Annonce
Erhverv

Fynsk iværksætterhus er provinsens største: Nu flytter også erfarne investorer ind

Johnny Killerup er ny i Coworking, hvor medstifter Mads Fugl, t.h., glæder sig over at få investorer med ind i huset. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
På tre år er Coworking i Kochsgade i Odense vokset til det største iværksætterhus uden for hovedstaden med 100 startup-virksomheder med ialt 300 ansatte. Erfarne investorer som Torben Frigaard og Johnny Killerup er også rykket ind.
Annonce

Odense: - Det er ret vildt. I fredags var her ingenting.

Johnny Killerup kigger ind gennem glasdøren til et stort kontor i stueetagen i iværksætterhuset Coworking i Odense. Der dufter stadig af nylagt trægulv i lokalet, hvor en række kontorstole og skriveborde med computere fylder godt halvdelen af rummet.

- Det her er jo et af de eksempler, vi gerne vil have flere af, siger Mads Fugl, direktør og medstifter af iværksættermiljøet, der ligger i de gamle SCO-bygninger i Kochsgade i Odense.

Medstifteren af iværksætterhuset træder ud af kontoret igen. Bortset fra en enkelt medarbejder er der tomt, men virksomheden Cybot er netop et billede på den udvikling, mellem 10 og 20 procent i det fynske startupmiljø gerne skulle stræbe efter, fortæller Johnny Killerup.

Da Cybot flyttede ind i efteråret 2017, var det blot stifter Daniel Johansen, der havde brug for et skrivebord. I dag har stifteren fået følgeskab af 22 mand i afdelingen i Coworking plus yderligere 22 ansatte på et kontor i København.

Mads Fugl og Johnny Killerup i et af de nyindrettede lokaler i stueplan i Coworking, hvor man i dag råder over 5100 kvadratmeter. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Annonce

Vil gerne bygge bro

Johnny Killerup smiler bredt over den væksthistorie. Han er ny i Coworking-huset med firmaet Converzion, som han driver sammen med sin forretningspartner, den erfarne og succesfulde fynske serieinvestor Torben Frigaard Rasmussen. De to har i mange år hjulpet virksomheder med at skalere forretningen, finde investorer og skrue en ambitiøs forretningsplan sammen.

Sidste år startede Torben Frigaard Rasmussen et mindre iværksættermiljø i en tidligere bank-filial på Dalumvej, hvor der i dag sidder en stribe mindre virksomheder. Nogle af dem er blevet så store, at de bogstavelig talt sprænger bankboksen og skal ud, fortæller Johnny Killerup, som også har plads på Dalumvej. Derfor var det nærliggende for Converzion at blive del af Coworking, fortæller Killerup, der de sidste måneder har delt sin arbejdsuge mellem Dalumvej og Kochsgade. Det er dog Torben Frigaard Rasmussen personligt, der har investeret i en andel i Coworking, som tæller en række partnere.

- Vi vil gerne bygge bro mellem investorer og business-engle og så det meget levende iværksættermilijø, som eksisterer her i huset. Der er virkelig mange muligheder her, som investorerne går glip af eller slet ikke kender til, siger Johnny Killerup, som i mange år havde ansvaret for Converzions aktiviteter i USA.

Den første af unge startups fra Dalumvej er allerede på vej til at pakke flyttekasserne for at rykke med ind til Coworking.

Annonce

Kan vokse endnu mere

For Mads Fugl og de øvrige partnere i huset handlede det også om at få nogle erfarne forretningsfolk med omkring driften og skaleringen af Coworking, som er vokset med 250 procent på de tre år i Kochsgade.

- Vi ville gerne have nogle flere med på holdet, som kan hjælpe med at drive Coworking, men også nogen, som har kontakter, viden og erfaringer, som virksomhederne i huset kan bruge. Og vi har allerede fået skærpet forretningen, fortæller medstifteren af iværksætterhuset.

I dag er Coworking det største iværksætterhus uden for København, og selv om man lige har taget yderligere lokaler i brug - bl.a. det nye lokale, som Cybot er flyttet ind i, så er der plads til at udvide.

- I alt er her vel 7500 kvadratmeter, så vi kan godt vokse mere her på adressen, men i det hele taget er der et kæmpe potentiale i Odense, som vi skal have gang i, siger Mads Fugl.

Her kommer Johnny Killerup og Torben Frigaard igen ind i billedet, for det er ikke kun ambitionen, at huset skal vokse. De startups og iværksættere, der har deres gang i huset, skal også vokse.

- Det er selvfølgelig ikke alle, der skal vokse på samme måde som Cybot eller firmaet Quickorder, der også er vokset til 22 ansatte på rekordtid, men det er vel 10-20 procent af virksomhederne, der skal vokse, og det kræver kapital. Det er der, vi kan hjælpe dem, siger Johnny Killerup, som hver uge holder møder med husets beboere.

Annonce

Skal skalere hurtigt

Ved at flytte ind i bygningen har han og Torben Frigaard fjernet den afstand og kløft, som ellers ofte eksisterer mellem unge og måske lidt nørdede iværksættere og de ældre og mere erfarne investorer og business-engle.

- Der er en stor kløft, som vi bryder ned ved at flytte ind her. Vi har et netværk og en masse kontakter, som virksomhederne jo får adgang til, selv om det er klart, at vi ved at flytte ind også selv lige kan se nogle af virksomhederne an, siger han med et alvorligt smil.

Han er da også allerede i konkret dialog med en håndfuld virksomheder, som kunne være interessante for de to partnere at investere ind i, siger han.

Fælles for Cybot og Quickorder og de fleste af de andre virksomheder og startups i huset er, at firmaet et bygget op omkring kodning, tech og it.

- Der er meget fokus på robotter i Odense, men tech- og it-branchen har efter vores mening et potentiale, der er mindst lige så stort, siger Johnny Killerup.

Hvis den gruppe af skalerbare virksomheder skal have succes, så skal de handle hurtigt, understreger han. For 10 år siden havde man som iværksætter mere tid og plads til at udvikle og skalere sin virksomhed, men i dag står andre på spring til langt hurtigere at kopiere en succes.

- Det vindue, du har, er meget lille, det handler om alt fra patenter til rettigheder og udvikling, og du skal have mange penge, hvis du skal skalere en virksomhed hurtigt internationalt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce