Svendborg: De svendborgensiske børn vågnede torsdag morgen op til et magisk landskab fuld af sne, og mange lærere måtte derfor allerede fra morgenstuden indse, at deres virtuelle undervisning ikke kunne konkurrere med det hvide pudder, som lå og lokkede ude på kælkebakkerne. Derfor valgte flere skoler også at droppe noget af undervisningen, så børnene kunne kaste sig ud i sneen.
Allerede ved middagstid var Galgebakken godt besøgt af flyverdragtklædte børn, som i hvinende fart susede ned ad bakken.
En af dem var Virgil Jensen Kæmpe, som går i 0. klasse på Thurø Skole. Han var på kælkebakken med sin mor, Line Jensen, og sin lillebror, Felix, som går i børnehave i Ryttergården.
Virgil var lettet over at kunne støve kælken af og komme væk fra computeren for en stund.
- Jeg var syg i går, og i dag holder jeg fri fra skole, fordi der er sne. Vores internet virker ikke så godt derhjemme, så jeg er lidt træt af hjemmeskolen, sagde den rødkindede dreng, inden han tog en ny tur ned ad bakken.
Svært at undervise de mindste
Hans mor, Line Jensen, som arbejder som lærer i 0. klasse på Tåsingeskolen, havde givet sine elever "sne-legetimer".
- De var helt vilde i morges, da vi mødte ind på computeren, og derfor besluttede jeg, at de skulle bruge det meste af dagen på at være ude i sneen. De har fået stillet nogle simple opgaver, som de kan løse. De kan bygge en snemand og fotografere den, eller de kan lave sneengle. De kan også lave små regnestykker i sneen, forklarede Line Jensen, som finder det vanskeligt at hjemmeskole børn i indskolingen.
- De er ved at være trætte af det. Det er meget tydeligt at se. Jeg synes faktisk, at det er forkert, at små børn skal køre fuldt skema. De har ikke gavn af det. Jeg bruger slet ikke de virtuelle undervisningsprogrammer, for børnene kan ikke holde til at være på computeren i så lang tid. I stedet bruger vi bøgerne, sagde Line Jensen, som både taler sammen med kollegaer på Tåsingeskolen og tidligere kollegaer på Tved Skole for at få tips til, hvordan hun kan forny hjemmeskolingen.
- Vi er heldigvis gode til at give hinanden ideer, og det er der også behov for, nu da hjemmeundervisningen fortsætter frem til 7. februar - og måske endda længere, sagde hun.
Claville i sneen
Familien Claville fra Skårup var også kørt til Galgebakken for at få en dag i sneen.
- Det her ville vi ikke gå glip af. I går var vi ude i sneen helt frem til klokken 22.30. Det var sjovt, sagde Camilla Claville, som til daglig er yogalærer, men som er hjemme på grund af nedlukningen.
Med på kælkebakken var hendes mand, Johnny Claville, der arbejder som vindmølletekniker, og deres børn, Chilas og Chilli.
- De hygger sig faktisk rigtig meget med hjemmeundervisningen. Vi er på ingen måde trætte af det. Det skal nok gå, også selvom det nu er blevet forlænget, sagde Camilla Claville, inden hun tog en sidste kælketur med manden.
Travl forsker
Galgebakken var ikke det eneste sted, hvor der blev kælket. Også på bakken bag Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier lød der jubel og hvin.
Maria Ørbæk, som er hjemmegående, var taget afsted med manden, Andres Leon, og deres to børn Carlos og Luna Isabel.
- Jeg går hjemme med Luna Isabel på to år, og vi kan godt mærke, at mændene er begyndt at gå hjemme sammen med os. Det forstyrrer lidt, sagde hun og lo.
Carlos går i 0. klasse på Vestre Skole, og han bliver derfor fjernundervist.
- Han får ind i mellem nogle nedsmeltninger. Han er ikke god til at sidde foran computeren i længere tid, og han savner sin skole og sine kammerater, forklarede Maria Ørbæk.
Familien Löffler var også taget på kælkebakken.
Deres ældste datter går i klasse med Carlos, og derfor kender familierne hinanden.
Philipp Löffler er uddannet kemiker og ansat som adjunkt på Syddansk Universitet.
- Jeg arbejder i vid udstrækning hjemmefra, og det går sådan set fint nok. Men jeg har kollegaer, som er pressede. Vi har i øjeblikket en ph.d.-studerende fra Brasilien, som forsker i virus - blandt andet denguefeber og zikavirus. Hun skulle være rejst tilbage til Brasilien i februar, men det er nu blevet udsat til september. Hun kæmper virkelig for at blive færdig med sit projekt, forklarede Philipp Löffler.
Hans hustru, Lea Arnoldi Löffler, er hjemmegående, og hun tager sig af børnene, når Philipp arbejder.
- Vi har Esther Ruby, som går i 0. klasse sammen med Carlos. Og så har vi Uma Marie på to år, som går hjemme sammen med mig, forklarede hun med et smil.