende forsyningssikkerhed i forbindelse med en epidemi eller pandemi.

Regionen råder allerede over grunden ved Nyt OUH og kan derfor begynde byggeriet i efteråret. Lageret skal efter planen stå klart i marts næste år, hvorefter der skal installeres lagerfunktioner og inventar.

Lageret skulle først have været opført i 2024-25, men bliver nu en del af regionens mange fremrykkede investeringer. Det sker som følge af, at regeringen midlertidigt har ophævet anlægsloftet for regionerne og kommunerne, som derfor kan sætte gang i beskæftigelsen under coronakrisen.

Karsten Uno Petersen (S), formand for Anlægs- og innovationsudvalget, påpeger, at byggeriet dels skal sætte gang i økonomien samt ruste regionen til fremtidens sundhedskriser.

Projektet

Den nye lagerhal skal opføres ved Nyt OUH i den sydlige del af Odense nær motorvejen.

Det bliver 5000 kvadratmeter stor.

Prisen er 50 millioner kroner.

Byggeriet skal efter planen gå i gang i efteråret og være færdigt i foråret 2021.

Annonce

Udfordret

De seneste måneder har Region Syddanmark i stil med andre regioner været alvorligt udfordret af mangel på blandt andet mundbind og ansigtsvisirer, som lynhurtigt blev meget eftertragtet overalt i verden. Det fik regionen til at indkøbe svømmebriller som alternativ til visirer. Og da et fly landede fra Asien, var regionens bestilling af 450.000 mundbind ikke med som ventet. Koncerndirektør Kurt Espersen kaldte markedet for værnemidler for ”det vilde vesten”.

Derfor er der behov for at lære af coronakrisen, mener Karsten Uno Petersen.

- Vi har under coronakrisen set, hvordan markedet reagerer. Der kom en stor efterspørgsel, og midlerne blev revet væk og var samtidig meget dyre. Det skal vi tage ved lære, samtidig med at vi kan imødekomme den økonomiske og arbejdsmæssige situation, siger socialdemokraten.

Annonce

Forsigtighedsprincip

Han erkender, at regionen bygger den store lagerhal uden reelt at vide, om der kommer et stort behov for et stort forsyningslager, der hurtigt kan bringe værnemidler ud til sygehusene i tilfælde af en ny epidemi.

- Men det er ud fra et forsigtighedsprincip, og vi har lært af coronakrisen, at der kan opstå situationer, hvor vi har brug for værnemidler, før vi aner og med voldsom kraft. Vi aner ikke, om der kommer en epidemi med samme effekt, men vi er nødt til at sikre os med et vist lager til at stå imod med, forklarer Karsten Uno Petersen.

Venstre næstformand i udvalget, Anja Lund, oplyser, at partiet før udvalgsmødet ikke har endelig taget stilling til sagen. Hele regionsrådet stod dog i maj bag en samlet plan for at fremrykke investeringer for 272 millioner, og Anja Lund forventer umiddelbart, at Venstre på Anlægs- og innovationsudvalgets møde torsdag bakker op om at etablere lagerbygningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce