Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kæmpe projekt i støbeskeen: Ny festivalplads og mødested på vej i midtfynsk landsby

Tyge Mortensen er netop nu i gang med at kontakte folk, foreninger og institutioner i lokalsamfundet for at få input til projektet, som blandt andet har til formål at skabe bedre rammer for Rudme Festival. Foto: René Johansen
Landsbyklyngen Hånden Under Midtfyn får 100.000 kroner til at udvikle ideen om et mødested, der skal løfte Rudme Festival og det midtfynske område.
Annonce

Midtfyn: I sommer var 1000 unge mennesker samlet på sportspladsen i Rudme, da den fjerde udgave af Rudme Festival løb af stablen.

År efter år er festivalen vokset, og nu sættes der ind for at få forbedret rammerne for festivalen, hvor to gamle skurvogne udgør scenen og backstage-område for musikerne.

- Vi skal skabe nogle rammer, som kan løfte Rudme Festival. Så det er med afsæt i Rudme Festival og den festivalplads, der er, samt vores nedslidte klubhus, hvor toiletterne stopper til under festivalen, siger Tyge Mortensen, formand for Rudme Lokalråd.

- Så det kunne være en renovering af toiletterne og få lavet en bruser, som ikke virker. Så kunne man bygge videre ud her, forklarer Tyge Mortensen og nævner en overdækket scene som en mulighed.

Hvad der helt konkret kan og skal laves, det skal man til at finde ud af nu, og til det arbejde har Realdania og Lokale og Anlægsfonden netop bevilliget 100.000 kroner.

- Der er 14 projekter, som har fået penge. Det er til et forprojekt, og det skal ende ud med et egentligt projekt næste år, siger Tyge Mortensen.

Skurvognen, som tidligere var en del af Tivoli Luna-Parken, udgør scenen til Rudme Festival. Den bliver måske skiftet ud med en overdækket scene. Foto: René Johansen
Annonce

Mødested for flere

'Mødestedet' er overskriften på kampagnen fra Realdania og Lokale og Anlægsfonden. Pengene er givet til landsbyklyngen Hånden Under Midtfyn.

- Festivalen er udsprunget fra en skurvogn som mødested, og 50 procent af gæsterne på festivalen er fra Midtfyn. Der er basis for, med afsæt i festivalen, at lave et mødested for unge – ikke bare for unge i Rudme, men i hele klyngen, siger Tyge Mortensen.

- Vi skal se, om vi kan tænke ud af boksen og skabe noget, der samtidig kan bruges af lokalsamfundet hele året, bemærker han.

Derfor skal den lokale ungdomsklub, friskolen, idrætsforeningen og Foderstoffen drages ind i idéudviklingen.

- Vi vil gerne ansætte en, der kan drive det. Vi skal have udviklet idéer, som vi kan give til arkitekter, der kan tegne, designe og komme med en pris. Så forprojektet er anledningen til, at vi kan søge til det egentlige projekt, uddyber Tyge Mortensen.

Annonce

Millioner i støtte

Det færdige projekt skal ligge klar til efteråret 2020, og der er ingen grund til at tænke småt. 50 millioner kroner er der smidt i kampagnen, og i anden fase kan man søge om støtte til at få gennemført sit projekt.

Her støtter kampagnen med op til halvdelen af den samlede anlægssum - dog højest 4,5 millioner kroner.

- Vi ved, at de første penge altid er de sværeste, men dem har vi næsten garanteret her. Det kan blive stort - og vi er slet ikke vant til at tænke så stort herude, griner Tyge Mortensen.

I 2015 overtog lokalrådet driften af sportspladsen - inklusive klubhuset - fra kommunen, som ville rive klubhuset og lysmaster ned og lade området vokse til.

- Havde vi ikke været opmærksom i lokalområdet den gang, så havde vi ikke haft en sportsplads i dag, heller ikke en Rudme Festival eller den her mulig for at få skabt et mødested, pointerer Tyge Mortensen, at de første nye rammer på Rudme Festival vil kunne stå klar i 2021.

Hånden Under Midtfyn dækker, foruden Rudme Lokalråd, Hillerslev Sogns Lokalråd, Espe Lokalråd og Gestelev-Heden-Vantinge Lokalråd.

Man behøver bestemt ikke kede sig på toilettet i det gamle klubhus i Rudme. Til gengæld kniber det med at have det rette flow igennem. Foto: René Johansen
Det kan blive et stort projekt, som Tyge Mortensen og co. har sat gang i. Men indtil videre er det i den spæde start. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce