Annonce
Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Dette vildsvin blev fundet på Rosemark Strand mandag. I alt er der nu rapporteret om fem fund. Foto: Privat
Nu er der - indtil videre - fundet i alt fem vildsvin på Ærøs sydkyst. Chefkonsulent i Fødevarestyrelsen kalder det "ret exceptionelt".

Ærø: Svineflugten fortsætter. Nu - i skrivende stund onsdag formiddag, må vi hellere tilføje - er der fundet i alt fem vildsvin på Ærøs sydkyst. Det fortæller dyrlæge Georg Möger fra Ærø Dyrlægerne, som har stået for at give besked videre til fødevaremyndighederne om vildsvinefundene.

Søndag blev det første vildsvin fundet på Eriks Hale. Mandag dukkede det næste op på Risemark Strand, og tirsdag eftermiddag kom der melding om endnu et, som ifølge Georg Möger blev fundet på Tranderup Strand. De sidste to blev fundet sent tirsdag eftermiddag og aften, henholdsvis ved Voderup og Jørbæk ved Søby, fortæller dyrlægen.

Han har ikke nogen bud på årsagen til de mange vildsvinefund.

- Vi har i bund og grund ikke noget med det at gøre. Vi er bare budbringer, og så overlader vi resten til Fødevarestyrelsen, siger han.

Det er ikke onsdag formiddag lykkedes at få en kommentar fra Stig Mellergaard, der er chefkonsulent i Fødevarestyrelsens dyresundhedskontor. Men han har både talt om "statistiske ekstremiteter" til Fyns Amts Avis, og til TV2, da der var fundet fire vildsvin, kaldte han det "ret exceptionelt", da der normalt kun dukker to-tre døde vildsvin op i Danmark om året. Han mener, de kan være fra Nordtyskland.

- Det kunne være en so, der har været ude og svømme med sine unger, og de så måske er druknet, eller at de ikke er kommet i land i hvert fald. Det kan forklare, at de kommer ind samlet, sagde han tirsdag til DR Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

Annonce