Annonce
Svendborg

Fungerer som børnenes dagligstue: Juniorklub i Svendborg mister puljepenge

Værestedet er et gratis klubtilbud til børn og unge og denne fredag eftermiddag, hvor avisen var på besøg stod den på pizza. Foto: Linea Andersen
I juniorklubben Værestedet på Nymarkskolen kommer børn og unge flere gange om ugen for at hygge sig og lave fritidsaktiviteter. Siden 2012 har stedet fået ghettomidler, men i det nye år ophører de. Det får betydning for klubbens åbningstid og medarbejdernes timer. Juniorklubleder Jennie Thomsen fastslår dog, at man vil justere tilbuddet, så det går mindst udover børnene.

Svendborg: Rahim går op til skranken ved køkkenet og tager et stykke pizza.

- Jeg spiser her tit, siger den 9-årige Rahim, da han sætter sig ved bordet. Han kommer her hver dag, fortæller han.

Lidt for madens skyld, men mest for vennerne, siger han.

Det er fredag eftermiddag, og der er gang i spisningen på Værestedet på Nymarkskolen i Svendborg. Værestedet er et gratis klubtilbud for børn og unge mellem ni og 18 år, der kan komme efter skole og lave fritidsaktiviteter og hygge sig med de andre børn. Og det nyder de, fortæller Karin Jørgensen, der er en af de tre ansatte på stedet.

- Det betyder meget for børnene, at de kan komme her. Mange er nytilkomne flygtningebørn, og de har ikke rigtig andre muligheder end at komme herned. De har ikke tradition for at lave legeaftaler, så for dem virker stedet her som en dagligstue, hvor man tager vennerne med hen, siger Karin Jørgensen.

Værestedet har åbent 28 timer om ugen og 25 timer i skoleferierne, men fra januar i det nye år bliver tingene lidt anderledes. Værestedet har nemlig siden 2012 fået nogle ghettomidler, da stedet ligger i et område, der tidligere har været kategoriseret som en ghetto. De penge har blandt andet været brugt til en projektmedarbejder, der for eksempel har lavet sund mad med børnene, og dannelsesture.

Kommunen har søgt om at få midlerne endnu engang, men uden held. Derfor stopper midlerne i det nye år.

Sagen har været i Børne- og Ungeudvalget, og der har man ikke været villig til at kaste de 370.000 kroner efter juniorklubben, der skal til for at kunne bibeholde tilbuddet, som det er i dag.

- Vi skal fastholde det gode tilbud, men vi tror på, at vi kan bruge ressourcerne mere effektivt, ved at gøre tingene på en anden måde. Derfor har vi ikke fundet grund til at finde de midler, som løber ud, fortæller Henrik Nielsen (K), der er formand i Børne- og Ungeudvalget.

Annonce

- Jeg havde hørt meget om stedet, og at man kunne lave kreative ting og møde nye venner, så jeg har lavet en aftale med min mor om, at når jeg har fri fra skole, går jeg herned.

Selma Wahib, 9 år

Personalet hjælper

14-årige Roni Rashed er kommet i klubben i fem år. Grunden til, han bliver ved med at komme her, er, at han her kan møde en masse andre mennesker.

- Man kan godt blive ret træt af at sidde derhjemme. Man bliver lidt dvask. Men her bliver man frisk, fordi der hele tiden sker noget, forklarer Roni Rashed, der kommer i klubben hver onsdag og fredag.

- En anden god ting ved at komme her er også, at Karin Og Veli (personalet, red.) hjælper en, hvis man har brug for det. De har for eksempel hjulpet mig med en jobansøgning, siger Roni Rashed.

Også 9-årige Selma Wahib er glad for at komme i klubben. Hun er kommet på Værestedet i et halvt års tid nu.

- Jeg havde hørt meget om stedet, og at man kunne lave kreative ting og møde nye venner, så jeg har lavet en aftale med min mor om, at når jeg har fri fra skole, går jeg herned, fortæller Selma Wahib.

Mindst udover børnene

I og med, at Svendborg Kommune ikke har fået puljemidlerne og udvalget ikke kaster pengene efter klubben, vil der fremover ikke være råd til at have den projektmedarbejder, som har været dækket af puljemidlerne. Åbningstiden vil formentlig blive kortere, der vil komme flere lukkeuger i ferierne, og arbejdsgangene skal lægges om.

Susanne Gustenhoff (EL), der blandt andet sidder i Social- og Sundhedsudvalget, mener det er ærgerligt, at der nu skæres ned i tilbuddet.

- Vi snakker en masse om SSP-indsats og forbyggende arbejde for vores børn og unge. Derfor forstår jeg ikke, at man ikke tænker i sammenhængende indsatser, og ønsker at styrke et fritidstilbud som dette, hvor man kan forbygge kriminalitet, og hvor man arbejder med integration, siger Susanne Gustenhoff.

Familieafdelingen i Svendborg Kommune har til Børne- og Ungeudvalget redegjort for nogle måder, hvorpå hverdagen kan hænge sammen med den nye økonomi i Værestedet. Der står, at klubbens ugentlige åbningstid kan risikere at blive reduceret med fem timer om ugen. Altså vil stedet skulle gå fra at have åbent 28 timer til 23 timer om ugen.

Hvordan tingene præcist kommer til at hænge sammen i det nye år, er leder på Tvedskole og leder for juniorklubberne i kommunen, Jennie Thomsen, endnu ikke helt sikker på. Men i dag bliver maden blandt andet lavet uden for åbningstiden, så den er klar, når børnene kommer. Det kan ændres til, at børnene i stedet er med til at lave maden.

- Vi ved ikke endnu, hvordan det rammer, når puljemidlerne ikke er der længere. Men vi skal nytænke den tid, vi har. Tænke, hvorfor vi laver de aktiviteter, som vi gør, vi skal kigge på arbejdstimernes fordeling og se, hvordan vi håndterer det administrative bedre, fortæller Jennie Thomsen.

- Vi vil gerne undgå at skære i åbningstiden og vi ønsker, at det går mindst muligt udover børnene, tilføjer juniorklubbernes leder.

Jennie Thomsen er skoleleder for Tved Skole og er leder af juniorklubberne i kommunen. Foto: Linea Andersen
Værestedet har to fuldtidsansatte. Karin Jørgensen (midten) og Veli Ipek (stående). Også en tredje medarbejder er tilknyttet huset, da der altid skal være mindst to på arbejde. Foto: Linea Andersen
Ansat Karin Jørgensen her med 9-årige Rahim i Værestedet i Svendborg i fuld gang med at hygge sig. Foto: Linea Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Brandårsag ukendt: Ild i madras

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: SfB og Oure viser en anden vej til Superligaen

Det er ikke ligefrem i hvert transfervindue, at en fodboldspiller fra Sydfyn skriver kontrakt med en superligaklub. Men det skete altså kort før nytår, da SfB/Oures Mikkel Hyllegaard skiftede Tipsvænget ud med Ådalen og OB’s hvide og blå striber. Det er stort for både Hyllegaard og overbygningen mellem SfB og Oureskolerne, og vi er nok flere, der holder ekstra øje med OB de kommende år og se, om Mikkel Hyllegaard kan veksle sin unikke topfart til et superligagennembrud. Uanset hvordan det går, er skiftet et tydeligt tegn på, at det er interessant, hvad SfB og Oure har gang i. For der er hverken bygget en motor- eller landevej, knap nok en grusvej, fra Danmarksserien til Superligaen. Den destination når man via topklubbernes ungdomsafdelinger, som gør, hvad de kan for at støvsuge de mindre klubber for de bedste knægte og se, om de på sigt kan blive klubbens næste anfører, topscorer og måske store millionsalg til udlandet. Og når man samtidig husker, at det er den anden Oure-spiller de seneste tre år, som er rykket direkte i Superligaen, er det værd at tygge på, om SfB/Oure har fat i noget, som man kan lære af. I hvert fald gør de tingene anderledes end mange andre danske fodboldklubber. Hvor det er seriøse bijob med fem-cifrede lønningsbeløb for mange divisionsspillere, bygger SfB/Oure dels på et mere traditionelt foreningsgrundlag i SfB og dels Oureskolernes muligheder for at skabe et træningsmiljø i topklasse for dets elever/ansatte, uanset om de er førsteholdsspillere i Svendborg eller ej. Og samtidig har Oures fodboldledelse insisteret på at holde fast i den spillestil, som man har besluttet man følger på skolerne, uanset stillingen, om det er i 1. eller 93. spilleminut og om det ville være skabe et bedre resultat på dagen at losse bolden ud til indkast. En tilgang, der absolut også kan skabe en del frustrationer. Men der noget, der tyder på, at det er vigtigere at skabe et stærkt træningsmiljø og holde fast på værdier og strategi, end det er at lønne fritidsfodboldspillere med så mange småpenge som muligt. I hvert fald hvis man vil forløse potentialet og fodbolddrømmene i unge mænd. Og måske er det også en opskrift, som virker i andre brancher.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];