Annonce
Fyn

Jomfru eller ikke jomfru på bryllupsnatten? Eleverne var ikke i tvivl

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) besøgte mandag H.C. Andersen Skolen i Vollsmose sammen med blandt andre Halima El Abassi (nummer to fra venstre), formand for Odense Kommunes ekspertgruppe mod negativ social kontrol. "Hold da op, vi har et kæmpe arbejde foran os," sagde hun efterfølgende. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), snakkede mandag med elever fra 8. og 9. klasse på H.C. Andersen Skolen, og det bekræftede ham i, at det danske samfund befinder sig i "en omfattende frihedskrig", som han sagde.
Annonce

Vollsmose: Kvinder skal være jomfruer på bryllupsnatten.

Det mener de 8. og 9. klasseselever, som udlændinge- og integrationsminster Mattias Tesfaye (S) snakkede med, da han besøgte H.C. Andersen Skolen mandag sammen med Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel og tre kvinder, der alle har gjort oprør mod andres forventninger om, hvordan de skulle leve deres liv - Kefa Abu Ras (Søstre mod vold og kontrol), Roya Moore (NOUR) og Halima El Abassi.

- Det var kvikke og reflekterede unge, og det fortæller mig, at der er et stykke vej endnu, siger Mattias Tesfaye, da vi fanger ham efter besøget.


Efter vores snak med eleverne i dag tænkte jeg bare, "Hold da op, vi har et kæmpe arbejde foran os." Vi har unge, som har en helt forkert opfattelse af kvindekroppen, og hvad den kan og ikke kan.

Halima El Abassi, formand for Odense Kommunes ekspertgruppe for negativ social kontrol.


Det er nemlig ikke første gang, han hører synspunktet om jomfruerne:

- Det har jeg også hørt på mine besøg rundt i andre områder. Når jeg går unge og deres forældre lidt på klingen, er det deres opfattelse, at unge kvinder ikke må være kærester med ikke-muslimer. De skal være jomfruer på bryllupsnatten. Og imamer skal blande sig i skilsmisser. Det er desværre mainstream-synspunkter hos både unge og deres forældre, fortæller Tesfaye.

Han mener, vi er midt i "en omfattende frihedskrig", som i for mange år er foregået i det skjulte. Nu skal tingene frem i lyset, blandt fordi for mange unge kvinder i Danmark lever i "usynlige fængsler", som man kalder den omfattende negative sociale kontrol.

Annonce

Unge holder øje med hinanden

Halima El Abassi forsker som phd-stipendiat i området og kender Odense fra sit job som formand for ekspertgruppen for negativ social kontrol. Og for hende satte mødet med de unge også nogle tanker i gang:

- Efter vores snak med eleverne i dag tænkte jeg bare, "Hold da op, vi har et kæmpe arbejde foran os." Vi har unge, som har en helt forkert opfattelse af kvindekroppen, og hvad den kan og ikke kan. Vi har unge, som ingenting må; unge som holder øje med hinanden; unge som ikke føler, de er omfattet af nogle af de basale frihedsrettigheder, vi har i Danmark. Det er i mine øjne et tegn på, at vi har svigtet, siger hun.

Annonce

Kommer til at slå gnister

Løsningen må være at give eleverne i folkeskolen mere undervisning i deres frihedsrettigheder, i seksualitet og deres egen krop, men det er et langt, sejt træk, pointerer Halima El Abassi.

- Der er ingen tvivl om, at det vil komme til at slå gnister. Vi kunne høre, at der var unge, som var tilhængere af, at man egentlig godt måtte have en kæreste og have sex, og så var der andre kræfter, som trak den anden vej - at det måtte man ikke, for ellers var man ikke en rigtig muslim. Så det vil helt sikkert skabe noget debat. Men hvis du vil rykke folks holdninger, er du også nødt til at italesætte holdningerne, siger hun.

Selv om der er forskelle imellem de forskellige indvandregrupper, er problemet ifølge Halima El Abassi, at grupper, som bor i samme område, har en tendens til at holde hinanden nede:

- Så selv om den tyrkiske gruppe måske er lidt mere åben i forhold til mange ting, kan man finde nogle i mellemøstlige familier, som har en anden tilgang. Og så er det deres normer, som udgør målestokken for, om du er en rigtig muslim eller ej, siger hun.

Annonce

Sex før ægteskabet

Mattias Tesfaye afslørede i sin pressebriefing, at han drømte om at komme tilbage om ti år og opdage "unge danske muslimer", som var helt bevidste om, at man "selvfølgelig" kunne have kærester og sex før ægteskabet - og selv ville bestemme, hvornår de skulle giftes.

- Vi befinder os midt i en værdikamp, og der er behov for, at myndighederne og det stigende antal unge, danske muslimer, som er begyndt at blande sig i debatten, finder hinanden og samarbejder om at vinde den værdikamp. Sker det, er jeg faktisk ret optimistisk, som han sagde.

Annonce

Skolens Ansvar

For konstitueret skoleleder på H.C. Andersen Skolen, Rami Dibaje, handler det om at gøre skolen til et trygt og frit sted for alle, hvor de kan ytre deres meninger og holdninger.

- Fra de helt små klasser arbejder vi på at give dem redskaber til at sige fra - og mod til at sige deres mening. Og vi er altid i dialog med forældrene. I begyndelsen var der for eksempel mange piger, som ikke tog med på lejrskole, men da vi gik i dialog med forældrene, var det kun en lille procentdel, som ikke tog med.

- Når vi er i dialog med forældrene, siger vi ikke: "Vi opfordrer dit barn til at have sex før ægteskabet." Vi siger: "Vi opfordrer jeres børn til at være dem, de er - selvstændige mennesker. Og det kan vi i et samarbejde med jer", forklarer Rami Dibaje.

Annonce

Mod til at sige fra

Han mener, at Odense Kommunes skoleprojekt, "Stærke Fællesskaber", som egentlig var tænkt som et tiltag mod bandekriminalitet, også er brugbart, når det kommer til negativ social kontrol.

- Det handler om, hvad et godt fællesskab er for en størrelse, og hvordan får man mod til at sige fra, når fællesskabet pådutter en noget, man ikke står inde for. Det handler om at give eleverne de redskaber og værktøjer, de skal bruge for at agere ude i samfundet, forklarer han.

- Det er i sidste ende en selv, der bestemmer, om man vil have en kæreste eller have sex før ægteskabet. Alt har en pris, og hvis man vælger at sige fra over for sine forældre og sin familie, fordi man vil det, så kender man prisen, og så må det være op til en selv, om man vil gøre det. Det, synes jeg ikke, vi som skole - eller samfund - skal bestemme.

Negativ social kontrol

Odense Kommune ønsker at bekæmpe negativ social kontrol og nedsatte sidste år en ekstern ekspertgruppe, der er kommet med konkrete anbefalinger til effektive indsatser mod negativ social kontrol.

Negativ social kontrol defineres af ekspertgruppen som følgende:

Handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder.

Ekspertgruppens fem anbefalinger lyder:

1. Etabler en enhed for negativ social kontrol

2. Udarbejd målrettede handleplaner, som nøglemedarbejdere kan eksekvere

3. Støt de unges opgør med negativ social kontrol

4. Flere etniske minoritetskvinder skal selvstændiggøres og i uddannelse og beskæftigelse

5. Strategiske samarbejde med civilsamfundsaktører og boligsociale foreninger i udsatte områder

Fyens Stiftstidende har tidligere talt med tre odenseanske kvinder, der hver især er aktive i kampen mod negativ social kontrol: Kefa Abu Ras, Roya Moore og Amira Khan. Alle interviews kan læses på www.fyens.dk

Annonce
Fyn

Når de pæne piger bliver alvorligt sure

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nu lukker håndbolden i 1. division også ned

Annonce