Annonce
Søsiden

Jul Paa Havet: Søstærk julelæsning fra gamle dage

For- og bagside af 1939-udgaven af "Jul Paa Havet" er trykt med sølv-dekoration på særlig fornemt papir. Udklippet "En drøj nat på søen" er fortalt af signaturen Styrmanden og omhandler Marstal-skonnerten Floras forlis. Om bord var skipper A. C. Kromann, styrmand H. M. Sejer , to matroser fra hhv. Nyborg og Langeland, en letmatros fra Kiel samt en kok fra Langeland. Kollage: SSN
En stak bedagede julemagasiner dukkede op under oprydning i museums-depot på Tåsinge
Annonce

SVENDBORG: Søfolk nogle generationer tilbage i tiden kan måske huske ”Jul Paa Havet”.

Titlen dækker over et magasin til højtiden udgivet af det maritime tidsskrift Vikingen. Fra de første numre udkom i 1924 til både Vikingen og julemagasinet gik ind i 1975, var de begge kendte begreber i mange søfolks hjem, på skibene og på fx rederikontorer.

Nu har Nils Bennicke fra Svendborg fundet en bunke ”Jul Paa Havet”. De dukkede op under oprydning i depotet for Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot.

- Jeg ved ikke hvorfor og hvordan museet har fået dem, men jeg synes lige, at du skulle have et kik, siger frivillig Nils Bennicke, mens vi bladrer i de gulnede julehæfter.

”Jul Paa Havet” er det man kunne kalde et klassisk julehæfte i søstærk stil.

Det årlige magasin bød på bl. a. noveller, sømandsviser, anekdoter, den maritime tegneserie ”Peter Prals Bedrifter”, historiske beretninger om dramaer på havet og ikke så få søstykker i kunstnerisk tilsnit.

Et rigtigt Svendborg-motiv i kunstnerisk udtryk. Svendborg-skonnerten Lilla Dan hjemme på byggeværftet hos Ring-Andersen på Frederiksøen. Ill: "Jul Paa Havet" (1973) / F. Salling
"Sælhunden" fortalt af Svend Anker Jensen er efter en fortælling af skibsfører Jens Jensen, Svendborg. Tegningen er af Kjeld Simonsen. Ill: "Jul Paa Havet" (1965)
Forsiden for nu 60 år siden. Mere klassisk maritimt bliver det næsten ikke. Ill: "Jul Paa Havet" (kunstner ikke oplyst i magasin)

Der synes i øvrigt at have være en praksis for, at de små værker blev hevet ud af magasinet og sat i ramme, når julen var ovre. I hvert fald fandt vi en opfordring til at kontakte redaktionen for råd, hvis man ville opnå en præsentabel opklæbning.

Blandt værkerne så vi et med Svendborg-skonnerten Lilla Dan ved Ring-Andersens værft og et parti med skonnerter i Faaborg havn.

”Jul Paa Havet” og Vikingen blev grundlagt af skibsfører-sønnen, journalist, tegner og forfatter Christian Bogø fra København. Han var et alsidigt talent. Bl. a. var han medforfatter til sømands-lystspillet ”Barken Margrethe af Danmark”. En klassiker, der senere blev filmatiseret.

Bladet Vikingen, der også blev distribueret til de øvrige nordiske lande, nåede at udkomme i 50 årgange. I den ikke helt komplette stak Koøjet kikkede i, så vi også flere fine numre fra krigsårene.

Det maritime tidsskrifts fulde titel var i øvrigt ikke ordknap: ”Vikingen - Havets, Havnens, Handelens og Hjemmets illustrerede Magasin”.

"Peter Prals Bedrifter" illustreret af Oscar Knudsen var med i flere årgange. Ill: "Jul Paa Havet" (1937)
Billedteksten lyder "Hvem der blot var Dreng igen - og sejlede på Havet, og som Peter, Hillemænd, var saa overbe"gavet"." Ill: "Jul Paa Havet" (1937) / Osvald Jensen
Historien om Marstal-skonnerten Floras forlis med en besætning fra bl. a. Ærø og Langeland. Fortællingen er af signaturen Styrmanden . Hele sættet af originale tegninger af H. A. Hansen kan i dag ses på Marstal Søfartsmuseum. Ill: "Jul Paa Havet" (1937)
Motivet "Skuder i Faaborg havn". Ill: "Jul Paa Havet" (1952) / Paul Sinding
En brig er vendt hjem til jul - dengang der var sne. Ill: "Jul Paa Havet" (1944) / Oscar Knudsen
Denne herlige tegning udført af signaturen "Gunnar" knytter sig til Sigurd Jonassens artikel om "Marstal - byen med de rige maritime traditioner". Et optog hilses mens det glider forbi Hotel Danmark med kirkeskibet før ophængning.  Ill: "Jul Paa Havet" (1973)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Annonce