Annonce
Faaborg-Midtfyn

It-kriminelle slog til mod kommunen: Stjålne oplysninger sendt til russisk ip-adresse

Et øget sikkerhedsniveau efter et hackerangreb afslørede, at Faaborg-Midtfyn Kommune var blevet udsat for endnu et hackerangreb. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Et øget sikkerhedsniveau efter et hackerangreb afslørede, at Faaborg-Midtfyn Kommune var blevet udsat for endnu et af slagsen. Her lykkedes det for kriminelle at stjæle data.

Faaborg-Midtfyn: Kommunen har været udsat for et voldsomt hackerangreb.

Sådan lød det indledningsvis fra borgmester Hans Stavnsager (S) på kommunalbestyrelsesmødet tilbage i marts, hvor det heldigvis viste sig, at hackerne ikke havde fået oplysninger med sig i forbindelse med angrebet mod det kommunale mailsystem.

Men nu viser det sig, at det ikke er det eneste angreb af den slags, som kommunen er blevet udsat for.

Annonce

Vi kunne se, at kopier af vores data forsvandt ud af huset og til en russisk ip-adresse. Det er en adresse, vi ikke normalt kommunikerer med, men vi kan ikke se, hvilke data der hentes, fordi hackerne har krypteret det.

Christian Hein, it-teamleder i Faaborg-Midtfyn Kommune

Til DR.dk oplyser it-teamleder i Faaborg-Midtfyn Kommune, Christian Hein, at de kommunale it-folk i forbindelse med oprydningen efter det første angreb fandt ud af, at der havde været et andet cyberangreb.

- Vi øger sikkerheds- og lognings-niveauet på flere af vores systemer efter det første angreb, så vi er helt sikre på, at vi har ryddet op. På baggrund af de data, vi får ud af det løft, kan vi se, at der foregår noget trafik fra vores systemer, som ikke hører til, uddyber Christian Hein til Fyens.dk.

- Så vi har en hændelse nummer to, som vi opdager dagen efter, at I har bragt artiklen om det første angreb, tilføjer han.

Det var tirsdag den 10. marts, at Fyens.dk skrev om det første angreb, og ifølge Christian Hein "brød" hackerne ind i det kommunale system om søndagen. Hvornår det andet angreb er sket, det er uvist. Til gengæld så lykkedes det faktisk her at stjæle data.

- Vi kunne se, at kopier af vores data forsvandt ud af huset og til en russisk ip-adresse. Det er en adresse, vi ikke normalt kommunikerer med, men vi kan ikke se, hvilke data der hentes, fordi hackerne har krypteret det. Det er for, at det skal være sværere for os at opdage det, siger Christian Hein.

Mailadresser og koder

Den hackede maskine indeholder brugernavne og adgangskoder, som medarbejderne bruger for at logge ind på det kommunale it-system. Der er ikke noget, som tyder på, at de stjålne data er blevet misbrugt.

- Vi har heldigvis også krypteret vores data, og efterfølgende har vi påtvunget alle brugerne at skifte koden, så hvis de har kunne aflæse dem, så kan de ikke bruge dem længere. Inden det har vi ikke haft hændelser, der indikerer, at de har haft adgang til medarbejdernes email-postkasser, som potentielt var det, der kunne være sket, understreger teamlederen.

Det nu højere sikkerhedsniveau i Faaborg-Midtfyn er dog ingen garanti for, at kriminelle ikke igen får held med et cyberangreb.

- Vi kan beskytte sig så godt som muligt med de midler, man har. Men det er lige så vigtigt at have back up-plan, hvis det går galt. For man kan ikke være 100 procent sikker, siger Christian Hein.

- Hvis en medarbejder glemmer noget eller udleverer oplysninger, man ikke skulle, har vi også en sag der. Så vi spiller på alle parametre for at løfte sikkerhedsniveauet.

Hackerangrebet med Faaborg-Midtfyn Kommune er med i et indslag om emnet torsdag aften i TV-Avisen på DR.

Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Bagsiden

Fyns græskardronning: Næste år vil hun på podiet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce