Annonce
Navne

Ville ikke tilbage til mediebranchen: Nu er Lars Rasmussen bedemand og med til at afslutte livshistorierne

Journalistik kan føre til alt. Journalist Lars Rasmussen har skiftet kurs og er blevet bedemand i Odense.Foto: Nils Svalebøg
Journalist Lars Rasmussen har flere gange sadlet om og kastet sig over nye jobmæssige udfordringer. Nu har han gjort det igen og kan fremover kalde sig for bedemand.

Som journalist, coach og stifter af et for længst lukket internetbaseret ugemagasin har Lars Rasmussen i hele sit arbejdsliv beskæftiget sig med den gode menneskehistorie. Nu har den 58-årige sydfynbo kastet sig over et helt andet fag, hvor det i høj grad også handler om at formidle en fortælling.

Siden midten af januar har han nemlig været i lære som bedemand hos Begravelse Danmark, der har kontorer i Odense, Faaborg og i Nyborg, og noget tyder på, at han atter har fundet sin rette hylde.

For selvom det at være bedemand uundgåeligt handler om at håndtere døde mennesker og hjælpe deres efterladte i en svær situation, er det et givende job, som opfylder hans lyst til at gøre en forskel for andre.

- PR og kommunikation, som jeg har arbejdet med i mange år, var kommet for meget i retning af salg og markedsføring, og jeg ville hellere tilbage til det med at komme tæt på mennesker. Jeg kunne ikke se mig selv vende tilbage til en presset journalistbranche efter 20 års fravær, så jeg ser mere mening i af være med til at afslutte livshistorier, forklarer Lars Rasmussen.

Annonce

Lars Rasmussen

58 år, fra Øster Aaby. Bor i Svendborg.

Uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1986.

Har været ansat på Fyns Amts Avis i Faaborg, været oplandsredaktør for Egebjerg og Gudme samt lokalredaktør på Langeland.

Arbejdede fra 2000-2005 som informationschef for Netværk Danmark.

Er uddannet coach og har været tilknyttet Fremtidsfabrikken som coach.

Startede egen kommunikationsvirksomhed i 2005, som nu er lukket.

Er netop trådt ind i bedemandsbranchen, hvor han uddanner sig online og med støtte fra to mentorer.

Gift med Helle, som han har tre voksne børn med.

Spiller trækbasun i Langelands Brassband samt lidt veteranhåndbold på Taasinge i fritiden.

At se de efterladtes taknemmelighed er livsbekræftende

Første skridt var at tage en snak med en karriereeådgiver i Lars Rasmussens A-kasse, og da Begravelse Danmark slog en stilling op i december, sendte han en ansøgning og fik jobbet.

Nu har han været i gang siden midten af januar, og indtil videre har han ikke fortrudt.

- Jeg lytter gerne til pårørendes fortællinger om, hvad den afdøde har lavet og betydet for en masse mennesker, eksempelvis hvad personen har lagt af timer i frivilligt arbejde eller andet. Lige så gerne lytter jeg til ønsker til, hvordan den sidste rejse skal foregår, og det varmer, når man bagefter mærker de pårørendes taknemmelighed for en smuk afsked, siger Lars Rasmussen, der oplever, at de pårørendes sorg kan være livsbekræftende.

- Det er klart, at folk bliver kede af det i processen, men det er jo kun et sundt tegn på, at den, der er gået bort, er elsket og savnet. Det oplever jeg som stærkt livsbekræftende, siger han.

Lytter til fordommene

Lars Rasmussen er født og opvokset i Øster Aaby og tog efter ni år på Skårup Skole på gymnasiet, hvor han og et par medstuderende besluttede sig for at blive journalister.

Efter studietiden flirtede han kortvarigt med lokalradio, indtil han blev ansat på Fyns Amts Avis.

Her arbejdede han i 14 år, før han i 1999 sagde op for at lave et internetbaseret ugemagasin sammen med to af sine kollegaer.

Set i bekspejlet kan Lars Rasmussen konstatere med et lille smil, at tiden dengang ikke var til den slags. I hvert fald levede magasinet kun et års tid, hvorefter han fra 2000-2005 var netværkschef i Netværk Danmark.

En livsmentoruddannelse gjorde ham siden i stand til at være coach for iværksættere gennem seks år med tilknytning til Fremtidsfabrikken i Svendborg.

Nu har han så valgt at skifte branche igen og møder en blanding for forundring og ros fra omgivelserne for sit valg. Han møder også fordomme, som han tager konstruktivt til sig.

- Jeg har hørt om manges gode eller dårlige oplevelser med bedemænd, og jeg lytter hver gang for at lære. Jeg kan også fortælle, at vi ikke går rundt med "bedemandsmine" altid. Der er faktisk også humor i kulissen om alt muligt andet end højtideligheder, den afdøde og de efterladte, som vi naturligvis tager dybt seriøst, siger han og tilføjer, at han nærmest har følt et kald til skiftet.

Men der er meget at lære og håndtere, lyder det fra den vordende bedemand.

Er vild med variationen

Det var der også, da han første gang skulle hente en rustvogn, og da han første gang var med til at klæde en afdød på og få vedkommende til at ligge pænt i kisten. Det samme gjaldt, da han de første gange i diverse it-sysemer skulle udfylde de nødvendige oplysninger og data om den afdøde.

Men netop den varierede arbejdsdag og samspillet med kollegaerne er han glad for.

Men alt i alt er arbejdsdagen så varieret, at han ikke er i tvivl om at have valgt rigtigt.

- Jeg kan lide alt ved jobbet lige fra samtalen med de pårørende, som var lidt svær første gang til det med at tænke i billeder og få det til at se pænt ud under bisættelsen eller begravelsen. Helt stolt var jeg dog ikke over situationen, da jeg første gang skulle hente den store rustvogn, som i øvrigt også skal støvsuges, vaskes og poleres. Men det berigende er, at jeg møder mange mennesker og har samarbejde med ansatte i kirker og krematorier, på retsmedicinsk og på sygehuse. Det er utroligt spændende, slutter Lars Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jubilæum For abonnenter

Fra billettering og klingende mønt til digitalt rejsekort: For halvtreds år siden kørte Kjeld Uhrenholt sin første bus

Svendborg

Sydfynske radiofolk i skudlinjen: Radio Louds medejere skal under opsyn for mulig snyd

Annonce