Annonce
Svendborg

Ja til Kogtved-planer: Politisk støtte til seniorboliger på søfartsskole

Den gamle Kogtved Søfartsskole har været til salg siden 2009, og nu har Odense-firmaet Humlebo Gruppen meldt sin interesse med planer om at indrette et seniorboligprojekt. Arkivfoto: Roland P
Politikere siger ja til planer, der vil øge bebyggelsesprocenten og tillade byggeri af nye boliger i to og en halv etage ved Kogtved Søfartsskole.

Svendborg: Planerne om at forvandle den gamle Kogtved Søfartsskole til et seniorboligprojekt med storslået udsigt over Svendborgsund kom et skridt nærmere målet på et møde i Teknik- og Erhvervsudvalget torsdag.

Her gav politikerne grønt lys for, at der kan arbejdes videre med en ny lokalplan, der vil ændre områdets status til rent boligområde, hæve bebyggelsesprocenten fra 30 til 34 og tillade byggeri af nye boliger i to og en halv etage.

Formand for Teknik- og Erhvervsudvalget, Flemming Madsen (S), fortæller, at et enigt udvalg står bag planerne.

- Vi kender ikke det konkrete projekt, men vi har sagt ja til, at der kan arbejdes videre med det, som man ønsker, siger han.

Annonce

Kogtved Søfartsskole

Kogtved Søfartsskole blev oprettet i 1942 af skibsreder Knud Lauritzen fra rederiet J. Lauritzen og solgt til A.P. Møller-Mærsk i 2005. I efteråret 2007 besluttede rederiet at lukke skolen med virkning fra sommeren 2008, og i maj 2009 købte Rederiet Stevns I/S skolen og har haft den til salg siden.

Nu har Humlebo Gruppen meldt sig som mulig køber med planer om at indrette et seniorboligprojekt.

Kogtved Søfartsskole er til salg for 49,475 millioner kroner. For den pris får man udover en fantastisk udsigt 1.828 kvadratmeter boligareal, 2.241 kvadratmeter erhverv og egen bådebro med plads til 18-20 både.

Smukke og fine rammer

Det er Odense-firmaet Humlebo Gruppen, der står bag planerne om at købe den gamle søfartsskole og bygge den om til seniorboliger.

Direktør Claus Rasmussen fortalte forleden til Fyns Amts Avis, at der er indgået en købsoption, og at det er planen at opføre nogle blokke med lejligheder rundt om hovedbygningen fra 1920. Direktøren oplyste, at man endnu ikke har lagt sig fast på et bestemt antal boliger, men at man forestiller sig et seniorboligprojekt med omkring 5000 kvadratmeter fordelt på boliger og fælles opholdsarealer.

Flemming Madsen kan godt forestille sig et seniorboligprojekt på grunden med den unikke udsigt.

- Jeg kan sagtens se ideen, og det kan blive nogle rigtig smukke og meget fine rammer for et seniorbofællesskab. Vores opgave er at hjælpe med at få det til at se ordentligt ud, siger Flemming Madsen, der fremhæver søfartsskolens nabo, Stella Maris Hotel de Luxe.

- Det er ikke fordi, man skal kopiere det, men på Stella Maris har man bevist, at man kan lave noget, der passer fint ind i terrænet, siger han med henvisning til det nuværende luksushotel, der tidligere var missionshotel.

Efter den politiske behandling sendes sagen nu tilbage til embedsmændene, der fortsætter dialogen med Humlebo Gruppen. Hvis man går i gang med en ny lokalplan, vil den være færdig om et lille år, og forinden skal der blandt andet laves forhøring og en egentlig høring samt holdes et borgermøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Demenscenter et centralt led i udviklingen

Lokaldebat: "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det”. Sådan er det med demens sygdomme ihvertfald i den indledende fase, og først senere bryder symptomerne igennem med sin alt ødelæggende destruktion af den syge og lemlæster ofte den nære familie samtidig. Det er derfor på sin plads at tilføre denne gruppe ekstra opmærksomhed, fordi det er vores alles pligt og samfundets, kommune og stat, ansvar. Svendborg har været bannerfører på demens omsorgen, og Bryghusets omdømme med anlæggelse af centret med landsby i en gennemtænkt planlægning gør den ære og genstand for respekt i en sådan grad, at kommunens visioner har opnået royal opmærksomhed. Et nyere aspekt på byens demensfokus har været at oprette et demenscenter i Hulgade dog med bistand og sponsorering af bl.a. sundhedstyrelse. Her samles demenspatienter, som befinder sig i en middelsvær fase af sygdommen, og der tilbydes syge og pårørende en mangfoldig buket af aktiviteter, som bl.a. omfatter hukommelse træning, madlavning, musik og pårørende vejledning. Dette helt centrale center tager et vigtigt led i demens udviklingen og skoler ikke bare den syge, men også dennes pårørende i en fase, hvor den syge går hjemme og i større eller mindre grad aktiv i hjemmet. Fem ansatte styrer og vejleder familier og syge og bruger deres erfaring på en enestående måde. En særdeles svær balancekunst udført af dedikerede personer, som roses til skyerne og det med rette og det netop i den syges fase, hvor han/hun er mest vulnerabel og udsat for sygdommens destruktive adfærd. Dette center bliver nu decimeret fra fem til to personer. Det, som var et udviklingsprojekt, reduceres til et rudiment så lille, at nyttevirkningen bliver svært at få øje på, hvis den da ikke helt forsvinder. Disse fem ansatte er ressourcer, som udvikles gennem empati og dedikation, som modner den ansatte til at tage disse specielle syge medborgere til sig og give det til dem, som de har mest brug for i form af forståelse og tolerance. Dette demenscenter, et så vigtigt led i kæden af tilbud, fjernes som det, det var, af selvsamme instanser, som byggede det op. Spørgsmålet må komme: Hvorfor konstruere en model, søsætte skibet og høste succesen for siden at afmontere den koldt og kynisk? Det ansvar, som kommunen tog, forsvandt som dug fra solen og minder mere om vejrliget, koldt, blæsende og frossen. Selv den lokale journalistik er sparsom i omgangen med denne anonyme patientkategori, fordi den gennem sin natur ikke er højtråbende eller omgivet af glamour. Her forventes ingen større tumult eller magtfulde bannerførere, som evner ruske op i magthavernes præferencer. De anonyme får sjældent genhør og vi brugere og de syge må sætte deres lid til at fornuften, ansvarlighed og etik er faktorer evner at genetblere dette Hulgadecenter til det, som man ville med tryghed, glæde og omsorg.

Annonce