Annonce
Fyn

Jurist om centerpolitik: - Grundlæggende må man ikke bortvise folk for deres handicap

Jurist Asbjørn Storm Graversen peger på, at Thomas Skov Jensen i denne sammenhæng er handicappet, fordi han er ude af stand til at bære mundbind - og i udgangspunktet stiller det Vollsmose Torv i en lovbrydende rolle, når vagterne bortviser ham. Spørgsmålet er dog, om corona-situationen opvejer for den gængse lovgivning. Foto: Kristian Durhuus/Ritzau Scanpix
Jurist Asbjørn Storm Graversen arbejder med personskadeerstatning hos Sandager Advokater. Hans personlige analyse af sagen fra Vollsmose Torv er, at Thomas Skov Jensen er blevet uretmæssigt bortvist, men at myndighedernes uklarhed på bekymrende vis har banet vej for virksomhedernes egenfortolkning.
Annonce

Hvad tænker du om Vollsmose Torvs beslutning fra et juridisk perspektiv?

- Helt generelt er hastelove sjældent velskrevne, og da vi ikke har stået i en situation som denne tidligere, er det ikke helt uforventeligt, at der er uklarhed. Det har man set før. Men helt grundlæggende må man ikke bortvise folk på grund af deres handicap. Og i denne situation er den person, du omtaler handicappet, da han ikke er i stand til at gøre, som loven ellers foreskriver.

Så bliver Thomas Skov Jensen behandlet uretfærdigt?

- Ja, det vil jeg som udgangspunkt mene. Der er tale om en forskelsbehandling på baggrund af hans handicap. Private grundejere må selv bestemme, hvem de vil have på deres matrikel. Et privat center må gerne afvise kunder, der larmer - men ikke, hvis det er på grund af kundens handicap. I dette eksempel bliver Thomas afvist, fordi han ikke bærer mundbind, fordi han har et handicap. En butik må heller ikke bortvise en blind kunde, der har sin hjælpehund med, selvom der ikke må være dyr i forretningen.

Er det i bund og grund i strid med lovgivningen at bortvise ham?

- Ja, i den gængse lovgivning. Men corona-situationen hæver visse eksempler til et niveau, der går ud over de love, vi kender. Mundbindet skal bæres for at undgå spredning af en potentielt livsfarlig virus. Det sætter nogle nye mekanismer i gang - der er flere love, der skal tages hensyn til på samme tid. Hvordan det er flettet sammen, mangler der en specifik paragraf til at forklare.

Så vi mangler klarhed?

- I allerhøjeste grad. Det skal helst ikke være sådan, at borgere og virksomheder selv kan tolke på reglerne. Jeg vil sige, at Vollsmose Torv er på kanten af, hvad man må, hvis da ikke centret overskrider grænsen. Men når myndighederne ikke melder klarere ud og styrelserne ligefrem er uenige, efterlader det rum til fortolkning. Det er bekymrende, at der fra butik til butik åbenbart kan laves egne regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce