Annonce
Faaborg-Midtfyn

Iværksættersucces: Dårlige juletræspriser tvang producent til at tænke ud af boksen

Jakob Helms har sadlet om, så det ikke længere er juletræer, han skal leve af. Foto: Bent Warncke
Jakob Helms troede, han skulle leve af juletræer, men stiftede i 2019 firmaet Dan-Forst, der er leveringsdygtig i lidt af hvert, når det gælder grønt anlægsarbejde.
Annonce

Svanninge Bakker: En af de 352, der i 2019 stiftede et nyt selskab i Faaborg-Midtfyn Kommune, er den landbrugsuddannede Jakob Buhl Helms (38).

I 2010 købte han sammen med sin kone ejendommen Bommerlund, der ligger på Ny Stenderupvej 31 i Svanninge Bakker, og planen var at dyrke juletræer i stor stil.

Det gik også rigtig fint de første år - og gradvist udvidede han arealet med juletræer fra 20 til 70 hektar. Men de senere år har juletræer været en dårlig forretning. Udbuddet har været for stort, og priserne presset helt i bund.

- Juletræer ikke noget, vi kan leve af i øjeblikket, og så måtte jeg jo finde på noget andet, fortæller Jakob Helms.

Løsningen blev firmaet Dan-Forst, der er leveringsdygtig i serviceydelse, når det gælder grønne anlæg og pleje af disse.

Firmaets afsæt er, at Jakob Helms har haft et hold polske ansatte, der har hjulpet ham i juletræsproduktionen.

- Det er dygtige folk med rigtigt mange forskellige kompetencer, og det er det, jeg nu udnytter, fortæller han.

I stedet for at sige farvel og tak, når juletræs-sæsonen er slut, er der nu syv ansatte på fuld tid i Dan-Forst året rundt.

Annonce

Samme løn som danskere

Firmaet er leveringsdygtig i belægningsarbejde, grøn pleje og anlæg, men fungerer også som vikarbureau for kolleger i branchen.

- I perioder lejer jeg mandskab ud til kolleger som f.eks. Horne Haveservice og Hede Danmark, fortæller Jakob Helms.

Og firmaet påtager sig lidt af hvert.

- De seneste to nætter har vi kørt fire mand rundt og saltet omkring en række børnehaver, ældrecentre og virksomheder i Odenseområdet, fortæller han.

Og når der ikke er opgaver uden for huset, lejer han folkene til sine egen produktion af juletræer.

- Det sikrer en synergi og en fleksibilitet, så jeg ikke lige pludselig har folk på lønningslisten uden noget at sætte dem til, forklarer han.

Firmaet sikrer, at Jakob Helms kan holde på sine gode folk.

- Ansættelsen i Dan-Forst sikrer, at de ikke går ud og finder et nyt job, når jeg ikke lige har noget til dem. Så vi skal hele tiden ud og finde noget at fylde ordrebogen op med. Det er det her - og ikke juletræer - jeg satser på skal være levebrødet fremover, fortæller han.

At det er polakker, der er ansat, har ikke noget med aflønningen at gøre, understreger han.

- Mine folk får det samme i løn, som en dansker ville få - hvis de ikke får det, får vi ikke de dygtige folk længere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce