Annonce
Øhavet

Iskold succes fra det Sydfynske Øhav: Skarø Is får egen iscafé i Paris

Martin Jørgensen har sammen med sin kone Britta Tarp startet Skarø Is. Han har travlt bag disken i disse dage, og ofte siger turisterne, at de mest er kommet til Skarø for at få en is, fortæller han. Foto: Christian Nordholt
En dansk kok sagde engang, at Skarø Is' flødeis smagte af gammel mælk. Alligevel rejser folk stadigvæk langvejs fra for at smage den. Ifølge den canadiske avis The Toronto Sun, er isen verdens niendebedste, og nu åbner der en Skarø Is cafe i centrum af Paris.

Der går en rød tråd gennem alt hvad Martin Jørgensen laver: Naturen. Eller nærmere samarbejdet med den.

Det har været drivkraften i alt, hvad Martin Jørgensen har foretaget sig de sidste fire årtier og som forsat er tilstede i alt, hvad han laver i dag.

Avisens øhoppere møder ham, da han står med overkroppen foroverbøjet ned i køledisken, som står i en af længerne på den gamle gård på Skarø.

Annonce

- Ja, en kugle vaniljeblomst. Skal den være i vaffel eller bære? Spørger Martin Jørgensen tålmodigt, mens han kigger ud gennem glasset i køledisken.

- Det er en vaniljeis lavet med lavendel og kamilleblomst.

Der er kø hele vejen ind igennem porten på gården, videre over gårdspladsen og ind i den lille cafe, der også fungerer som købmandsbutik.

Isen har han udviklet med sin kone Britta Tarp, som laver den i en gammel ombygget stald inde ved siden af.

Hver morgen kl. 05 står Britta Tarp(tv) op og går i gang med dagens is-produktion i gårdens nyrenoverede lokaler. Der er meget at se til, så hun får hjælp Rita Gudaitiene. Foto: Christian Nordholt

At det skulle være deres hverdag, havde ægteparret aldrig

forstillet sig. Der skulle ske række af uheld og små katastrofer, før de to kom i gang med at lave is på Skarø.

Britta Tarp er uddannet biolog, han  og det havde aldrig faldet dem ind at lave is, hvis ikke tilværelsen havde ført dem derhen, hvor de var, da de købte gården på Skarø.

-Jeg var begyndt at savne naturen meget, og så kom jeg til at købe gården. Men jeg var nok lidt for hurtigt, for jeg havde ikke rigtigt fået spurgt Britta om hun ville flytte, fortæller Martin Jørgensen og griner.

Det ville hun ikke, for hvad skulle hun dog få tiden til at gå med på Skarø?

Ikke bare god is

Som ung var Martin Jørgensen vred og frustreret over, hvordan mennesker behandler naturen.

- Min psyke kunne ikke holde til det, så jeg besluttede mig for at bruge min frustrationer på at skabe noget positivt i stedet for kun at bekæmpe det negative.

Han begyndte at dyrke og forske i planter med medicinske kvaliteter.

Martin Jørgensen har altid haft et tæt forhold til naturen. Med Skarø is forsøger han at bruge naturen på naturens premisser, så man kan udnytte den bedst muligt til alles fordel. Foto: Christian Nordholt

På et gartneri mødte han Britta Tarp. Han fik for resten senere overtalt Britta til at flytte med ham til Skarø. For efter gartneriet først blev ødelagt af orkanen i 1999, bygget op igen og senere totalt skadet ved en brand i et kølerum, skulle der ske noget nyt.

På Skarø begyndte Martin at udvikle en drik af birkesaft. Britta var begyndt at lave is, og da det ikke var lykkedes ham, at finde en måde at konservere sin saft på uden tilsætningstoffer, slog de sig sammen og startede Skarø Is.

Annonce

Smager af gammel mælk

Det gik hurtigt op for dem, at Danmark nok ikke var klar til deres is endnu. Engang sagde en kok, som sad i dommerpanelet ved en konkurrence, de deltog i, at deres is smagte af gammel mælk.

- Da vi ikke tilsætter konserveringsmidler til noget, vi laver, har vi måtte behandle isen på en anden måde, og det giver en bestemt smag, forklarer Martin Jørgensen. De begyndte i stedet at tage på internationale madmesser med deres is.


- Vi var en lille producent fra Danmark uden noget omdømme, men når folk hørte om, at vi leverede til Singapore Airlines, så var interessen pludseligt stor

Martin Jørgensen, stifter Skarø Is


Omkring samme tid havde de fået ny en stor kunde i form a Singapore Airlines, som er kendt for at servere mad af meget høj kvalitet.

-Vi var en lille producent fra Danmark uden noget omdømme, men når folk hørte om, at vi leverede til Singapore Airlines, så var interessen stor, fortæller Martin Jørgensen.

Men allerede tidligere, var der flere på messerne, der havde et godt øje til Skarø Is. Blandt andet en franskmand.

- Han blev ved med at spørge os, om vi var kommet ind på det franske marked. Og om vi ikke snart skulle og sådan noget, fortæller Martin Jørgensen.

Nu har manden åbnet en østerscafe i Paris. Og da østers er bedst i vinterhalvåret, manglede han noget at sælge om sommeren. Så han tog fat i Skarø Is og spurgte, om de ikke ville lade ham sælge deres is. Så denne sommer åbner nummer to Skarø Is café.

- Flere gange om dagen møder vi folk, der er sejlet hertil bare for at få is, fortæller Martin Jørgensen. Foto: Christian Nordholt

Ægteparret har også forsket i blandt andet protein-is til kræft- og anæstesipatienter. Sammen med blandt andre Odense Universitetshospital og Rigshospitalet, har de forsøgt at udvikle produkter, som både er høje på protein, men som også patienterne har lyst til at spise.

Annonce

Bliver på Skarø

Det værste turisttræk er overstået og foruden nogle turister, som nyder solen udenfor, og et par lokale håndværkere, der er kommet for at hente et par kolde pilsnere, er der ikke mange på gården.  Martin Jørgensen går og tørrer overflader af, og fylder frisk is i køledisken. Han er glad for at Skarø Is er begyndt at få fodfæste ude i verden.

- Vi gør jo ikke det her for pengene skyld, selvom vi da gerne ville kunne tjene lidt mere, så vi kan bruge flere kræfter på at udvikle. Og så ville det da også være rart, at få betalt nogle af de penge vi skylder banken, siger Martin Jørgensen.

Selvom isen nu også skal sælges i Paris og i forvejen bliver solgt til syv forskellige lande udover Danmark, bliver den ved med at blive solgt her fra gården.

Det er her de udvikler deres produkter, producerer dem og det er her Martin Jørgensen kan blive ved med at gøre det der føles rigtigt for ham. Og han kan ikke lade være.

Annonce

Mest læste

Svendborg For abonnenter

Ældreplejen har manglet sommerafløsere, og det vil få konsekvenser: - Nogle medarbejdere vil forlade faget

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Café Citronen forlader golfklubben efter kun et år: - Det er umuligt at skaffe personale

Erhverv For abonnenter

Brugs på Langeland dømt for ulovlig tobaksreklame: 5000 kroner i bøde, anklager krævede 40.000 kroner

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det skæve plankeværk på Wandallsvej fortjener et kritisk blik

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Navne For abonnenter

Mål i livet: Søren Skjold Mogensen ville være direktør - og det blev han

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Søsiden

Historisk færge medvirker i populær krimi-serie på tv

Svendborg

En læser får svar: Hvorfor retter kommunen ikke plankeværket?

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Langeland For abonnenter

Fantastisk fællesskab i Medicinhaverne: Frivillige sikrer rekord for andet år i træk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

"Ruinen" hjemsøger stadig byen, selv om græsset er slået: - Det overrasker mig meget, hvis han bliver færdig med huset

Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Annonce