Annonce
Fyn

Internationalt firma i forstaden: Hver dag ruller 10.000 billeder ind i billedbanken i Stige

Shinta, 44, og Esben Darling, 53, (t.h.) driver Colourbox sammen. De har været gift i 20 år og har tre døtre sammen, foruden Esben Darlings to døtre fra et tidligere forhold. Her poserer de i bedste stockfoto-stil med Anders Havgaard. Foto: Mathias Banke.
Stockfotovirksomheden Colourbox, der holder til i Stige, har kunder i hele Norden. Bag virksomheden står ægteparret Esben og Shinta Darling, og de håber på at kunne gøre Colourbox endnu mere international, end den allerede er.
Annonce

Odense: Du har måske set virksomheden Colourbox få fotokreditering for billeder på hjemmesider, i aviser eller tv-programmer.

Firmaet, der omsætter for millioner af kroner ved at gøre forretning i at sælge stockfotos - billeder, som personer og virksomheder kan købe og bruge gennem licensaftaler - er ikke en udenlandsk gigant med en hånd i det danske marked, ej heller en storbyvirksomhed med sæde i København.

Colourbox ligger nemlig i Odense-forstaden Stige, hvor ægteparret Esben og Shinta Darling har drevet virksomheden sammen siden 2005. Siden da er virksomheden vokset hvad angår kapital, ansatte og fysiske rammer.

Annonce

Vekslede mursten til billeder

Inden Colourbox arbejdede Esben Darling for et reklamebureau, hvor han stødte på den indviklede proces med at få licens til at bruge billeder på forskellige platforme. Det var et system, der kom billedbureauer og fotografer til gode, men gjorde det besværligt for kunderne.

- Dengang Colourbox startede, købte man billeder til et bestemt formål og platform. Vi tilbød i stedet, at man købte adgang til vores billedbank ved abonnement eller enkelte billeder. Så kunne man downloade alt det, man ville, og man var sikker på, at billederne var clearet til brug på alle ens platforme. På den måde gjorde vi hele processen meget enkel og nem, forklarer Esben Darling.

Før Colourbox arbejdede Shinta Darling i en IT-virksomhed. Hun kommer fra Nordsjælland og har en cand.merc. Foto: Mathias Banke

Kort tid efter virksomhedens start gik Shinta Darling også med i foretagendet, og Anders Havgaard, der arbejdede med Esben Darling på reklamebureauet, fulgte med som sælger.

Det er dog svært at sælge licens til en billedbank, hvis man ikke har nogen billeder. Derfor skulle der bygges et katalog op. Det brugte parret pengene fra et hussalg på.

- Vi vekslede mursten til billeder. Nogle billeder producerede vi selv, så I vores database ligger der en masse billeder af mig, Shinta og vores venner og familier, der er taget i vores eget fotostudie. Vi gik også ud til fotografer og sagde "du har 2000 billeder, vi kan bruge. Her er 10.000 kroner. Må vi købe dem", fortæller Esben Darling.

Annonce

Den første store kunde

Colourbox fandt de første kunder blandt det netværk, som Esben Darling havde opbygget ved sin tidligere arbejdsplads. Colourbox trådte dog først for alvor ind på markedet, da den fik nordens største udgiver af uge- og månedsblade, Aller Media, som kunde.

- De hjalp os rigtig godt i gang. Vi fik Familiejournalen, som var Allers' næststørste blad på det tidspunkt, som kunde. Hende, der sad med ansvaret for det, kunne godt se idéen i det her og syntes, det var fantastisk, så hun anbefalede os til resten af huset, siger Esben Darling.


Frem for at være en fynsk virksomhed med mennesker fra forskellige lande, skal vi for alvor ud i verden.

Esben Darling


Siden da er det godt stødt opad, og i dag har Colourbox store kunder som Mærsk, Arla og Danske Bank. I 2018 havde virksomheden et overskud efter skat på 3,5 millioner kroner og en egenkapital på 5,5 millioner kroner.

I dag har Colourbox også over 2000 fotografer, der leverer mere end 10.000 billeder om dagen til Colourbox' billedbank.

Anders Havgaard har været med i Colourbox hele vejen. Han og de andre ansatte tager som regel et spil bordtennis efter frokost. Foto: Mathias Banke

Der er dog stadig masser at se til, selvom billederne ruller ind. For det første skal billederne kvalitetssikres, inden de uploades til billedbanken, og virksomheden udvikler også hele tiden dens platform. Blandt andet er billedbankens søgealgoritme under konstant justering, virksomheden og sideproduktet Skyfish, som bruges til at samle et selskabs digitale materiale ét sted, gøres mere mobilvenligt.

- Vi ser os ikke bare som en billedbank eller et hostingsystem. Vi ser os mere som et udviklingshus, hvor vi har alle kræfter internt. Vi har både det tekniske, kommunikationen og alle idéerne, som vi selv opfinder. Og så prøver vi hele tiden at være på forkant med, hvor det er, vi kan udvikle henne, fortæller Shinta Darling.

Annonce

Ud over landets grænser

Størstedelen af Colourbox 20.000 leverandører kommer fra de nordiske lande. Det er med til at skille dem ud blandt deres konkurrenter, og ifølge Shinta Darling er det en klar styrke, når det kommer til at sælge til nordiske kunder:

- Noget, som vores kunder gerne vil have, er, det på billederne er genkendeligt. Det kan være et lyskryds, som man genkender fra Odense. Det ser jo anderledes ud end et i New York. Der er også eksempler med køer, hvor øremærket ser anderledes ud, hvis det kommer fra et andet land. Det er noget, som vores kunder opdager lynhurtigt, fordi de arbejder med det, siger hun.

I 2008 åbnede Colourbox også et salgskontor i Berlin for at få fat på det tyske marked, og i dag har virksomheden mange tyske kunder.

Colourbox' fysiske rammer ligger i Stige i forlængelse af Esben og Shinta Darlings bolig. Foto: Mathias Banke

Personalesammensætningen i Stige bærer også præg af internationalitet, og indeholder således nationaliteter som amerikaner, polak, ungarer og rumæner. Inden længe begynder en ny ansat fra Indien.

- For dem, der kommer hertil, er det jobbet, der tiltaler dem. De kunne have valgt job i København eller andre steder, men jobbet har overtalt til at vælge os. Vi har spændende opgaver, en god balance mellem arbejde og fritid, og så har man meget at skulle have sagt her, siger Shinta Darling.

Annonce

Længere ud

En af de helt store ting, som Colourbox er ved at gøre sig klar til, er 5G-netværket. Det kommer nemlig til at gøre det meget hurtigere at søge, downloade og dele de billeder, som Colourbox sælger.

Og så drømmer Darling-parret om at brede virksomheden endnu mere ud i verden.

- Vi står over for den rigtig store internationalisering med flere sprog. Det er vi på vej til. Frem for at være en fynsk virksomhed med mennesker fra forskellige lande, skal vi for alvor ud i verden. Det er vi ved at rulle ud, siger Esben Darling.

Colourbox ApS

Hjemsted: Stige, 5270 Odense N

CVR-nr.: 28 99 59 38

Direktion: Shinta Darling

Bestyrelse: Carsten John Christensen (formand), Shinta Darling, Esben Darling, Martin Rud Ehmsen

Ejer: Esben Darling

Seneste regnskabstal fra 2018, da virksomheden ikke har opgivet regnskab for 2019 grundet corona (2017 i parentes):

Bruttoresultat: 12,5 millioner kr. (10,3)

Overskud før skat: 4,4 millioner kr. (2,8)

Overskud efter skat: 3,5 millioner kr. (2,2)

Egenkapital: 5,5 millioner kr. (4,5)

Antal ansatte: 22

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Mekanikeren var selv i tvivl i morges: De færreste ved, hvordan de tænder for tågelygterne

Svendborg

Mand reddet op af Svendborg Havn

Faaborg-Midtfyn

Elev på Tingagerskolen testet positiv for corona: Alle elever i klassen og en lærer er sendt hjem

Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Svendborg

Taxachauffører med opfordring til bilister i tågen: Hold afstand, husk tågelygter og sænk farten

Annonce