Annonce
Langeland

Jeg synes, at der sådan lidt fugl og fisk over det: Ny rapport om Rema 1000 får blandet modtagelse

Ulrik Kølle Hansen hæfter sig ved, at enderne af Langeland ikke vil blive berørt af en Rema 1000 i Rudkøbing. Foto: Katrine Becher Damkjær
Politikerne står stadig stejlt over for hinanden i spørgsmålet om en Rema 1000 i Rudkøbing, selvom en ny rapport skulle skabe klarhed over konsekvenserne.

RUDKØBING: Der er blandede reaktioner i kommunalbestyrelsen til den nye rapport, som Cowi netop har afleveret til Langeland Kommune, og konklusionerne flytter efter de politiske reaktioner næppe noget i Rema-sagen fra Rudkøbing.

- Jeg synes, at der sådan lidt "fugl og fisk" over analysen, forstået på den måde, at både tilhængere og modstandere af en Remabutik kan hente noget i den, siger Bo Nissen (K), der er formand for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget i kommunen.

Bo Nissen er modstander af at tilbyde Rema 1000 at etablere sig uden for det nuværende handelsområde i Rudkøbing, aktuelt på købstadens gamle gasværksgrund.

Annonce

- Og ved at læse rapporten er der ikke noget, der får mig til at ændre standpunkt. Redegørelsen beskriver jo meget klart, hvordan de nuværende butikker vil miste omsætning, 28-31 millioner kroner. Det er rigtigt vanskelig for en som mig, der gerne vil hjælpe erhvervslivet. Jeg vil ikke være med til at svække fire velfungerende forretninger. Der skal være fri konkurrence, ja, men altså også på lige vilkår. Vi har selv pålagt supermarkederne at ligge inde i bymidten, nævner Bo Nissen.

- Og den med, at folk skulle parkere ved Rema og så gå ind i bymidten, den tror jeg ikke på, tilføjer Bo Nissen.

DF: Omsætning hentes hjem

Kim Welcher (DF) er til gengæld glad.

- Jeg hæfter mig ved, at vi får hentet noget af den omsætning, som langelændere lægger i Vindebykrydset på Tåsinge hos Rema 1000 og Netto, tilbage her til øen. Desuden får vi bundet Grønnegade, Nørregade og Nørrebro sammen med Østergade. Det bliver dejligt, siger Kim Welcher.

Han er også tilfreds med, at der vil komme handel på begge sider af Grønnegade og Nørregade.

- Det er en sikring af Langelands handelsliv, og det er tiltrængt, nu hvor Svendborg Kommune vil bygge et nyt butikscenter lige ved motorvejen nord for Svendborg, siger Kim Welcher og tilføjer:

- Også for lystsejlerne vil en Rema 1000 ved Nørrebro være et plus. Jeg ved, at flere vælger at sejle videre til Ærøskøbing, fordi der ligger en Netto på havnen. I Rudkøbing er der for langt for mange sejlere, hvis de skal gå fra de nuværende supermarkeder med fire bæreposer til båden, tilføjer han.

- Jeg er glad for, at jeg tog Rema under armen og introducerede ideen for borgmesteren. Han kunne se den med det samme. Man kan sige, at Tonni og Kim står bag en god udvikling, slutter Kim Welcher.

Annonce

Borgmester: Flere arbejdspladser

Borgmester Tonni Hansen (SF) er også glad for indholdet i analysen.

- Den beretter jo netop om, at ved en etablering af en større butik på gasværksgrunden kan der trækkes handel i størrelsesordenen 14-16 millioner kroner til Langeland fra Tåsinge og Svendborg. Og derved i høj gavne merbeskæftigelsen på Langeland, nævner Tonni Hansen.

Den nye butik vil aflaste den historiske bykerne for trafik, påpeger han.

- På samme vis beretter redegørelsen om, at forbrugerne kan forvente højere kvalitet og lavere priser ved en øget konkurrence. Jeg repræsenterer forbrugerne i denne sag, ikke storkapitalen i form af supermarkedskæder, understreger han.

- Redegørelsen fortæller også, at etableringen af en større butik i Rudkøbing ikke vil have nævneværdig betydning for butikkerne på Langeland udenfor Rudkøbing. De er mere påvirket af fraflytningen, og derfor er turismen så vigtig for deres overlevelse, tilføjer Tonni Hansen.

Placeringen vil også være til gavn for dem, der er afhængige af bus, da den er tæt på stoppested, mener borgmesteren.

- Det vurderes også, at udvidelsen i Nørregade og Grønnegade vil være til gavn for udviklingen i indre bymidte, påpeger han.

Tonni Hansen peger på, at redegørelsen ikke tager højde for, at man med skattelettelsen vil få 27-29 millioner kroner ekstra omsætning i lokalområdet.

- Det vil naturligvis være til fælles gavn for alle butikker, idet ”kagen dermed er blevet større”. Endelig forholder redegørelsen sig heller ikke til, at vi ved etableringen af en større butik på gasværksgrunden får fjernet en generationsforurening, som har været kendt og registreret siden 1987, fastslår borgmesteren.

Annonce

S: Vi skal næsten kræve penge retur

Medlem af kommunalbestyrelsen og spidskandidat René Larsen (S) er skuffet.

- Jeg synes næsten, at vi skal kræve pengene tilbage fra den analyse, som Cowi udarbejdede sidste år, hvor man nåede til det modsatte af den nye analyse. Dengang var rådet, at vi hellere skulle indskrænke handelsområdet i Rudkøbing. Jeg synes, at dette værk belaster Cowis troværdighed, siger René Larsen.

Selv om det er en samlet analyse for en mulig udvidelse af handelsområdet, bærer den meget præg af den konkrete henvendelse til kommunen fra Rema 1000, mener han.

- Det er påfaldende, at der er så meget om Rema 1000. Det er sandsynlig dem, der har interesse i den gamle gasværksgrund, og det ender nok også med, at det er dem, som køber grunden, men den skal altså i offentligt udbud, påpeger René Larsen.

René Larsen mener, at Cowi svækker sin troværdighed med den nye analyse. Arkivfoto: Anne Kidmose Jensen

At der ventes 15 millioner kroner mere i omsætning, skal vejes op mod, at de øvrige dagligvarebutikker står til at miste 35 millioner kroner.

- Og de fire nuværende supermarkeder har vel at mærke opfyldt betingelserne efter det handelsområde, der er. De vil blive dårligere stillet i konkurrencen, nævner René Larsen.

Annonce

V: Måske flere butikker

Ulrik Kølle Hansen (V) mener, at rapporten er som forventet.

- Den taler om øget udbud af varer og en omsætningsfremgang på 14-16 millioner kroner. Det synes jeg er positivt. Det samme, at det ikke vil få nogen betydning for enderne af øen, hvis der kommer en Rema. Jeg bor selv i Bagenkop, og vores brugs skulle ikke blive berørt, siger Ulrik Kølle Hansen.

Han glæder sig over, at der nu kan komme handel på begge sider af vejen ud mod Nørrebro i Rudkøbing.

- Det kan måske give øget vækst i form af flere butikker, påpeger Ulrik Kølle Hansen.

Der er dog et par ting, han savner i analysen.

- Jeg havde da regnet med, at den ville komme ind på, at der nu kommer en dagligvarebutik tættere på lystbådehavnen. Lige som jeg havde forventet et par ord om det faktum, at man i Marstal argumenterer for en Netto på havnen, fordi en del marstallere tager til Rudkøbing for at handle. Den problematik kunne man godt have taget højde for, mener han.

Annonce

Cowi: To forskellige situationer

Byplanlægger Martin Richner, Cowi, er forelagt René Larsens kritik. Martin Richner mener, at der er forskel på de to situationer, Cowi er bestilt til at analysere:

-I detailhandelsanalysen fra 2020 har vi beskrevet fordele og ulemper, som det er op til Langeland Kommune at foretage en politisk afvejning af. Efterfølgende har Langeland Kommune bedt COWI om at opfylde redegørelseskravene ved planlægning for en ændret afgrænsning af bymidten. Opgaven i forbindelse med den nylige detailhandelsredegørelse har været at afklare, om planlægningen for en udvidelse af bymidten er i overensstemmelse med reglerne, siger Martin Richner.

Forskellen på analysen fra 2020 og nu er, at der denne gang er en aktør og et konkret projekt bestående af en ny stor dagligvarebutik og et stort antal parkeringspladser i området, påpeger han.

- Derfor har Langeland Kommune bedt om en mere konkret vurdering. Dagligvarebutikken og parkeringspladsen vil kunne fungere som ankerfunktion og generere en kundestrøm, men det er vigtigt, at der arbejdes med bedre sammenhæng mellem projektområdet og Østergade, nævner Martin Richner.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Det fynske turismekort er knækket over: Kyst- og naturturismen vækster, mens attraktionerne lider

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce