Annonce
Danmark

Jimmy tog altid det sværeste valg: Nu letter han vejen for andre

33-årige Jimmy Westerheim fra Norge har i snart fire år indsamlet livshistorier i Oslo, Kabul, Syrien, Afrika og andre steder til The Human Aspect. I sidste uge var han i Odense på en tur rundt i Danmark. Foto: Michael Bager
I årevis kæmpede den 33-årige nordmand Jimmy Westerheim sig igennem de hårdeste udfordringer privat og på arbejdsfronten, før han fandt ud af at sætte ord på sit svære forhold til sin biologiske far. I dag hjælper han via organisationen The Human Aspect andre med at fortælle og dele svære livshistorier om alt fra depression, mobning og selvmordsforsøg. Den norske NGO har netop været rundt i Danmark for at lave interviews til database med 500 livshistorier fra hele verden.
Annonce

Afklaring: Kroppen er tætbygget, sportstrænet og vidner om et aktivt liv og en sund livsstil.

Bag tatoveringerne og den finpudsede fysik gemmer der sig dog en historie over 33 år, som har budt på en livsbane med langt flere bump og sorte passager end norske Jimmy Westerheims veltrimmede ydre umiddelbart signalerer.

- Jeg har altid valgt den sværeste vej. Jeg ville vise alle andre, at jeg var var god nok, men i sidste ende handlede det hele om at jeg ønskede min fars anerkendelse, siger nordmanden.

Han sidder i et lånt mødelokale hos kontorfælleskabet Coworking Plus med ryggen til fodboldklubben B Changs anlæg i det indre Odense. Sammen med et mindre kamerahold er han i byen for at optage en række interviews med lokale, som har indvilget i at fortælle om deres svære valg og udfordringer i livet. Historierne bliver lagt ud på sociale medier og på det website, som Jimmy Westerheim står bag under navnet The Human Aspect.

- Vores mission er at bygge bro mellem det professionelle system og de mange almindelige mennesker, som dagligt kæmper med psykiske problemer og ar på sjælen, men aldrig får fortalt nogen det, og derfor fejlagtigt tror, at de er alene i verden med deres problemer, siger nordmanden.

The Human Aspect

The Human Aspect er en nonprofitorganisation, der er stiftet i Norge af Jimmy Westerheim i 2016, men som opererer globalt. Deres vision er at bygge bro mellem de etablerede sundhedstilbud og de mennesker, der har behov for hjælp, men som ikke selv opsøger den. Via et digitalt livserfaringsbibliotek samler de fortællinger fra mennesker fra hele verden, der i dybdegående og ærlige interviews beretter om deres livs sværeste udfordring, og hvordan de overkom den. Målet er at forbinde mennesker gennem deres fælles livserfaringer og minde folk om, at de ikke er alene samt redefinere og nedbryde tabuer omkring mental sundhed.

Det digitale livserfaringsbibliotek er gratis for alle og består pt. af fortællinger fra knap 460 mennesker fra mere end 80 lande. Med økonomisk støtte fra Facebook, har The Human Aspect i denne uge påbegyndt en interviewturné i Norden for at tale med danske, svenske, norske og finske unge, hvilket i alt vil resultere i yderligere 40 nye videoer.

Annonce

500 livshistorier

The Human Aspect er startet i 2016 og tæller i dag op mod 450 historier i et digitalt livsbibliotek online, hvor personer med 80 forskellige nationaliteter fortæller om alt fra mobning, præstationsangst og lavt selvværd til selvmordsforsøg og seksuelle overgreb fra Norge til Syren og Sierra Leone i Afrika. Målet er at binde personer, som kæmper med psykiske problemer, sammen med andre i lignende situationer ved at vise dem et væld af historier, hvor andre fortæller om deres problemer og ikke mindst forklarer, hvordan de er kommet igennem dem.

- Det afgørende er naturligvis, at vi skal have endnu flere til at søge professionel hjælp. Det kan vi kun gøre ved, at de oplever andre, som har valgt at fortælle deres historier, for det er den eneste vej igennem. Man skal tale med nogen om det, siger Jimmy Westerheim, som får yderligere 40 historier på den nuværende interviewtur rundt i Norden.

The Human Aspect har efter fire år nået 10 millioner visninger på Facebook og Instagram, og har 50.000 brugere på websitet. Der er danske historier allerede, men nu er den norske trio for første gang på besøg i Danmark for at indfange historier fra København, Aaarhus og Odense. Fortalt af danskere på dansk, som dermed også bliver del af The Human Aspect.

For 33-årige Jimmy Westerheim personligt har det været et langstrakt forløb, som bragte ham fra den lille landsby Filtvej 60 kilometer syd for Oslo, hvor han er født og vokset op, til London, Singapore, Kabul, Syrien og Grækenland, før han i august 2016 lancerede The Human Aspect.

- Jeg har brugt mange år af mit liv på at få min fars anerkendelse. Det har gjort, at jeg altid har sat barren lidt højere og forsøgt at gøre tingene bedre end alle andre, siger Jimmy Westerhein.

Faderen har fyldt meget i Jimmys liv, selv om han aldrig rigtig blev en del af sin søns tilværelse. Jimmy var et "uheld", som han siger, så faderen forsvandt ud af drengens liv fra første færd. Senere kom en stedfar - en god en af slagsen - ind i unge Jimmy Westerheins liv, hvor adhd og mobning igennem hele folkeskolen kom til at præge drengen, som på grund af adhd havde svært ved at passe ind i skolen - men til gengæld fandt en stor styrke på boldbanerne og i idræt.

- Jeg havde aldrig nogle rigtige venner, selv om jeg var meget social og altid har været virkelig god til sport. Jeg var hele tiden udenfor og følte ofte, at jeg måtte komme fra en anden planet, fortæller han.

Faderen så han fra han blev seks år til 13 år en gang om måneden. Men Jimmy valgte den alkoholiserede far fra, da han selv fik lov til at vælge som 13-årig.

- Alligevel har jeg underbevidste brugt hele mit liv på at få vise ham, at jeg var god nok til ham, siger han.

Fysisk og intellektuelt var han helt i front, så der var faktisk masser af vise frem for han klarede sig godt med både bøgerne og med bold i hånden.

Annonce

Fra Singapore til Syrien

Han klarede som blot en ud af to sig igennem optagelsesprøverne til de norske specialstyrker, da værnepligten kaldte. Han valgte det dog fra, da han ikke ville være del af en krigsmaskine, som han siger i dag, og aftjente i stedet som redningsdykker i Svalbards helikoptertjeneste. Senere blev han succesfuld shipping-agent i et af verdens største shippingfirmaer og levede et glamourøst liv i seks år - bl.a. i Singapore, før han vendte rundt og gik ind i humanitært nødhjælpsarbejde for Læger Uden Grænser.

- Jeg kom til Afghanistan og Syrien, hvor det gik op for mig, at vi kun kan lære af andres problemer og løsninger ved at tale åbent om vores historier, siger han.

Således var ideen til The Human Aspect født og da både hans bedstemor og en god mentor stillede de rigtige spørgsmål - fandt han også svaret.

- De spurgte, hvorfor jeg det er, at jeg altid har valgt den sværeste vej, hvorfor jeg altid skal gøre det hårdest for mig selv. Og det var af hensyn til min far og mange andre. Aldrig af hensyn til mig selv, siger han i dag.

The Human Aspect sætter fokus på interviewpersonens største udfordring, men også hvordan den enkelte har overkommet det og er kommet videre. Målet er at hjælpe andre til at forstå, at de ikek står alene med deres psykiske problemer og i sidste ende at overbevise dem om, at det hjælper at fortælle historien og få hjælp. Foto: Michael Bager
Annonce

30 historier i Oslo

Erkendelsen fik ham stort set fra den ene dag til den næste til at lægge sit liv om. Shipping-karrieren blev bl.a. lagt på hylden og efter en tid i Læger Uden Grænser valgte han at starte The Human Aspect.

- Jeg har altid gerne ville hjælpe andre. Det er også derfor, jeg har arbejdet for Læger Uden Grænser og andre nødhjælpsorganisationer i min fritid, siger han.

Han investerede sin personlige opsparing i projektet, mens historierne og samarbejdspartnerne, som bl.a. Facebook, der støtter den nuværende interviewtur rundt i Danmark, er kommet til i løbet af de første fire år.

- De første 30 historier optog vi selv på gaden i Oslo og da vi kunne se, at vi kunne få folk til at fortælle os - totalt fremmede - om deres livs sværeste udfordringer, så vidste vi, at det var noget, vi kunne bygge videre på, siger han.

Der er god tid i dag i Odense, for kun en af de tre interview-cases er mødt frem. Men interessen for at fortælle og dele sin historie er så stor, at Jimmy Westerhein ikke er i tvivl om, at han har valgt rigtigt.

- Det ene interview vi har lavet i dag i Odense kan nå ud til millioner af mennesker, men måske er der blot en enkelt derude, som har brug for at se det for at vide, at hun ikke er alene med sit problem, og det kan være afgørende for, at hun fortæller sin historie og får hjælp, siger han.

Han har fået talt ud med sin biologiske far, som i mange år udgjorde en tung byrde i den 33-årige nordmands liv - uden egentlig at være en del af det. Men der er ingen hårde følelser eller bebrejdelse at spore.

- Jeg har tilgivet ham, men det handlede i virkeligheden mere om mig selv, og faktisk er jeg også taknemmelig, for det har betydet, at jeg har lært at arbejde ekstra hårdt for tingene, siger Jimmy Westerheim.

Liselotte Lykkemark og Jimmy Westerheim efter interviewet i Odense. Snart vil Lykkemarks historie også være tilgængelig på The Human Aspects website og på de sociale medier. Foto: Michael Bager
Jimmy Westerheim på gaden i Oslo for at optage de første 30 interviews til The Human Aspect, som startede i august tilbage i 2016. Siden er livsbiblioteket vokset til snart 500 historier. Foto: The Human Aspect
Stifteren af The Human Aspect stiller nogle af de første spørgsmål til tilfældige personer på gaden i Oslo for fire år siden. Foto: The Human Aspect
Annonce
Annonce
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Debat: Et grønnere Svendborg

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce